Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ska personer testa sig själva för corona

Sofia Stenlund Wretling från Region Sörmland förklarar hur det ska gå till.
Utöver de utökade testerna för covid-19 provtas nu medarbetare på Mälarsjukhuset för antikroppar mot covid-19.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Region Sörmland skriver i ett pressmeddelande att man nu är pilotlän för en ny typ av coronatester.

Tanken är att personer, främst sjukvårdspersonal, ska kunna testa sig själva. 

Samtidigt har länet gjort ett antikroppstest på bland annat Mälarsjukhuset – som visade att 16 procent av medarbetarna hade antikroppar mot corona. 

Det är i ett pressmeddelande under fredagen som Region Sörmland berättar om planen på att kunna testa fler personer. 

Regionen skriver att man arbetar tillsammans med Folkhälsomyndigheten för att öka provtagningen i länet, och att man nu ska låta medarbetare inom hälso- och sjukvård testa sig själva.

– Det pågår ett test i Eskilstuna som innebär att medarbetare inom hälso- och sjukvård med symtom kan åka till en plats där de får provtagningsutrustning. Personen genomför sedan själv sin provtagning med salivprov i kombination med egenprovtagning av svalg och näsa, säger Sofia Stenlund Wretling, chef för utvecklingsenheten på Region Sörmland, i pressmeddelandet. 

1177 ska bli navet

I nuläget testar Region Sörmland bland annat personer som läggs in på sjukhus, personer boende på kommunala boenden eller som har hemsjukvård/hemtjänst. Medarbetare som arbetar patientnära inom dessa verksamheter erbjuds också provtagning.

Steget efter detta är att utöka självtesterna så de även gäller patienter i öppenvård och andra grupper i samhällsviktiga verksamheter. 

Man skriver att ”för att kunna utöka grupper för provtagning behöver flöden med egenprovtagning införas”.

– 1177 vårdguidens e-tjänst, patientens egenprovtagning, ska bli navet i denna process där personen både ska kunna skriva sin remiss för provtagning och efter utfört prov kunna ta del av sitt provresultat via 1177 vårdguiden, säger Sofia Stenlund Wretling.

Anställda på sjukhus provtas

Utöver de utökade testerna för covid-19 provtas nu medarbetare på länets sjukhus för antikroppar mot covid-19. 

Bland annat testade man medarbetare på infektionskliniken på Mälarsjukhuset under vecka 20. Det testet gjordes frivilligt och 135 medarbetare ställde upp. Av dessa hade 22 antikroppar, vilket är 16 procent.

Sett till antalet invånare har Sörmland drabbats hårt av coronakrisen. Regionen har i nuläget 1 547 bekräftade smittofall och 210 avlidna, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Uteblivna tester i Sverige

Under tisdagen gav regeringen besked om att coronatesterna ska skalas upp i hela landet. Framöver kommer alla som söker vård med symtom för sjukdomen testas, i stället för bara de som behöver vård på sjukhus.

Men fortsatt är regionerna långt ifrån målet om 100 000 tester i veckan i mitten av maj. Förra veckan testades knappt 32 700 personer i Sverige, och veckan dessförinnan testades 29 000 personer.

– En av de stora utmaningarna för Sverige just nu är att fortsätta bygga ut testningen. Det bidrar till att rädda liv och stärka vården och omsorgen, samt andra samhällsviktiga verksamheter, sa Socialminister Lena Hallengren under en pressträff på tisdagen.

Björn Olsen svarar på frågor om antikroppar, klustersmitta och hur viruset påverkar sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.