Här säljs två män som slavar under en slavauktion utanför Libyens huvudstad Tripoli. Priset för deras liv – ungefär 6 700 kronor. Foto: CNNHär säljs två män som slavar under en slavauktion utanför Libyens huvudstad Tripoli. Priset för deras liv – ungefär 6 700 kronor. Foto: CNN
Här säljs två män som slavar under en slavauktion utanför Libyens huvudstad Tripoli. Priset för deras liv – ungefär 6 700 kronor. Foto: CNN
Medan männen radas upp som varor ropar auktionshandlaren ut: "Hur mycket får jag, hur mycket får jag?" Foto: CNNMedan männen radas upp som varor ropar auktionshandlaren ut: "Hur mycket får jag, hur mycket får jag?" Foto: CNN
Medan männen radas upp som varor ropar auktionshandlaren ut: "Hur mycket får jag, hur mycket får jag?" Foto: CNN

Unga män säljs som slavar i Libyen för några tusenlappar

Publicerad

På en okänd plats i Libyen i augusti i år ropar en auktionsutropare ut: 

"800, 900, 1 000, 1 100... Såld. För 1 200 libyska dinar", ungefär 6 700 kronor.

Det som sålts är dock ingen tavla, bil eller soffa – det är två unga män.

CNN har besökt landet i Nordafrika, ett land där liv auktioneras ut för bara några tusenlappar.

Där flyktingar som drömmer om ett bättre liv i Europa i stället blir slavar.

Det var efter att ha sett en suddig mobilfilm av en uppenbar slavauktion, som visade sig vara äkta, som CNN beslutade sig för att skicka ett team till Libyen. Med dolda kameror lyckades de ta sig in på en slavauktion utanför huvudstaden Tripoli. Där bevittnade de hur dussintals personer "gick under hammaren" på bara några minuter.

– Är det någon som behöver en grävare? Det här är en grävare, en stor stark man, han kan gräva. Hur mycket får jag, hur mycket får jag?, ropar säljaren.

Flyktingar säljs som slavar i Libyen för några tusenlappar

Slutpriset för mannen blev 650 dollar, knappt 5 500 kronor, och han fördes sedan i väg till sin nya "husbonde".

CNN:s team lyckades träffa två av männen som sålts kort efter slavauktionen men de var så traumatiserade av vad de gått igenom att de inte kunde prata. 

Libyska flyktingar som lyckats ta sig till ön Lampedusa i Italien.Foto: ROBBAN ANDERSSON

Varje år försöker tiotuentals människor fly över gränsen in i Libyen. De flesta har sålt allt de äger och målet är ett bättre liv i Europa. 

Kustbevakning har dock slagit ner hårt mot människosmuggling över Medelhavet och det har inneburit att allt färre båtar kommer i väg. Smugglarna blir då i stället slavhandlare och flyktingarna slavar, rapporterar CNN.

FN-chef om slavhandeln i Libyen: "Situationen är fruktansvärd"

Det filmade materialet från CNN har nu lämnats över till de libyska myndigheterna som lovat att inleda en utredning.

"Situationen är fruktansvärd. En del rapporter är fullkomligt skräckinjagande", säger Mohammed Abdiker, chef för FN:s internationella organisation för migration i ett uttalande på organisationens hemsida efter att han kom hem från landet tidigare i år.

"Jag lider för dem. Vad jag sett där varje dag, tro mig, det får mig att känna smärta för dem."

Slavarna misshandlas och stympas

En av dem som som såldes som slav men som nu sitter i förvar, tillsammans med många andra, i väntan på att skickas hem igen är 21-åriga Victory från Nigeria. Han tillbringade drygt ett år med att försöka ta sig till Europa men kom bara till Libyen. 

Victory, 21, från Nigeria såldes som slav flera gånger men lyckades till slut fly.Foto: CNN.

Där levde han i fångenskap hos flyktingsmugglare under fruktansvärda förhållanden tills hans pengar tog slut. Då såldes han som slav flera gånger. Till slut lyckades han dock betala en lösensumma och fly.

– Om du tittar på de flesta som befinner sig här, om du tittar på deras kroppar, så ser du ärren. De har misshandlats, stympats, säger han till CNN.

Många av hans vänner har lyckats fly till Europa – men själv har han gett upp nu.

– Jag klarar det inte men jag tackar Gud för dem som lyckas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag