Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sätter IS-kvinnorna eld på lägret innan flykten

Se de dramatiska bilderna efter flygbombningar.
Här ser man hur lägret Ayn Issa, som fram till söndagen bevakades av kurdledda SDF, satts i brand.Foto: ANF
Röken stiger mot himlen.Foto: ANF
Bilden visar hur IS-familjerna flyr från lägret. Totalt har 785 kvinnor och barn flytt. Även svenska familjer uppges finnas bland de som rymt.Foto: Syrian Observatory for human rights

Först bombades IS-lägret Ayn Issa av stridsflyg från turkiska armén. 

Kaos utbröt och flera IS-kvinnor uppges ha gått till attack mot vakterna med knivar och stenar.

Efter det satte IS-kvinnorna eld på lägret – och nu vet ingen vart de tagit vägen. 

Här filmas IS-familjer när de sätter eld på IS-lägret Ayn Issa i norra Syrien. 

Lägret bevakades fram till söndagen av kurdledda SDF som slåss mot Turkiet och som nu ingår i en allians med den syriska regimen.

– 785 kvinnor och barn som tillsammans utgör 267 utländska IS-familjer lyckades att fly från lägret. När lägret bombades på morgonen av turkiskt stridsflyg passade IS-kvinnorna på att attackera vakterna med knivar och stenar, sa Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, under söndagen. 

Enligt SDF fick familjerna hjälp av en turkstödd milisgrupp som fritog dem. Det är oklart vart de tog vägen. 

Lägret Ayn Issa ligger tre mil från den turkiska gränsen. Under söndagen förklarade turkiska försvarsdepartementet att turkiska trupper har avancerat mellan 30 till 32 kilometer in på syrisk mark. 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/

Lägret Ayn Issa var ett av de största lägren för IS-familjer. De flesta som bodde där var utländska IS-familjer men även irakiska och syriska IS-familjer fanns i lägret.

I klippet syns det hur rök stiger ut från lägret och mannen som har filmat videon säger:

– Det är i dag den 13 oktober 2019. Upplopp av utländska IS-kvinnor i lägret Issa.

Magda Gad rapporterar från Syrien.

Det är Syriens Demokratiska Styrkor som skickat ut filmen. 

Allt du behöver veta om konflikten i Syrien

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.

• Kurderna i Syrien har kommit överens med regeringen i Damaskus om hjälp med att bekämpa den turkiska invasionen. Syriska regeringsstyrkor har redan börjat utplaceras i områden som kurderna kontrollerat.

Har tecknat ett avtal

Under söndagskvällen bekräftade regeringen i Damaskus och ledningen för Syriens demokratiska styrkor att man har tecknat ett avtal om att låta den syriska armén ta kontroll över de områden som kontrolleras av SDF, men även kontroll över hela gränsen mellan Syrien, Turkiet och Irak. 

På måndagsmorgonen uppgav syriska medier att den syriska armén tagit kontroll över samhället Ras al-Ayn, där lägret ligger. 

SDF bevakade fängelser med 2000 IS-medlemmar och läger med 10 000 IS-anhöriga. Det är oklart vad som kommer att hända med dem.

”Det är en kapplöpning för att inta viktiga staden” • Hör Expressens Kassem Hamadé från fronten.