Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sågar hon Borg under första debatten

Foto: SVT

Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesman Magdalena Andersson går till angrepp mot regeringens budgetproposition – som hon menar är förvånansvärt tunn.

– Det är ju lite mer en utredningskatalog och verksamhetsberättelse av vad man redan har gjort, säger hon i SVT:s "Aktuellt".

Vem vann debatten?

Regeringen la på måndagen fram sin vårbudgetproposition, som oppositionen snabbt anklagade för att vara allt för tandlös för att kunna tackla arbetslösheten och skapa ekonomisk tillväxt.

I SVT:s "Aktuellt" på kvällen mötte finansminister Anders Borg (M) för första gången Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesman Magdalena Andersson i en debatt.

Ämnet var självklart vårbudgeten.

Magdalena Andersson är kritisk till propositionen.

– Jag tycker inte att det är någon egentlig vårproposition. Jag är lite förvånad över att regeringen la en så här tunn budget. Det är ju lite mer en utredningskatalog och verksamhetsberättelse av vad man redan har gjort snarare än hur man ska komma till rätta med de problem som vi har i Sverige i dag, säger hon.

Men Anders Borg försvarar sin budget. Han menar att det kan bli tal om fler satsningar på infrastruktur och forskning samt åtgärder mot arbetslösheten i höst – om den internationella krisen avtar. Men just nu är det inte läge för några stora satsningar, menar han.

– Det här är ett skarpt läge. Det kan bli både en djupare och längre internationell kris än vad vi har trott. Då ska man ha säkra trygghetsmarginaler. Vi ska tryggt ta oss ur krisen, säger han.

Dyr åtgärd

Magdalena Andersson menar att det är viktigt att använda pengarna så effektivt som möjligt – och går till angrepp mot den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar.

– Det är en väldigt dyr åtgärd. Anders Borg har lagt 50 miljarder på den här reformen, som enligt hans eget finanspolitiska råd har väldigt liten effekt. I stället vill jag rikta de pengarna mot insatser för ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger hon.

Borg kontrar med att ett slopande av arbetsavgiften för ungdomar skulle höja tröskeln för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Det får Magdalena Andersson att ironisera.

– Ibland undrar jag om finansministern är nöjd med utvecklingen i Sverige, på grund av att det har varit sämre i övriga Europa. Om vi tittar på länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien – som har statsfinansiellt kaos – har Sverige varit lyckosamt. Men om vi tittar på andra länder mer i vår närhet är arbetslösheten lägre både i Tyskland, Österrike, Holland, Norge, Schweiz.

Inga sänkta skatter

Enligt Borg har Moderaterna inga planer på att sänka skatterna.

Socialdemokraterna planerar i sin tur inte att riva upp de skatteförändringar som regeringen har gjort.

– Människor har inrättat sin privatekonomi utifrån de här skattesänkningarna och vi tänker inte dra undan mattan för vanliga hushållsekonomin, säger Andersson.

Båda partierna vill sänka skatten för pensionärerna – men varken Andersson eller Borg kan svara på när det kan bli aktuellt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.