Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här samlas de för muslimerna

Munir Malik, 65, ber lunchbön i King Fahads moské i Los Angeles i går: ” Jag kom hit för att söka frihet, det Trump gör nu är allt annat än frihet”, säger han. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Hilary Henson och Mick Jackson var några av alla de tusentals amerikaner som demonstrerade mot Donald Trumps inreseförbud under måndagen på flygplatsen LAX i Los Angeles. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Mängder av amerikaner protesterade mot president Donald Trumps inresestopp i Los Angeles under måndagen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

LOS ANGELES. Donald Trumps beslut väcker avsky bland muslimer i USA.

Men på samma gång – så mycket kärlek från människor som kanske inte delar deras tro men drömmen om ett välkomnande USA.

– Jag kom hit för att söka frihet, det Trump gör nu är allt annat än frihet, säger Munir Malik, 65.

Det är lunchbön i King Fahads moské, en av Los Angeles största moskéer, inte långt från turiststränderna kring Venice Beach och Santa Monica. Det har gått två dagar sedan USA:s nya president Donald Trump utfärdade sitt inresestopp för medborgare från sju muslimska länder och vid flygplatsen LAX några kilometer bort demonstrerar fortfarande hundratals mot beslutet – och för att visa muslimer sitt stöd.

Här i Los Angeles har många fort­farande svårt att förstå att det verkligen händer trots att Donald Trump gick till val på just den här typen av vallöften.

I början sa han det rakt ut – han ville stoppa muslimer från att resa in i USA. Han ändrade senare sin retorik och sa att det handlade om människor från länder med koppling till terrorism.

”Som muslim och arab som bott i USA över 30 år känner jag mig äcklad”, säger Eyad Abdeen, 50. Foto: Niclas Hammarström / NICLAS HAMMARSTRÖM

För muslimerna som samlas utanför moskén spelar det inte så stor roll.

– Han sa att kristna är välkomna, men inte muslimer. Det blir inte mycket tydligare, säger Ali Laayouni.

Han är 56 år och kom från Marocko som 20-åring. Numera är han amerikansk medborgare och säger att beslutet därför inte påverkar honom personligen. Men det skadar muslimer. Och framför allt skadar det relationen mellan muslimer och västvärlden och det är det sista världen behöver, säger han.

Första känslan när han hörde om Trumps order var stor sorg.

– Men den andra känslan var nästan värre, säger han. Jag tänkte bara ”jaha, nu börjar det”.

För till skillnad från många andra har han aldrig tvivlat på att Donald Trump som president skulle genomföra de extrema förslag han presenterade under presidentkampanjen.

– Trump har ett stort ego. Han kommer inte lyssna på kritikerna. Nu vill han visa sina väljare att han gör som han sa att han skulle göra – oavsett vad andra tycker, säger Ali Laayouni.

 

LÄS MER: Bruce Springsteen: "USA är ett land av invandrare"

 

Har bott i USA i över 25 år – nu flyttar han

Vi har kommit till moskén oanmälda. Kliver rakt i in från Los Angeles-värmen och tas emot av en säkerhetsvakt. Han visar oss runt och säger att vi är välkomna att ta bilder och prata med vem vi vill.

Han kommer ursprungligen från Senegal, berättar han, och har bott i USA i över 25 år. Men när Donald Trump blev president bestämde han sig för att flytta hem.

– Los Angeles är en liberal och välkomnade stad men det som sker i Vita huset nu skadar hela USA. Jag längtar hem till ett land med en annan attityd mot människor. Jag känner hur USA förändras varje dag som går med Trump som president.

Han berättar hur han läst om hatbrotten mot muslimer som ökade efter valet och moskéer som satts i brand. Men här har de hittills inte utsatts för något negativt, säger han.

”Det vackra med vårt land är ju demokratin, humanitet och kärlek till varandra”, säger Kassam Madha, 84. Foto: Niclas Hammarström / NICLAS HAMMARSTRÖM

Tvärtom. Sedan Donald Trump valdes till president har människor visat dem extra mycket support. Bakom skrivbordet ligger en stor skylt med röda hjärtan och orden: ”Var starka, våra muslimska grannar. Vi kämpar för er.”

– Den stod lutade mot dörren när jag kom i morse. Jag tror någon som varit och demonstrerat vid flygplatsen åkte hit och lämnade den här, säger han.

Bakom en glasskärm har de satt upp några av alla de brev de fått sedan valnatten.

”Kära muslimska systrar och bröder, ni är älskade. Ni är välkomna. Ni är önskvärda. Kärlek besegrar hat”, står det i ett av dem.

– Det här kom i dag, säger han och läser upp ett brev skrivet av en familj där ena föräldern är jude och den andra kristen:

– ”Vi lär våra barn, 5 och 2 år gamla, att behandla människor som de vill behandlade själva. Därför är vi fullständigt bestörta av vår regeringens senaste beslut”.

– De där breven värmer mer än vad många kan förstå, säger han.

 

LÄS MER: Experternas svar: Så långt kan Trump gå

 

”Donald Trump är inte rätt president för oss”

Eyad Abdeen, 50, flydde från Palestina. Nu kan han inte låta bli att jämföra situationen i Mellanöstern med de splittringar Donald Trump åstadkommer i USA.

– Jag var väldigt upprörd, som muslim och arab som bott i USA över 30 år känner jag mig äcklad. Donald Trump är inte rätt president för oss. Han är väldigt rasistisk.

Han säger att inresestoppet för de sju länderna i värsta fall bara är början.

– Jag tror han vill se hur den muslimska världen reagerar.

I morgon är det sju nya länder och sedan gör han något mot svarta, mexikaner och säkert judar också. Det kan vara svårt att leva tillsammans men vi måste lära oss att älska varandra snarare än hata varandra. Vi kan inte låta Donald Trump diskriminera och göra skillnad mellan anglosaxiska länder och muslimska.

Klockan närmar sig 12.30 då bönen ska inledas. Fler och fler människor ansluter. De flesta jobbar i området och kommer bara in under en snabb lunchpaus. Samtidigt har den förre presidenten Barack Obama uppenbarligen fått nog. Efter att han lämnade ifrån sig makten sa han att han inte skulle lägga sig i Trumps politik ”om inte landets grundvärderingar stod på spel”. Nu säger han att han att han ”motsätter sig fundamentalt idén att diskriminera människor utifrån tro eller religion”.

Kassam Madha, 84, har svårt att tro att Donald Trump verkligen har så dålig bild av islam.

– Vi muslimer hatar ju terrorism, säger han. Det är ju muslimer som dödas av terrorister – så sent som i söndags i Kanada. Jag tror att Trump gjorde ett misstag för nästan dag sa han att muslimer är bra personer och att inresestoppet inte har med religion att göra. Han har ingen erfarenhet som politiker och om det var ett misstag så är det okej.

Också Munir Malik, 65, som kom från Indien för 20 år sedan, tror att beslutet kommer att hävas.

– Det här är ett demokratiskt land. Alla har rätt att göra som de vill. Det måste vara tillfälligt, och inte ett permanent beslut. Det vackra med vårt land är ju demokratin, humanitet och kärlek till varandra. Det här är inte bra gjort av Trump men jag hoppas att det bara är tillfälligt, säger Munir Malik.