Familjen samlad vid "soffbordet" framför VM-finalen. Foto: Pete Souza
Familjen samlad vid "soffbordet" framför VM-finalen. Foto: Pete Souza

Här ser familjen Obama på VM-finalen

Publicerad
Uppdaterad
Inblick i ett vanligt vardagsrum där familjen har samlats för att titta på VM-finalen i fotboll?
Nja, knappast. Bilden på familjen Obama publicerades av Vita huset under den pågående matchen.
Trots stödet från presidenten förlorade USA VM-finalen mot Japan.
- Jag kunde inte ha varit mer stolt över det amerikanska laget, skriver Barack Obama på Twitter efteråt.
USA:s president Barack Obama hann inte ta sig till VM-finalen i Tyskland, men hälsade till det amerikanska laget via Twitter. "Jag är ledsen att jag inte kan komma för att se er spela. Men jag kommer att heja på er härifrån", skrev han.
Och på bilder från Vita huset, som lagts upp på Flickr, kunde man se familjen följa matchen. Barack, döttrarna Sasha och Malia samt hustrun Michelle satt i var sin fåtölj och tittade på tv-skärmen. På ett divanliknande soffbord stod mat och tallrikar med matrester. Familjen var sommarklädda, förutom presidenten som körde på klassisk vit skjorta och kostymbyxor.

"Grattis Japan!"

Det blev dock besvikelse i vardagsrummet efter en dramatisk VM-final.
Trots att USA ledde två gånger om kom Japan igen och kunde avgöra i straffavgörandet.
Ändå hyllades laget efteråt av landets president.
– Jag kunde inte ha varit mer stolt över det amerikanska laget efter en hård match. Grattis till Japan, skriver Barack Obama på Twitter efter slutsignalen.

"Kom igen"

Också under matchen skrevs det på presidentens twitterflöde. "Kom ihåg kvartsfinalen, det här laget är oslagbart. 1-1 och tio minuter kvar. Kom igen", skrev han i slutet av matchen.
Kort därefter kom ytterligare ett inlägg: "Vi närmar oss övertid och det står 1-1. Heja USA!".
Exakt när bilden togs är oklart. Också varför Michelle ser något... uttråkad ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag