Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här säljs hundarna som kebab i Vietnam

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Bilder på skållade hundar som hackas ner till kebabkött i gatukök i Vietnams huvudstad Hanoi sprids i internationella medier.Foto: Wikipedia

Bilder på skållade hundar som hackas ner till kebabkött i gatukök i Vietnams huvudstad Hanoi sprids i internationella medier. 

Detta samtidigt som regeringen försöker minska industrin för hundkött skriver Daily Mail

Köttet serveras i så kallade ”Thit Cho”-restauranger. Brända och med huvud, tänder och svans ligger hundvalparna på metalltallrikar för alla förbipasserande att se. 

Hundarna går att köpa hem för att tillagas i köket, eller få serverade som kebab direkt på gatan. 

Daily Mail har pratat med fotografen John Elderson som har tagit flera av bilderna som nu cirkulerar i internationella medier, då han reste genom i Vietnam. Han berättar att det varit svårt för honom att få tillstånd till att fotografera stånden med döda hundar. 

– Förmodligen för att det är kontroversiellt att äta hundar. Men ändå menar man att det är en del av kulturen som man kommer att strida för att ha kvar, säger han till tidningen. 

Tusentals husdjur stulna 

Att äta hund är i dag något många ser på med höjda ögonbryn i Vietnam – trots att det fortfarande är lagligt. 

2001 tittade regeringen utan resultat på ett förslag om att förbjuda gatuköken som säljer hundarna. 

Enligt Daily Mail fick hundköttindustrin för några år sedan ett nytt uppsving då hundar kidnappades från sina bostäder, tvångsmatades och serverades på restauranger. 

2014 hade tusentals husdjur rapporterats stulna från trädgårdar och verandor i Vietnam. 

Bränner hundar levande 

Under samma år fraktades under en period sju ton levande hundar till Hanoi varje dag, skriver Daily Mail.

De flesta hundarna kom med tåg från grannländerna Thailand, Kamboja och Laos. 

Men under de senaste åren har djurrättsorganisationer lyckats stänga ner tågvägarna, vilket gör att den största hundtransporten sker inom Vietnam. 

Hur man väljer att avliva hundarna varierar från restaurang till restaurang – där vissa skär av halsen av dem eller hugger dem i bröstet medan andra bränner dem levande.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Nyheter vi minns från 2019:

Vi ser tillbaka på bland annat turerna kring Trump, brexit och protesterna i Hongkong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.