Idag visades Gorillaungen Enzo upp för media för första gången.
Idag visades Gorillaungen Enzo upp för media för första gången.

Här säger Enzo hej till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Först såg han blyg ut och ville inte se mig i ögonen.
Men sedan sken han upp, lille Enzo, 19 dagar i dag.
Expressens.se:s Ingvar Hedlund fick träffa en tuff liten gorillakille.
Enzo är den första gorilla som fötts i Sverige och är därmed en sensation. I dag visade Enzo upp sig för ett 20-tal journalister från tidningar, radio och TV. Nyfiket studerade han de närgångna kameraobjekten. Enzo tog emot pressen i famnen på djurskötaren Lena Mellqvist i aphuset på Kolmårdens djurpark.

Halv miljon besökare

En fotograf försökte ge Enzo en banan, men avvisades. Denne gorillaunge väger nu 2,43 kilo och ökar med mellan 30 och 40 gram per dag. - Vi hoppas på en halv miljon besökare denna säsong som startar om två veckor, säger djurparkens vd Magnus Nilsson. Många hotell i området har redan fått bokningar från hela Sverige av människor som vill se Enzo.

Döptes av läsarna

Enzo döptes av Expressens läsare i en tävling som gav över 2 000 namnförslag. Enzo betyder segrare eller husets härskare. På Expressen.se har läsarna kunnat följa mamma Naomi inför och efter födseln via en videoolänk, en "gorillacam". Direkt efter födseln blev det kris i familjen. Djurskötarna på Kolmården var tvungna att skilja Enzo från föräldrarna eftersom han inte fick tillräckligt med mat Mamma Naomi får Enzo inte gosa med ännu. Ett galler skiljer fortfarande de två från varandra. Under dagens presskonferens följde hon dock sin lilla gorilla upp från apberget. De hade all anledning att vara stolta över sin son.

Beställ ditt eget löp

 • Skicka ett sms med texten EXP (mellanslag) APLÖP (mellanslag) följt av ditt namn och din adress.
 • Sänd till nummer 72580.
 • Kostnad: 30 kronor.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag