Annika Strandhäll vill se ordning och reda i debatten.Annika Strandhäll vill se ordning och reda i debatten.
Annika Strandhäll vill se ordning och reda i debatten.
Jimmie Åkesson menar att regeringen inte lyckats ta bort skatteklyftan.Jimmie Åkesson menar att regeringen inte lyckats ta bort skatteklyftan.
Jimmie Åkesson menar att regeringen inte lyckats ta bort skatteklyftan.
"Bara politik" leds av Expressens politikreporter Niklas Svensson."Bara politik" leds av Expressens politikreporter Niklas Svensson.
"Bara politik" leds av Expressens politikreporter Niklas Svensson.

Här ryker de ihop om våra pensionspengar

Publicerad

Här ryker SD-ledaren Jimmie Åkesson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ihop om pensionärerna när de möts i en tv-duell för första gången.

– Regeringen har tyvärr inte lyckats ta bort skatteklyftan, säger Åkesson.

– Nu måste det vara lite ordning och reda i debatten, svarar Strandhäll.

Enligt Jimmie Åkesson skulle skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare varit borttagen "för länge sedan" om Sverigedemokraterna fick bestämma.

Enligt SD:s senaste budgetförslag skulle skillnaden i skatt tas bort redan under det första året.

– Det har tyvärr inte mäktats med vare sig från den tidigare regeringen eller från den här. Man säger att man ska göra det här när man har nått sitt jobbmål, och det kommer man ju aldrig att göra, hävdar SD-ledaren i säsongsavslutningen av Expressens politikprogram "Bara Politik", som sänds klockan 19.00 i kväll.

Annika Strandhäll ryter ifrån

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll blir rasande när hon hör Åkesson.

– Nu måste det vara lite ordning och reda i debatten. Vi har ju tagit bort skillnaden i beskattning som infördes av den förra regeringen, delvis med ert stöd. för alla pensionärer som har under 10 000 kronor i månaden. Och från och med årsskiftet tar vi nästa steg.

 

SE TIDIGARE AVSNITT: "Bara Politik – med Niklas Svensson"

 

Strandhäll påminner samtidigt om att Sverigedemokraterna röstat emot regeringens budgetförslag i de delar som rör pensionärernas villkor.

Jimmie Åkesson:

– Fast ni har ju röstat emot våra budgetförslag som har handlat om det också. Därför att det är så riksdagsarbetet fungerar. Det är ju inte särskilt märkligt att det ser ut på det viset.

Jimmie Åkesson vill förhandla

Han försöker sedan bjuda in sig själv till samtal med Annika Strandhäll om just detta:

– Jag sätter mig gärna och förhandlar om det här. Jag ser gärna att vi kommer fram, och jag är gärna ett stöd för att förbättra den ekonomiska vardagen för de fattigaste pensionärerna.

Men partiledaren får nobben av ministern och konstaterar att regeringen har ett brett stöd för dagens pensionspolitik.

– Vi har en pensionsöverenskommelse i Sverige som sex riksdagspartier står bakom, alla utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Och vi har en plan för hur vi ska fortsätta stärka situationen för Sveriges pensionärer. Det är en av våra mest prioriterade frågor. Det här är en grupp som behöver få det bättre.

I kvällens program debatterar Jimmie Åkesson och Annika Strandhäll också sjukvården, populism och näthat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag