Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här säger de
ja till sexköp

Expressens granskning visar att 81 av 90 familjehotell på paradisön Phuket som rekommenderas av stora svenska charterbolag, välkomnar prostituerade. På samtliga hotell som Expressen testade var det inga problem att ta med en inhyrd skådespelerska utklädd till prostituerad. Men i flera fall krävdes att den kvinnan visade legitimation.

PHUKET, THAILAND. Sexhandeln pågår öppet här på de svenska familjehotellen i turistparadiset Phuket.

Expressen kan i dag avslöja att 81 av 90 hotell som används av de svenska charterbolagen Fritidsresor, Apollo och Ving välkomnar prostituerade i sällskap med sina gäster - ibland mot en extra avgift.

- Första kvinnan är gratis, men vill du byta ut henne och ta in en annan får du betala en avgift, säger receptionisten på hotell Andaman Sea View, som används av både Ving och Apollo.

Längtan efter sol och strandliv gör att fler än 200 000 svenskar firar jul och nyår i värmen varje år - och just nu förbereder sig många för att åka ner till Thailand.

Men det familjevänliga turistparadiset har en baksida.

I våras, i slutet av förra säsongen, undersökte Expressen hur familjehotellen som svenska charterturister bor på ställer sig till prostitution.

Dold kamera avslöjar sanningen

Klädd som som en typisk svensk turist i linne, shorts och sandaler - men utrustad med dold kamera - bokar Expressens reporter rum på en rad svenskhotell i Phuket.

Med är skådespelerskan Nattaporn Woravijit som iklädd en svart, snäv kjol och högklackade skor inte har några svårigheter att smälta in som en prostituerad i turistparadiset Phukets bar-miljö.

Hon ser ut ungefär som tusentals andra unga kvinnor som säljer sin kropp till svenska turister på charterresa till detta tropiska paradis i Thailand.

Första hotellet vi testar är Anan House, ett mindre och billigare hotell som används av Ving.

- Går det bra att hyra ett rum för "short-time" (kort-tid)?

- Det går bra, 500 baht (100 kr), svarar damen i receptionen, men tillägger att hon vill se id-kort.

Utgav sig för att vara sexköpare

Filmerna från Expressens dolda kamera bekräftar den bild som ges i en grundlig undersökning som gjorts av frilansjournalisterna Hampus Dorian och Erik Alfredsson. I tre veckor har de på Expressens uppdrag rest runt i Phuket för att på plats undersöka hur de tre svenska resejättarnas samarbetshotell ställer sig till sexturismen.

De utgav sig på hotellen öppet för att vara sexköpare. Alla samtal med hotellpersonalen dokumenteras med dold bandspelare.

Av totalt 90 hotell besökte de 70, Resterande 20 svenskhotell kontaktades per mejl. Svaret blev nästan alltid detsamma: På 81 av de 90 svenskhotellen gick det utmärkt att ta med sig en prostituerad till rummet.

- Om du vill ha boom boom så är det upp till dig, förklarar receptionisten på The Best House i Karon.

I lekrummet intill receptionen på Alpina Phuket Nalina Resort & Spa är det fullt ös. Några små barn leker i bollhavet medan deras föräldrar otåligt väntar utanför. Några meter längre bort står ett par och letar lämpliga utflyktsmål bland hotellets broschyrer. Samtidigt, bakom receptionsdisken, står en ung kvinna och berättar vad det kostar att ta med sig en prostituerad till rummet. 1 500 baht per person per natt, säger hon.

"Bästa familjehotellet"

Inte ens de lyxigare familjehotellen sa nej. Hiltonhotellen i Karon och Surin, Vings franchisehotell Sunwing på lyxstranden Bangtao och Centara Kata Beach - som Fritidsresor beskriver som sitt "bästa familjehotell i Kata" - är bara några exempel. På sin hemsida skriver Fritidsresor att det är lätt att ta sig fram med barnvagn där, att det finns barnmenyer i en av restaurangerna, att yngre barn kan vara med på Bamsegympa och att det finns bamsefrukost, minidisco och familjeaktiviteter.

Vad de inte skriver är att det även går bra att ta med sig en prostituerad över natten för 1 500 baht.

På majoriteten av hotellen - sju av tio - tjänar man nämligen extra på prostitutionen.


Erik Alfredsson

redaktionen@expressen.se

Hampus Dorian

redaktionen@expressen.se

Så reagerar de svenska researrangörerna

"DET ÄR VIKTIGT ATT VI FÅR VETSKAP"

Magdalena öhrn informationschef Ving

Av era 40 samarbetshotell tillåter 41 prostituerade. Vad har du för kommentar?

- Detta är givetvis något som vi ser mycket allvarligt på. Vi välkomnar den här typen av granskning - det är viktigt att vi får vetskap om när något liknande händer så att vi kan agera.

- Vi tar avstånd från all form av prostitution och ställer krav på alla våra hotell att göra det samma. Oavsett lokal lagstiftning.

Hur arbetar ni mot prostitution?

- Upptäcker vi att ett hotell i vårt utbud tillåter prostitution tas frågan upp med hotellets ledning.

Vilka åtgärder har ni vidtagit sedan ni fick veta resultatet av Expressens granskning?

- Det som hänt sedan sist är att vi har följt upp till våra egna hotell (Sunwing och Sunprime) för att försäkra oss om att endast de vid bokningstillfället namngivna personerna äger rätt att vistas på rummet. Av säkerhetsskäl och försäkringsskäl är endast registrerade gäster tillåtna i gästrummen.


"TYCKER ATT DET ÄR OACCEPTABELT"

Kajsa Moström informationschef Apollo

Av era 19 samarbetshotell så tillåter 18 prostituerade på rummen. Vad säger du om det?

- Vi tycker att det är oacceptabelt. Vi skulle önska att det sett annorlunda ut och att vårt arbete på området gett bättre resultat.

Vilka åtgärder har ni vidtagit sedan ni fick kännedom om resultatet av Expressens granskning?

- Vi har avslutat kontrakten med några (fyra, i Patong) av de hotell som Expressen varit i kontakt med. Det är inte enbart ett resultat av den granskning som Expressen gjort utan ett arbete som vi inlett sedan tidigare med att förändra vårt hotellutbud. Det hänger delvis ihop med den problematik som ni pekar på.

Varför väljer ni att fortsätta samarbetet med 14 av de hotell som tillåter prostituerade på rummen?

- Att enbart överge resmål och avsluta kontrakt med hotell löser ju inte grundproblemet. Vi ställer krav på våra samarbetspartners, vi kontrollerar att de efterlever dessa och detta arbetar vi med kontinuerligt. Vi avslutar hotellkontrakt när vi sett att det förekommit brott mot våra etiska riktlinjer.


"HAR GJORT EN BLIXTUTVÄRDERING"

Mathias Murman informatör Fritidsresor

Av era 45 samarbetshotell tillåter 41 prostituerade. Vad har du för kommentar?

- Vi tar avstånd från all form av prostitution och kräver att hotellen gör detsamma. Prostitution är förbjudet på alla hotell vi samarbetar med.

- Resultatet av Experssens undersökning är under all kritik. Vi har därför gjort en blixtutvärdering med de namngivna hotellen. Vi välkomnar Expressens granskning. Det är viktigt att vi får reda på när något händer så att vi kan agera.

Har ni avslutat samarbetet med något av hotellen på listan?

- Samtliga hotell på listan har kontaktats och ombetts se över sina policies samt tydligt informera all personal om vad som gäller. Också hotellen tar detta på största allvar. I svaren från hotellen framgår att de har tydliga riktlinjer gällande prostitution och de ser allvarligt på att policyn inte följts av samtliga medarbetare. Frågan om prostitution togs upp av Fritidsresor på hotellbranschdagarna i Thailand i juni, där både myndigheter och samarbetspartners deltog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.