Här ryker Kristersson och Johansson ihop om gängvåldet

Här kan du se hela debatten mellan Ulf Kristersson (M) och Morgan Johansson om gängvåldet.
Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson, Morgan Johansson och Expressen TV:s Niklas Svensson i studion.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Gängkriminaliteten dominerar det politiska samtalet.

I Expressen TV debatterade justitieminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson den glödheta frågan.

– Vi måste sätta stopp för de här terroristerna, säger M-ledaren.

Morgan Johansson:

– Du har en tendens att stämpla alla i utsatta områden som bidragstagare. De jobbar mer än vad du gör, Ulf Kristersson.

Hur ska gängkriminaliteten bekämpas? Det är den stora frågan som Expressen TV:s fördjupningsprogram om gängvåldet kretsade kring. I sändningen drabbade Morgan Johansson (S) och Ulf Kristersson (M) samman i debatt.

De båda debattörerna fick frågan hur de reagerade på händelsen när tolvåriga Adriana sköts ihjäl i Botkyrka i augusti.

– Jag tänkte inte en gång till. Vi måste sätta stopp för de här terroristerna, säger Ulf Kristersson.

– Det var en oerhört tragisk händelse. Jag har själv barn i tonåren och det här är det värsta man kan tänka sig. Jag är stärkt i min övertygelse att jaga de här gängen och bura in dem. Men också jobba med förebyggande åtgärder, säger Morgan Johansson.

Hänvisar till Danmark

M-ledaren anser att regeringen inte arbetar tillräckligt med mönsterbrytande åtgärder, och hänvisar till hur Danmark har gjort för att komma åt gängkriminella. 

– Mönsterbrytande är att göra sådant som är av helt annan art än tidigare. Vi har en tystnadskultur som gör att folk inte vittnar. Anonyma vittnen kan göra att folk vågar berätta vad som hänt. Mönsterbrytande är att låsa in folk dubbelt så länge, säger Ulf Kristersson.

Justitieministern svarar:

– Man ska också nyansera situationen i Danmark. Där har man exempelvis möjlighet till halvtidsfrigivning. Men låt oss se vad vi kan lära av dem.

– Svenska domstolar dömer till högre straff än vad de gjort tidigare, som följd av de straffskärpningar vi infört. Vi låser in dem i mycket högre utsträckning. 

”Vi har lägre polistäthet nu”

Morgan Johansson anser att Moderaterna har ett högt tonläge i opposition, men att de inte agerade under sin regeringstid.

– Du är ansvarig för att ha dragit ner polisutbildningen med 90 procent på fyra år, säger S-toppen.

– Du skyller på en regering som avgick för sex år sedan. Du säger att vi har fler poliser än någonsin men befolkningen har vuxit, vi har lägre polistäthet nu, svarar Ulf Kristersson.

Enligt Morgan Johansson saknar Ulf Kristersson en politik för att förbygga brott. 

– Tvärtom, så fort du får chansen skär du ner på skola och socialtjänst i utsatta områden, säger justitieministern.

– Vi har olika uppfattningar om vad som är förebyggande åtgärder. I min värld är det att lära sig svenska så man kan klara skolan, att jobba och inte leva på bidrag. Det ni menar med förebyggande är allmänna bidrag till lite av varje, svarar Kristersson.

”Stämplar alla som bidragstagare”

Johansson anser att Kristersson generaliserar:

– Du har en tendens att stämpla alla i utsatta områden som bidragstagare. De jobbar mer än vad du gör, Ulf Kristersson. För oss är förebyggande arbete inte bidrag, utan skola och socialtjänst. 

Efter debatten utvecklar Morgan Johansson:

– De människor som bor i de utsatta områdena arbetar i minst lika stor utsträckning som Ulf Kristersson gör, ofta till en bråkdel av lönen. Ibland har de både ett och två jobb för att få tillvaron att gå ihop. Jag vänder mig starkt emot när man stämplar folk på det sättet. 

Ulf Kristersson håller inte med.

– Det är för att jag tycker att jobb är viktigare än bidrag som jag vill uppmuntra fler att gå från bidragsförsörjning till egen inkomst. Många gör omistliga insatser och jobbar hårt, men det är för många som lever på bidrag år efter år, säger M-ledaren.

Ulf Kristersson (KD) och Morgan Johansson (S) möts i debatt – så vill de stoppa gängvåldet.
Morgan Johansson (S) vill ta efter grannlandet: ”Jag ser gärna på Danmark”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.