Foto: SVT
 Foto: SVT

Här sågar hon Borg under första debatten

Publicerad

Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesman Magdalena Andersson går till angrepp mot regeringens budgetproposition – som hon menar är förvånansvärt tunn.

– Det är ju lite mer en utredningskatalog och verksamhetsberättelse av vad man redan har gjort, säger hon i SVT:s "Aktuellt".

Regeringen la på måndagen fram sin vårbudgetproposition, som oppositionen snabbt anklagade för att vara allt för tandlös för att kunna tackla arbetslösheten och skapa ekonomisk tillväxt.

I SVT:s "Aktuellt" på kvällen mötte finansminister Anders Borg (M) för första gången Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesman Magdalena Andersson i en debatt.

Ämnet var självklart vårbudgeten.

Magdalena Andersson är kritisk till propositionen.

– Jag tycker inte att det är någon egentlig vårproposition. Jag är lite förvånad över att regeringen la en så här tunn budget. Det är ju lite mer en utredningskatalog och verksamhetsberättelse av vad man redan har gjort snarare än hur man ska komma till rätta med de problem som vi har i Sverige i dag, säger hon.

Men Anders Borg försvarar sin budget. Han menar att det kan bli tal om fler satsningar på infrastruktur och forskning samt åtgärder mot arbetslösheten i höst – om den internationella krisen avtar. Men just nu är det inte läge för några stora satsningar, menar han.

– Det här är ett skarpt läge. Det kan bli både en djupare och längre internationell kris än vad vi har trott. Då ska man ha säkra trygghetsmarginaler. Vi ska tryggt ta oss ur krisen, säger han.

Dyr åtgärd

Magdalena Andersson menar att det är viktigt att använda pengarna så effektivt som möjligt – och går till angrepp mot den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar.

– Det är en väldigt dyr åtgärd. Anders Borg har lagt 50 miljarder på den här reformen, som enligt hans eget finanspolitiska råd har väldigt liten effekt. I stället vill jag rikta de pengarna mot insatser för ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger hon.

Borg kontrar med att ett slopande av arbetsavgiften för ungdomar skulle höja tröskeln för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Det får Magdalena Andersson att ironisera.

– Ibland undrar jag om finansministern är nöjd med utvecklingen i Sverige, på grund av att det har varit sämre i övriga Europa. Om vi tittar på länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien – som har statsfinansiellt kaos – har Sverige varit lyckosamt. Men om vi tittar på andra länder mer i vår närhet är arbetslösheten lägre både i Tyskland, Österrike, Holland, Norge, Schweiz.

Inga sänkta skatter

Enligt Borg har Moderaterna inga planer på att sänka skatterna.

Socialdemokraterna planerar i sin tur inte att riva upp de skatteförändringar som regeringen har gjort.

– Människor har inrättat sin privatekonomi utifrån de här skattesänkningarna och vi tänker inte dra undan mattan för vanliga hushållsekonomin, säger Andersson.

Båda partierna vill sänka skatten för pensionärerna – men varken Andersson eller Borg kan svara på när det kan bli aktuellt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag