Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här ska den hemliga bröllopsfesten hållas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dagen före vigseln i Slottskyrkan ska det blivande äkta paret bjuda på middag ute i Vaxholm och berömda Vaxholms kastell.
Carl Philip och Sofia.
Foto: Sven Lindwall

Här ska Carl Philip och Sofia Hellqvist ha sin privata och hemliga bröllopsfest.

Dagen före vigseln i Slottskyrkan ska det blivande äkta paret bjuda på middag ute i Vaxholm och berömda Vaxholms kastell.

Gästerna ska på eftermiddagen samlas på Strandvägen för att i båtar transporteras ut till kalaset.

Carl Philips och Sofia Hellqvist bjuder på en privat bröllopsfest. Dagen före vigseln ska paret ha middag utan tv-kameror eller insyn från utomstående - precis som systrarna Victoria och Madeleine hade i samband med sina bröllop.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade sin privata middag på Drottningholms slott två dagar före sitt bröllop den 19 juni 2010. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill hade sin fest dagen före sitt bröllop på Grand Hôtel.

Ett logiskt val

Carl Philip och Sofia har valt Vaxholm och dess kastell, en gammal fästning, som plats för sin privata bröllopsmiddag. I god tid inför den privata bröllopsmiddagen fredagen den 12 juni ska samtliga som arbetar med middagen få skriva under sekretessavtal, enligt uppgift till Expressen.

För Carl Philip är Vaxholm och dess kastell ett högst logiskt och naturligt val. Det var här ute som Carl Philip gjorde hela sin värnplikt på Amf 1 i Vaxholm och 5319 Bernadotte utbildade sig till båtchef på Stridsbåt 90.

Hämtas med båtar

De som är bjudna på bröllopet den 13 juni i Slottskyrkan är inte per automatik inbjudna till den privata middagen dagen före ute i Vaxholm. Det är en privat tillställning och i inbjudan framgår att det är smoking som gäller för männen och festklänning för damerna.

Gästerna har inför middagen bara fått veta att de ska infinna sig på Strandvägen i Stockholm vid ett specifikt klockslag och sedan ska de därifrån transporteras till middagen. Carl Philip och Sofia Hellqvist har ordnat så att alla gäster blir upphämtade av samma båtar som transporterade gästerna till Chris O'Neills och prinsessan Madeleines bröllopsmiddag ute på Drottningholms slott. De båtar som kan bli aktuella är S/S Stockholm, M/S Gustafsberg VII, M/S Waxholm III och framför allt: M/S Carl Philip.

Kanalbåten fick redan 1981 bära prinsens namn och 1999 vid ett av sina första officiella stora uppdrag som prins av Sverige hissade Carl Philip vimpeln på båten och blev dess fadder och beskyddare. På båtarna ska det serveras snittar och champagne. Carl Philip och Sofia Hellqvist har själva bestämt maten för kvällen ute på Vaxholms kastell och paret har lagt sitt bröllop dagen efter vid först 16.30.

Vaxholms kastell användes fram till andra världskriget

I början av 1500-talet byggde riksföreståndaren Svante Nilsson Sture Vaxholms fästning efter att Gustav Vasa beslutat att Stockholms slott behövde en ny och kraftigare fästning för att kunna blockera sunden vid Pålsunden och Oxdjupet.

Fästningen har vid två tillfällen fungerat som skydd när Stockholm angripits. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången var 1719 när ryssarna härjade i Stockholms skärgård. Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande kastellet som stod färdigt 1863.

1877 förflyttades försvaret från Vaxholm till Oxdjupssundet där Oscar-Fredriksborg hade byggts. Vaxholms kastell fortsatte dock att användas fram till andra världskriget, men då som utbildningsplats och administrativt centrum för Kustartilleriet. Källa: Vaxholms Kastell hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.