Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ska vargarna kunna skjutas

Foto: Roger Vikström

Naturvårdsverket kommer att tillåta vargjakt.

Det ska ske i nio revir - och totalt 18 djur ska få skjutas, erfar Sveriges Radios "Ekot".

"Ekot" rapporterar att naturvårdsverket ska besluta om en typ av genetisk riktad jakt i vinter. Uppgifter till "Ekot" gör gällande att det handlar om totalt 18 vargar, hälften av dem flockledardjur, som ska få skjutas.

Jakten ska komma att ske i nio revir. De finns, enligt "Ekot", i Värmlands län, Örebro län, Jämtland, Dalarna och Västmanlands län.

Att jakten nu ska komma till stånd, enligt "Ekot", beror på att rovdjursforskare på Grimsö forskningsstation - efter att ha fått uppdraget att utreda förutsättningarna för en selektiv jakt - i december gett besked om att en genetisk inriktad jakt, i områden där graden av inavel anses vara hög, är möjlig. Detta för att den svenska vargstammens hälsostatus ska förbättras.

Vargjakten har varit omdiskuterad och varit hård kritiserad av EU-kommissionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.