Här säljer han svenska pass

Kalla Fakta reser till Grekland där de träffar "Ibrahim" som lite motvilligt berättar att han har tillgång till flera "look alike"-pass, som han säljer dyrt. Bland annat svenska.
Foto: KALLA FAKTA TV4
"Kalla Fakta" pratar med gränspolisen Jimmy Andersson som berättar att det är vanligare att komma till Sverige med ett "look alike"-pass än med ett förfalskat.
Foto: KALLA FAKTA TV4

Miljoner och åter miljoner flyktingar flyr krigets härjningar i Syrien – och tusentals söker asyl i Sverige.

Men det finns ett annat, mer ljusskyggt sätt att ta sig in i Europa: Med ett svenskt "look alike"-pass för 10 000 dollar.

En olaglig och vansklig affär för köparen. Strålande business för försäljaren.

Det här avslöjar TV4:s "Kalla fakta".

Miljoner och åter miljoner människor flyr från krigets fasor och härjningar, främst från Syrien. De reser på Medelhavet i sjöodugliga gummibåtar. Flyktingar drunknar och spolas upp på stränder. Andra dör, instängda i lastbilar med igensvetsade väggar och tak.

Men det finns ett annat sätt att ta sig in i Europa. Den resan kan börja i Aten. Med ett svenskt pass.

"Kalla fakta" reste till Greklands huvudstad och på en tunnelbanestation mötte man en grupp människor – flyktingar på flykt från helvetet i Syrien.  En av dem var på väg till Sverige.

Men gruppen var inte ensam. Där fanns också "Ibrahim".

Han ville inte kalla sig flyktingsmugglare, men under reportageteamets möte med honom och flyktinggruppen, växte sig misstankarna allt starkare. Ibrahims telefon ringde oavbrutet. När man promenerade sida vid sida på Atens gator skymtade plötsligt bilder ur hans mobil. Passfoton från olika länder, både män och kvinnor.

Det är en känslig fråga – och Ibrahim ville först inte prata om passen.

"Look alike"-pass

Senare valde han att bryta tystnaden och berätta att han har tillgång till flera "look alike"-pass – även svenska.

En kostsam, men samtidigt olaglig, öppning till frihet och ett nytt liv för många flyktingar.

– De kostar ungefär 500 dollar, berättar Ibrahim i reportaget. Men det beror på, om man kan hitta något som är väldigt likt på bilden så kan det kosta 10 000 kronor.

Svenska myndigheter har fört en hård kamp mot falska pass. Därför anses de svenska passen vara ett av världens säkraste. Samtidigt har de svenska passen blivit bland de mest åtråvärda för flyktingssmugglare som vill tjäna pengar på dem.

– Det har blivit mindre vanligt att komma med falska pass, det är vanligare att komma med "look alike"-pass, säger Jimmy Andersson, gränspolis på Arlanda i reportaget.

"Look alike"-pass innebär att någon reser med en annan persons äkta pass.

Fritt fram när man kommer till Arlanda

Ibrahim har inte velat berätta hur han får tillgång passen eller hur mycket han tjänar på dem. Den flykting som i reportaget köpte ett svenskt pass av honom, anlände till Arlanda i september. Mannen promenerade genom ankomsthallen – och ut genom dörrarna.

Senare ansökte han om asyl. Han ville inte prata med "Kalla fakta" om resan med det svenska "look alike"-passet.

Har man väl kommit till Arlanda – då är det mer eller mindre fritt fram att promenera ut från flygplatsen. Det säger gränspolisen Jimmy Andersson i programmet.

– Först kommer du till gaten där planet landar. Därifrån kommer du direkt till bagagebandet och ut genom tullfiltret, säger han. Sedan är du utanför flygplatsen. Du visar inget pass här, det är i så fall vid "check in" från landet du flög ifrån.

Kalla Fakta sänds i TV4 klockan 21.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.