Live-published photos and videos via Shootitlive

Här samlas de
mot nazismen

Publicerad

Klockan tolv på söndagen samlade tusentals människor för att manifestera mot nazism och rasism i Kärrtorp i södra Stockholm.

Enligt arrangörerna hade 16 000 personer begett sig till Kärrtorps IP för att lyssna på talare och musik.

Flera politiker slöt upp för att visa sitt deltagande.

– Det är viktigt att manifestera och stå upp för solidaritet och demokrati, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Tusentals vanliga personer, Kärrtorpsbor samt ett antal toppolitiker samlades på söndagsetermiddagen för att markera mot rasism och den nazistiska attacken mot demonstrationen förra söndagen.

S-ledaren Stefan Löfven var där och sa att han var "exalterad över stämningen".

– Det är viktigt att manifestera och stå upp för solidaritet och demokrati, säger han.

Integrationsminister Erik Ullenhag, FP, var också på plats.

– Vi har aldrig vunnit den här kampen om människors lika värde. Vi ska ha med oss att det här kan hända igen, säger han.

Den tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, 61:

– Rasister och nazister har inget att göra på våra gator. Bara det faktum att vi har ett rasistiskt parti i riksdagen visar att tonen har blivit råare i samhället. Vi måste stå upp för alla människors värde, säger hon.

150 poliser på plats

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, M, Moderarternas partisekreterare Kent Persson, vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Veronica Palm, S, är några andra som dök upp på manifestationen.

Eftersom en mindre demonstration i Kärrtorp förra söndagen attackerades av ett 40-tal beväpnade nazister har säkerhetsfrågan varit i fokus, och Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen hade försäkrat sig om att polisen var väl förberedda den här gången.

Omkring 150 uniformerade poliser plus ett antal civilklädda har arbetade i området under dagen, skriver TT.

"Underbar dag"

Och under tre timmar dansade, talade och sjöng de samlade människorna, efter att ha tågat från centrala Kärrtorp till Kärrtorps IP.

– En underbar dag. Det här är nog den största antirasistiska och antifascistiska demonstration jag har varit på i Sverige, säger en av arrangörerna i Linje 17 som av säkerhetsskäl väljer att enbart berätta sitt förnamn, Therese.

Ammar Khorshed från Linje 17 säger att dagen gick över förväntan.

– Allt gick som smort. Vi vågade inte gissa hur många som skulle komma men det var långt fler än vi trodde.

Hur ska ni gå vidare efter det här?

Vi är nog alla överens om att det här bara var startskottet. Rasismen och Nazismen kommer inte att försvinna på grund av en demonstration, men dagens manifestation var en styrkeuppvisning för antirasism och vi tror att den hrä inspireat alla som är beredda att kämpa.

TV-profilen Erik Haag deltog i manifestationen tillsammans med sina barn.

– Det känns jättekul att vara här med mina barn och min syster. Jag känner mig stolt att vara delaktig. Precis som alla andra läsa vi tidningarna efter förra helgen och kände att vi också ville stötta Kärrtorpsborna.

Flera politiker

"Inga indikationer på konfrontation"

Efter att området tömts på folk vid 15.30-tiden, kunde Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen sammanfatta eftermiddagen så här:

– Vi har inte haft några ordningsstörningar alls, säger han och tillägger:

– Vi har inte fått några som helst indikationer på att det skulle bli konfrontation.

Under den nazistiska attacken mot demonstrationen förra söndagen utbröt bråk mellan medlemmar ur nazistiska Svenska motståndsrörelsen och demonstranter på plats.

Tre nazister har tidigare begärts häktade efter händelserna och nu har även en person ur vänsterextrema Revolutionära fronten begärts häktad, misstänkt för försök till dråp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag