Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här ska Stockholm minnas Förintelsen

SNUBBELSTEN. En av de drygt 50 000 snubbelstenar som har placerats ut runtom i Europa – just denna på Friedrichstrasse i Berlin. Varje sten inleds med texten ”Här bodde...”. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT / NTB SCANPIX
INITIATIVTAGARE. Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, står tillsammans med Judiska församlingen i Stockholm och Föreningen Förintelsens Överlevande bakom ansökan om minnesmärken i Stockholm. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Projektet Stolpersteine, på svenska snubbelstenar, har beskrivits som ”världens största konstverk”.

Nu planeras för fyra stenar i Stockholm för att hedra offer för Förintelsen.

– Vi vill påminna om att Förintelsen har hänt, att Sverige hade en roll och risken med att inte hela tiden slå vakt om alla människors lika värde, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

Sedan starten i december 1992 har konstnären Gunter Demnig placerat ut mer än 50 000 minnesstenar i mässing runtom i Europa för att hedra minnet av judar, romer, homosexuella och aktiva i motståndsrörelsen som fördrevs eller mördades av nazisterna 1933–1945.

I Berlin finns drygt 8 000, i Oslo ett hundratal. Helsingfors fick sina första i somras.

Inom kort ska kulturnämnden i Stockholm fatta beslut om fyra snubbelstenar, som ska hedra minnet av fyra judiska flyktingar som dog i Förintelsen.

Det handlar om Hans Szybilski, Günter Abrahamsohn, Erich Hoelva och Curt Moses – alla fyra vistades i Stockholm före eller under kriget, ansökte om uppehållstillstånd här men fick avslag.

 

/// INTERAKTIV KARTA HÄR ///

 

Bakom ansökan till Stockholms stad står Forum för levande historia, Judiska församlingen i Stockholm och Föreningen Förintelsens Överlevande.

– Nazisterna försökte utrota inte bara individer, utan också minnet av dem. Det här handlar om upprättelse, inte bara av människor utan också av vårt kollektiva minne, säger författaren Ola Larsmo som är engagerad i frågan.

Nej – två gånger

Forum för levande historia har fått avslag på två tidigare ansökningar om att placera ut snubbelstenar i Stockholm. 2007 menade tjänstemännen på Stockholms trafikkontor att snubbelstenar skulle kunna verka ”skrämmande”.

2010 blev det nej i trafik- och renhållningsnämnden, med hänvisning till att minnesstenarna skulle utgöra fara eller hinder för funktionshindrade.

Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm, säger i dag att det senare avslaget måste bygga på en missuppfattning.

– Det handlar ju inte om att man ska snubbla rent fysiskt, utan i tanken.

Han konstaterar att det nu tycks finnas en majoritet i nämnden för att placera ut minnesstenar i Stockholm.

– Det är viktigt att hålla minnet av Förintelsen levande, det är något vi aldrig får glömma, säger Rasmus Jonlund.

”Aktuellt och viktigt”

– Sedan har vi den utveckling vi ser i Europa med högerextremism och nazism på frammarsch, kanske som en följd av att det som hände under kriget är på väg att falla i glömska. Jag har själv min arbetsplats nära Kungsholmstorg, där nazister nyligen samlades för att demonstrera. Så nog är det aktuellt och viktigt att hålla vid liv.

KRITISK. Dan Korn, rabbin och författare, anser att snubbelstenar i Stockholm innebär att man ”relativiserar Förintelsen”. Foto: Jan Kwarnmark / PRIVAT

Det finns också kritiska röster. Dan Korn, rabbin och författare, är inte motståndare till snubbelstenar generellt men tycker att de inte har något att göra i Stockholm.

– Det är inget fel med att minnas de här människorna som inte fick uppehållstillstånd. Men – gör det inte på samma sätt som med människorna som fördes bort från sina hem medan grannarna såg på. Man relativiserar vad som hände i våra grannländer. Man relativiserar Förintelsen, säger Dan Korn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!