Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sker demonstrationen för Gui Minhais frihet

I dag hölls en manifestation för Gui Minhai i Stockholm
Gui Minhai har varit frihetsberövad i fyra år.
”Det som är hemskt med Gui Minhais fall, det är att han är sviken av både Kina och Sverige, inte bara av Kina. Inget av länderna vill att han ska komma hem, så därför är jag orolig för Gui Minhais hälsa nu, men också hans framtid”, säger initiativtagaren Kurdo Baksi.Foto: Elin Jönsson
Expressens kulturchef Karin Olsson.Foto: Elin Jönsson

Nu har det gått fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades.

Under dagen har en demonstration hållits utanför Kinas ambassad i Stockholm, där människor visat sitt stöd för den svenske bokförläggaren.

– Han är sviken av både Kina och Sverige, säger initiativtagaren Kurdo Baksi.

I dag har fyra år gått sedan den svenske bokförläggaren, Gui Minhai, frihetsberövades i Kina.

Det handlar alltså om fyra år som fängslad, utan rättegång. 

Ödesdagen var 17 oktober 2015. Då greps Gui Minhai av kinesiska myndigheter under en semester i Thailand. Sedan dess har Sveriges regering kommit med flertalet krav på hans frisläppning – men än har försöken varit fruktlösa.

Under torsdagen hölls därför en demonstration utanför Kinas ambassad i Stockholm. Där samlades flera människor vid 12-tiden för att visa sitt stöd.

– Det som är hemskt med Gui Minhais fall, det är att han är sviken av både Kina och Sverige, inte bara av Kina. Inget av länderna vill att han ska komma hem, så därför är jag orolig för Gui Minhais hälsa nu, men också hans framtid, säger initiativtagaren Kurdo Baksi.

Han fortsätter:

– Vi vet inte ens om det finns en rättsprocess, som Expressen avslöjade under morgonen. Vi vet inte heller om det kommer att inledas någon rättsprocess. Sedan kvarstår den stora frågan att skulle han då få lämna fängelset i sin hemstad är det inte säkert att han får lämna Kina.

Uppmärksammas av Kina

Expressens kulturchef, Karin Olsson, var också på plats vid demonstrationen. Hon resonerade om varför händelsen var viktig, och vad för effekt liknande initiativ får.

– Man kan fråga sig vad dessa demonstrationer tjänar till och dessa årsdagar och jämna datum av andra slag som vi försöker komma ihåg. Men facit visar att den kinesiska staten är väldigt störd över att det här uppmärksammas. Staten har också gett medier repressalier att man inte får visum till exempel. 

– Det här noteras alltså av den kinesiska regimen och därför är det viktigt att vi fortsätter att upprätthålla minnet av Gui Minhai vid liv. Jag tror också att det är betydelsefullt för att hålla pressen uppe på UD och för att få politikerna att göra sitt yttersta, säger Karin Olsson.

Gav ut böcker om intrigerna i kommunistpartiet

Gui Minhai, 55, är född och uppvuxen i Kina. 1988 flyttade han till Sverige för att studera. Efter massakern på Himmelska fridens torg året därpå fick Gui Minhai permanent uppehållstillstånd i Sverige, och blev senare också medborgare.

Gui Minhai fokuserade på frågor kring yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina. 2012 startade han ett förlag i Hongkong som gav ut böcker om intrigerna i det kinesiska kommunistpartiet och om kinesiska toppolitikers privatliv.

Det var i samband med en semesterresa i thailändska Pattaya hösten 2015 som Gui Minhai försvann. 

Först efter några månader dök han upp i kinesisk stats-tv och ”erkände” då att han kört ihjäl en en ung kvinna i en trafikolycka 2003. Han hävdade samtidigt att han återvänt till Kina frivilligt, för att överlämna sig till polisen.

– Den kinesiska sidan använder sig av uppenbara lögner när de säger att han återvänt frivilligt och överlämnat sig själv, sade Huang Beiling, ordförande i den oberoende kinesiska Pen-klubben, till Sveriges Radio. 

M-ledarens kritik mot Kina under talet i Almedalen:

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserade Kina i sitt tal i Almedalen i somras: ”Kina är världens första ekonomisk framgångsrika diktatur”.