Här ryker riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och partiledaren Victoria Kawesa (FI) ihop framför tv-kamerorna i Expressens "Bara Politik – med Niklas Svensson". Foto: Expressen TVHär ryker riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och partiledaren Victoria Kawesa (FI) ihop framför tv-kamerorna i Expressens "Bara Politik – med Niklas Svensson". Foto: Expressen TV
Här ryker riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och partiledaren Victoria Kawesa (FI) ihop framför tv-kamerorna i Expressens "Bara Politik – med Niklas Svensson". Foto: Expressen TV
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Olle SporrongRiksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Olle Sporrong
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Olle Sporrong
Partiledaren Victoria Kawesa (FI). Foto: PrivatPartiledaren Victoria Kawesa (FI). Foto: Privat
Partiledaren Victoria Kawesa (FI). Foto: Privat

Här ryker politikerna ihop i "Bara politik"

Publicerad

Här ryker riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och partiledaren Victoria Kawesa (FI) ihop framför tv-kamerorna i Expressens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

– Du lever ju på helt fel planet, ryter M-toppen.

– Du är länken mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna, dundrar partiledaren.

Den nyvalde partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, mötte i onsdagens politikprogram den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali – som också sitter i partistyrelsen – i en debatt om bland annat utvisning av utländska medborgare som begått brott, och segregation i förorten.

Och det hettade till omedelbart.

Enligt Kawesa drabbas utländska brottslingar av dubbelbestraffning när de utvisas – och det vill hennes parti stoppa.

– Vi har ju en lagstiftning som ska behandla alla lika, men det här är inte likhet inför lagen, säger hon i programmet.

– Sakligt inkorrekt, svarar M-toppen, och fortsätter:

– Utvisningarna är en del av straffet. Samma sak sker med svenskar som begår brott i andra länder. De utvisas till Sverige för att det är Sveriges ansvar att ta hand om sina medborgare.

Enligt Feministiskt initiativs hemsida anser partiet att "hårda straffsatser för att avskräcka människor från att begå brott representerar ett omänskligt synsätt".

Men på frågan om detta också innebär att FI vill avskaffa livstidsstraffet svarar partiledaren Victoria Kawesa:

– Nej, det tror jag inte, nej.

Du tror inte det?

– Nej, jag kan säga så här: När det gäller brott överhuvudtaget så tror vi verkligen på förebyggande insatser och vi tror att det är väldigt viktigt med eftervård, att man får hjälp även efter att man kommit ut från ett fängelsestraff.

 

SE INSLAGET: Heta listan i "Bara politik – med Niklas Svensson"

 

"De skuldbelägger dem"

Under programmet anklagar hon samtidigt Moderaterna för att föra en "kulturrasistisk" politik.

– De tar ju hela kulturer och skuldbelägger dem.

Victoria Kawesa menar att den viktigaste orsaken till segregationen i förorten är att man dragit in resurserna dit.

– Det är det största problemet Det finns inga förebyggande insatser för ungdomar.

Men det stämmer inte, enligt Hanif Bali.

– Fritidsgårdarna har tredubblats. Men det finns ju inget som säger att bara för att du har lite långt att gå till en vårdcentral så börjar du förtrycka din granne för att hon är ensamstående eller har hund – eller börjar skuldbelägga din syster för att hon har killar. Det finns ingen korrelation mellan fritidsgårdar och hedersförtryck.

När Victoria Kawesa sedan säger att hedersvåld och våld i hederns namn handlar om ett patriarkalt våld som finns i hela samhället får hon snabbt svar på tal av M-riksdagsledamoten:

– Men herregud, du kan ju inte påstå att tjejer i Lidingö eller i Täby är under samma kontroll som de i Husby. Du lever ju på helt fel planet om du tror det.

"Jag vet vad jag pratar om"

Svaret från FI-partiledaren:

– Jag har levt i Husby, så jag vet vad jag pratar om.

Under debatten om samtalstonen i sociala medier återvänder Hanif Bali och Victoria Kawesa till diskussionen om utvisningar av brottslingar – och det blir en diskussion om ryska medborgare i Sverige.

– Det råder faktiskt en vithetsnorm i Sverige, hävdar Kawesa, och Bali frågar:

– Är inte ryssar vita?

FI-ledaren konstaterar då:

– De behandlas inte som vita människor i Sverige, nej.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag