Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här skämtar Sjöstedt (SD) grovt om judar

I en video från 2011 skrattar en av partiets höjdare, den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt, gott när han berättar om tidigare arbetskolleger som öppet var nazister.
Foto: Skärmdump
Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och presenterade SD:s skuggbudget på onsdagen.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Här skrattar Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiske talesperson, när han berättar om gamla arbetskolleger som var tyska nazister.

I festvideon som sajten "Inte rasist, men" publicerat berättar han en historia om när nazisterna sparkade på får – och låtsades att fåren var judar.

– Och så gjorde de så här (Oscar Sjöstedt måttar en spark, reds anm). "Die Juden!", säger han och skrattar.

Sverigedemokraterna skakas av ännu en skandal.

I en video som är daterad 2011 skrattar en av partiets höjdare, den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt, gott när han berättar om tidigare arbetskolleger som öppet var nazister.

Det är sajten "Inte rasist, men" som har publicerat videon på sin Facebooksida. Enligt sajten talar Oscar Sjöstedt om en period när han arbetade som slaktare på Island.

– Vi hade fyra tyskar som jobbade på slakteriet. De var typ nazister så de fick inte vara i Tyskland, inleder han klippet.

– När de var fulla på fest gick de runt och heilade (skratt).


LÄS MER: Riksdagsledamot för SD i motion: Minska Bonniers inflytande


Högljudda skratt genom hela videon

Videon utspelar sig på en fest och Oscar Sjöstedt fortsätter berätta om sina tyska nazistiska arbetskolleger.

Skratten kommer tätt, både från honom och från de runtomkring.

– Om ett får ramlade ner från kedjan, det hänger ju kedjor i taket där de hänger i fötterna. När det ramlar ner på golvet kan vi inte använda det längre. Då är det förverkat och då ska man ju ta bort och slänga det, säger han.


LÄS MER: Här är SD:s mörka bakgrund i nazism


Måttar en spark: "Die Juden"

Alla skrattar högt medan Oscar Sjöstedt ställer sig upp och för första gången syns i videon. Han berättar sedan glatt hur kollegerna sparkade på får och låtsades att fåren var judar.

– Men de lät fåret ligga kvar och när de blev arga gick de fram och sparkade på det där fåret (skratt). Och så gjorde de så här (Oscar Sjöstedt måttar en spark, reds anm). Die Juden!

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen och tidigare vikarierande partiledare, syns i klippets sista sekunder. Han bekräftar också att han förekommer i videon.

– När jag ser den nu blir jag illa berörd. Jag tycker att det var olustigt, och jag får en dålig känsla när jag ser den. Sen har jag inget minne av det, säger han.

Expressen söker Oscar Sjöstedt och Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.