Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sjunger italienarna från sina balkonger

Här sjunger italienarna nationalsången tillsammans från sina fönster.
Filmerna från sociala medier visar hur de boende satta i karantän stämmer upp i sång från sina balkonger och fönster.Foto: Skärmdump
Filmerna från sociala medier visar hur de boende satta i karantän stämmer upp i sång från sina balkonger och fönster.Foto: Skärmdump

Italien är till stora delar ett stängt land i spåren av coronavirusets framfart.

Men många invånare gör sitt bästa för att lindra sin sociala isolering – med sång, rapporterar AFP.

”En dag kommer jag att berätta för mina barn och sedan för mina barnbarn om dagen då rädslan övervanns och kärleken vann!”, skriver sångaren Andrea Sannino på Instagram.

Under veckan har Italiens regering infört en rad stränga restriktioner i befolkningens rörelsefrihet. Människor har uppmanats att bara lämna sina hem om det är absolut nödvändigt, och alla kultur- och nöjesevenemang är förbjudna.

Men nu har italienare i flera städer tagit initiativ för att skapa glädje i tillvaron, utan att trotsa myndigheterna. Grannar ställer sig i fönstren och på balkongerna och sjunger tillsammans.

En video från den toskanska staden Siena, där människor sjunger stadens egen hymn ”Il Canto della Verbena” hade sent på fredagskvällen setts 3,5 miljoner gånger.

https://twitter.com/valemercurii/status/1238234518508777473

Håller varandra sällskap

Från Salerno i regionen Campania i söder till Turin långt uppe i norr finns exempel på liknande kollektiv spontansång.

https://twitter.com/leonardocarella/status/1238511612270690305

Sångaren Andrea Sannino, uppmärksammar på Instagram att folk sjunger hans sång ”Abbracciame”, som betyder ”Omfamna mig” på svenska. Han skriver:

”En dag kommer jag att berätta för mina barn och sedan för mina barnbarn om dagen då rädslan övervanns och kärleken vann!”

https://www.instagram.com/p/B9paOmhKYtz/

Italien är det land i Europa som har drabbats hårdast av coronapandemin, med omkring 15 000 smittade och över 1 200 dödsfall. 

Presidentens beslut kommer att ge tillgång till upp till 50 miljarder dollar mot viruset.
Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.