I en video från 2011 skrattar en av partiets höjdare, den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt, gott när han berättar om tidigare arbetskolleger som öppet var nazister. Foto: SkärmdumpI en video från 2011 skrattar en av partiets höjdare, den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt, gott när han berättar om tidigare arbetskolleger som öppet var nazister. Foto: Skärmdump
I en video från 2011 skrattar en av partiets höjdare, den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt, gott när han berättar om tidigare arbetskolleger som öppet var nazister. Foto: Skärmdump
Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och presenterade SD:s skuggbudget på onsdagen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNOscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och presenterade SD:s skuggbudget på onsdagen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och presenterade SD:s skuggbudget på onsdagen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Här skämtar Sjöstedt (SD) grovt om judar

Publicerad

Här skrattar Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiske talesperson, när han berättar om gamla arbetskolleger som var tyska nazister.

I festvideon som sajten "Inte rasist, men" publicerat berättar han en historia om när nazisterna sparkade på får – och låtsades att fåren var judar.

– Och så gjorde de så här (Oscar Sjöstedt måttar en spark, reds anm). "Die Juden!", säger han och skrattar.

Sverigedemokraterna skakas av ännu en skandal.

I en video som är daterad 2011 skrattar en av partiets höjdare, den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt, gott när han berättar om tidigare arbetskolleger som öppet var nazister.

Det är sajten "Inte rasist, men" som har publicerat videon på sin Facebooksida. Enligt sajten talar Oscar Sjöstedt om en period när han arbetade som slaktare på Island.

– Vi hade fyra tyskar som jobbade på slakteriet. De var typ nazister så de fick inte vara i Tyskland, inleder han klippet.

– När de var fulla på fest gick de runt och heilade (skratt).

 

LÄS MER: Riksdagsledamot för SD i motion: Minska Bonniers inflytande

 

Högljudda skratt genom hela videon

Videon utspelar sig på en fest och Oscar Sjöstedt fortsätter berätta om sina tyska nazistiska arbetskolleger.

Skratten kommer tätt, både från honom och från de runtomkring.

– Om ett får ramlade ner från kedjan, det hänger ju kedjor i taket där de hänger i fötterna. När det ramlar ner på golvet kan vi inte använda det längre. Då är det förverkat och då ska man ju ta bort och slänga det, säger han.

 

LÄS MER: Här är SD:s mörka bakgrund i nazism

 

Måttar en spark: "Die Juden"

Alla skrattar högt medan Oscar Sjöstedt ställer sig upp och för första gången syns i videon. Han berättar sedan glatt hur kollegerna sparkade på får och låtsades att fåren var judar.

– Men de lät fåret ligga kvar och när de blev arga gick de fram och sparkade på det där fåret (skratt). Och så gjorde de så här (Oscar Sjöstedt måttar en spark, reds anm). Die Juden!

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen och tidigare vikarierande partiledare, syns i klippets sista sekunder. Han bekräftar också att han förekommer i videon.

– När jag ser den nu blir jag illa berörd. Jag tycker att det var olustigt, och jag får en dålig känsla när jag ser den. Sen har jag inget minne av det, säger han.

Expressen söker Oscar Sjöstedt och Sverigedemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag