Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här samlas nazisterna söder om Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett 40-tal nazister från hela landet samlades i Stuvsta centrum för att senare ta sig vidare till Tullinge. I Stuvsta väckte nazisterna avsky och oro.MARKUS NORDH, 31Dömd för: Vapenbrott (tårgas) 2012. Dagsböter 2 000 kronor.PETER JUSZTIN, 25Åtalades i Kärrtorp för: Våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen. Dömdes till fängelse - sex månader.Förekommer i sex avsnitt i belastningsregistret.OSCAR BERGSTRÖM, 20I dag åtalad för misshandel i Uppsala. Polisen lade först ned utredningen men öppnade upp den efter att tidningen UNT gjort en granskning.KARL RYDGREN, 20Åtalades i Kärrtorp för: Våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, vapenbrott (ringa) Tidigare ostraffad.
Foto: Stefan Söderström
Flera medlemmar i Svenska motståndsrörelsen gick till attack mot en demonstration mot rasism i Stockholmsförorten Kärrtorp i december 2013.
Foto: Hampus Andersson/EPA/TT
Här, på en hembygdsgård i Tullinge söder om Stockholm samlades ett 40-tal nazister. Flera av dem är kända från tidigare våldsdrabbningar.
Foto: Stefan Söderström
Svenska moståndsrörelsens ledare Klas Lund.

Efter att Svenskarnas parti misslyckades i valet försöker nu nazistledaren Klas Lund och Svenska motståndsrörelsen flytta fram positionerna inom extremhögern.

En hembygdsgård i Tullinge söder om Stockholm blev mötesplats för ett 40-tal nazister under lördagen - flera av dem kända från extremhögerns tidigare våldsdrabbningar.

Polisen och antinazisterna valde att inte ingripa.

På några minuter förändrades stämningen i ett snöslaskigt och sömnigt Stuvsta centrum.

En halvtimme före utsatt tid anlände nazisterna i Svenska motståndsrörelsen till pendeltågsuppgången och samtidigt rullade polisens kravallenheter fram till centrumparkeringen.

Civilklädda poliser från polisens blå Romeobuss spreds över torget för att snabbt kunna ingripa och runtom torget grupperade sig piketens olika enheter.

Stor oro för kravaller

Oron var stor för kravaller likt Kärrtorp 2013 då Svenska motståndsrörelsen, SMR, drabbade samman med militanta antinazister mitt bland vanligt folk som protesterade mot att Kärrtorp svärtats ned av nazistiska symboler.

Nazisterna i Svenska motståndsrörelsen har under veckan aviserat en samling i Stuvsta inför ett öppet möte med SMR-ledaren Klas Lund. Han framträder sällan offentligt och har under flera år varit tongivande inom extremhögern. Klas Lund dömdes på 1980- och 1990-talen för dråp och en serie rån - och unga nazister gick med klistermärket "Frige Klas Lund" i plånboken.

Då försökte han organisera nazister i gruppen "Vitt ariskt motstånd" - i går lockade han ett 40-tal nazister från hela landet att samlas i Stuvsta för vidare färd mot en plats där han väntade. En av de mer långväga bilarna, med byggjobbarskyltning, kom från Olofström och var avställd.

Efter att nazistpartiet Svenskarnas parti misslyckades i valet försöker SMR nu flytta fram positionerna inom extremhögern. Flera möten är planerade framöver, men uppslutningen i Stuvsta var klen.

Deltog i Kärrtorp

Flera av nazisterna som samlades i Stuvsta var också med under den våldsamma sammandrabbningen i Kärrtorp och tillhör de mest ton-givande inom den svenska extremhögern.

Allmänheten hade också bjudits in till samlingen i Stuvsta men i nazigruppen som möttes tycktes de flesta känna varandra sedan tidigare.

Nazister utrustade med kommunikationsradio spred ut sig kring parkeringen i Stuvsta under samlingen. Särskilt utsända poliser som hade till uppgift att försöka skapa en dialog försökt kontakta en av nazisterna men han vägrade avslöja mer än att SMR tänkte lämna parkeringen efter en stund för avfärd mot hemlig plats.

Väckte avsky och oro

I Stuvsta väckte nazisterna avsky och oro.

Folk kröp in i affärerna runt centrumparkeringen.

Runt parkeringen gick ryktet att nazisterna hyrt stationshuset för mötet, men de som visste bättre kunde berätta att det inte var sant. Det var inte SMR utan en tjej som skulle ha 30-årsfest som hyrt stationshuset.

Uppmanades vara försiktiga

I sociala medier på internet uppmanade antinazister alla i Stuvsta att vara försiktiga. Via Twitter spreds uppmaningar om att misstänkta nazister skulle rapporteras in till en särskild tipstelefon, men information om polisens bilar efterfrågades också och info om var polisens kravallpoliser fanns twittrades ut.

De militanta motdemonstranterna i Antifascistisk aktion, AFA, hade på förhand bestämt sig för att hålla en låg profil i Stuvsta för att inte ge SMR "medial uppmärksamhet".

I Stuvsta samlades ett tiotal och omaskerade personer i en tyst motdemonstration.

De stod ett tiotal meter från nazisterna och åt medhavda chokladbollar.

Efter en knapp timme i Stuvsta lämnade nazisterna i en bilkaravan som följdes av polisen i de särskilda blåa kravallbussarna, piketenheter och civila spanbilar.

I Stuvsta kommenderade en högljudd ledare att alla skulle åka mot Tullinge station. Han beordrade också ordning och disciplin i karavanen - ingen skulle lämna förrän alla fått plats i bilarna.

Efter ett kort stopp vid stationen i Tullinge fortsatte nazist-karavanen och poliserna mot hembygdsgården där Klas Lund väntade. Enligt SMR var även allmänheten välkommen till mötet.

Höll sig på avstånd

Antinazisterna valde att hålla sig på avstånd i Stuvsta och följde inte efter till hembygdsgården Trädgårdstorp i Tullinge. I stället kom information på Twitter om att nazisterna var i stationshuset i Stuvsta, som hyrts av en tjej som skulle ha 30-årsfest.

I Tullinge kände sig hembygdsföreningen lurade av nazisterna.

- Vad säger du? Det är ju uppenbart att vi inte vill förknippas med sådana idioter, utbrast Lennart Karlsson, ordförande i Botkyrka hembygdsgille, när Expressens reporter Ludvig Drevfjäll meddelade honom att nazister hyrt Trädgårdstorp.

Polisen ingrep inte

Sent på kvällen meddelade den högerextrema hemsidan Nordfront att Klas Lund talat under mötet i hembygdsgården.

Polisen följde mötet på avstånd utanför hembygdsgårdens stängsel men valde att inte ingripa, vare sig i Stuvsta eller Tullinge.

FAKTA

MARKUS NORDH, 31

Dömd för: Vapenbrott (tårgas) 2012. Dagsböter 2 000 kronor.

PETER JUSZTIN, 25

Åtalades i Kärrtorp för: Våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen. Dömdes till fängelse - sex månader.

Förekommer i sex avsnitt i belastningsregistret.

OSCAR BERGSTRÖM, 20

I dag åtalad för misshandel i Uppsala. Polisen lade först ned utredningen men öppnade upp den efter att tidningen UNT gjort en granskning.

KARL RYDGREN, 20

Åtalades i Kärrtorp för: Våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, vapenbrott (ringa)

Tidigare ostraffad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.