"Det är till fascisterna och nazisterna som försöker tala i mitt namn och skydda mig. Vi är inte rädda för människor utifrån etnicitet, vi är rädda för nazister och rasister", säger Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell"Det är till fascisterna och nazisterna som försöker tala i mitt namn och skydda mig. Vi är inte rädda för människor utifrån etnicitet, vi är rädda för nazister och rasister", säger Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell
"Det är till fascisterna och nazisterna som försöker tala i mitt namn och skydda mig. Vi är inte rädda för människor utifrån etnicitet, vi är rädda för nazister och rasister", säger Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell
Tusentals kvinnor lyfter budskapet under hashtaggen #inteerkvinna. Foto: SkärmdumpTusentals kvinnor lyfter budskapet under hashtaggen #inteerkvinna. Foto: Skärmdump
Tusentals kvinnor lyfter budskapet under hashtaggen #inteerkvinna. Foto: Skärmdump

Här säger kvinnor ifrån mot rasismen

Publicerad

Under fredagen begav sig maskerade män ut i Stockholm för att attackera ensamkommande flyktingbarn.

I sociala medier försvaras dådet av män som hävdar att handlingar som dessa sker för att "skydda våra svenska kvinnor".

Nu säger tusentals kvinnor ifrån mot att de objektifieras och används i rasistisk propaganda.

Under fredagskvällen samlades en stor grupp svartklädda och maskerade personer vid Stockholms central. Personerna ska ha slagit personer som såg ut att ha utländsk bakgrund.

Strax innan dådet ska rasistiska flygblad ha delats ut med budskapet "Det är nog nu".

I samband med händelsen har vissa i sociala medier försvarat liknande dåd med kommentarer som att man måste "skydda våra svenska kvinnor".

"Är ingen jakt på invandrare det handlar om utan en skyddsaktivitet så våra svenska kvinnor ska kunna känna sig tryggare", skriver en person i en grupp på Facebook.

Tusentals kvinnor protesterar i sociala medier

Men nu säger kvinnor ifrån – under hashtaggen #inteerkvinna.

Tusentals publicerar en bild på sig själva med en tillhörande spridningstext för att kritisera de män som använder "svenska kvinnor" för att sprida rasistisk propaganda.

Så här lyder uppmaningen:

"Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags (29/1), och diverse andra rasistiska och fascistiska grupperingar säger sig föra en kamp för att skydda vita/'svenska' kvinnor när de MISSHANDLAR BARN och andra icke-vita. Men de talar och agerar inte för oss. Kopiera den här texten och lägg upp en bild av dig själv och sprid i dina nätverk."

LÄS MER: Maskerade män skulle skada flyktingbarn

En av de som har samarbetat för att få i gång kampanjen är Ida Östensson, 30, som är grundare av stiftelsen Make Equal. I ett inlägg på Facebook skriver hon "Jag är inte er 'svenska kvinna'. Det är ER jag är rädd för!".

– Det är till fascisterna och nazisterna som försöker tala i mitt namn och skydda mig. Vi är inte rädda för människor utifrån etnicitet, vi är rädda för nazister och rasister, säger hon.

"De är ute och spöar barn"

Hon upplever en problematik där extremisternas våld förminskas när de kallas "fotbollshuliganer" i stället för "nazister".

– Det började med att de kallades fotbollshuliganer och att de är "invandringskritiska". Det är sjukt provocerande. Har vi gått så långt att vi ska köpa nazisternas egna titlar? Vi måste kalla dem efter deras rätta namn, de är ute och spöar barn och andra icke-vita.

Som en av de som står bakom hashtaggen #inteerkvinna är Ida Östensson glad att budskapet sprids av många.

– Vi vill att det här ska försvaga rasismen i samhället. Vi vill visa att vi står upp mot rasism. För alla smygrasister som finns i våra nätverk vill vi tydligt visa att vi inte står på deras sida, säger hon och avslutar:

– Det handlar om att visa solidaritet med de människor som dagligen utsätts för rasism och som är de egentliga måltavlorna för den mobb som drog fram i Stockholm.

 

Nedan följer fler exempel på kvinnor som gör sina röster hörda under #inteerkvinna:

 

#inteerkvinna Inte er kvinna. Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags (29/1), och diverse andra...

Posted by Johanna Lazcano on Sunday, January 31, 2016

 

 

Jag är INTE er kvinna!Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags 29/1, och diverse andra rasistiska...

Posted by Linda Lundquist on Monday, February 1, 2016

 

 

INTE ER KVINNA! Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags (29/1), och diverse andra rasistiska och...

Posted by Emmanismen on Monday, February 1, 2016

 

 

Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags (29/1), och diverse andra rasistiska och fascistiska...

Posted by Ia Hammar on Sunday, January 31, 2016


Jag är inte er kvinna. Jag vill inte ha ert skydd. De ni säger er skydda mig från är mina kamrater. Mina medmänniskor. V...

Posted by KickanWicksell.se on Sunday, January 31, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag