Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

99-årige Walter frisk: ”Personalen underbar”

Se Expressens specialprogram om cornaviruset med intervjuer av bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt.
Walter, som fyller 100 om tre månader, är på fötterna igen efter att ha kämpat mot corona-viruset under en lång sjukhusvistelse.Foto: Privat
Walter fördes till akuten på Södersjukhuset efter att ha fallit i hemmet och skadat sig. Men det är oklart var han smittades med coronaviruset.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Rullbårar i en korridor i Södersjukhuset.Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / Dagens Nyheter

Walter, som fyller 100 om tre månader, är på fötterna igen efter att ha kämpat mot corona-viruset under en lång sjukhusvistelse.

Nu ser han fram mot att fira påsken i hemmet och repa sig.

– Och att få träffa min familj som jag inte sett på en månad, säger Walter.

På onsdagen skrevs han ut från sjukhuset i Nacka utanför Stockholm. Sonen Fredrik som inte kunnat träffa sin pappa på en månad kunde andas ut.

– Vi har varit väldigt oroliga, för han mådde jättedåligt ett tag och hade stora problem med lungorna, säger Fredrik.

Började med en hjärnskakning

Det hela började med att Walter hade otur och skadade sig i huvudet när han föll i hemmet i mitten av mars.

Han fördes till akuten på Södersjukhuset i Stockholm med hjärnskakning och fick sy ihop såret i huvudet med sju stygn. Därefter blev han konvalescent på sjukhuset i Nacka i åtta dygn innan han fick åka hem.

Men ganska snart började han få problem med andningen och det konstaterades att Walter smittats med coronavirus. Exakt var och när detta skett är oklart.

99-åringen fördes åter till sjukhuset där han nu kämpat i nära tre veckor med en allvarlig lunginflammation orsakad av covid-19.

– Han var illa däran och har fått syrgas för att kunna andas, berättar sonen Fredrik.

Walter, gammal jaktpilot i det italienska flygvapnet, visade dock vara en riktig kämpe och på onsdagen kunde han äntligen friskförklaras.

– Eftersom det varit en okänd sjukdom mår man inte bra när man inte vet hur eller om den tar slut. Man ser mörkt på allt vissa stunder. Man måste ha personal som verkligen hjälper och jag har haft tur genom att ha haft ett par personer på avdelningen som tröstat och hjälpt mig, säger Walter efter friskskrivningen.

Han kan inte nog berömma personalen på Nacka sjukhus.

– Personalen är underbar. Så mycket glädje och hjälp har de gett mig.

Under sjukdomstiden har Walter bara kunnat kommunicera med sina anhöriga via telefon. Nu längtar han tillbaka till sitt seniorboende och att få träffa barn och barnbarn igen. Och fira påsk i hemmets lugna vrå.

Firar med färsk regnbågslax

– Men vi får vara försiktiga och noga med att hålla avståndet till pappa och inte komma för nära på ett tag, säger sonen Fredrik och avslöjar:

– Jag ska i alla fall bjuda på nyfångad regnbågslax, för det gillar han.

Planeringen av 100-årsdagen om tre månader har pausats tills vidare. Walter, änkling sedan många år och ursprungligen från Lerum utanför Göteborg där han arbetade som ingenjör på SKF, siktar nu på att komma tillbaka till sitt pigga 99-åriga jag.

Sonen Fredrik tycker det känns hoppingivande att äldre äldre, som det heter, kan komma tillbaka efter en svår coronainfektion.

– Det känns bra att få berätta en positiv nyhet i dessa tider, säger han.

Sjuksköterskor och läkare berättar: ”Det är så meningsfullt”.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.