Dalia Hassan röstade över nätet från Sverige. "Jag hoppas valet leder till självständighet", säger hon. Foto: / FACEBOOKDalia Hassan röstade över nätet från Sverige. "Jag hoppas valet leder till självständighet", säger hon. Foto: / FACEBOOK
Dalia Hassan röstade över nätet från Sverige. "Jag hoppas valet leder till självständighet", säger hon. Foto: / FACEBOOK
Röstat! En kurdisk kvinna i Irbil visar sitt finger. Färgen berättar att hon röstat i valet om självständighet för Iraks kurder. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅNRöstat! En kurdisk kvinna i Irbil visar sitt finger. Färgen berättar att hon röstat i valet om självständighet för Iraks kurder. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Röstat! En kurdisk kvinna i Irbil visar sitt finger. Färgen berättar att hon röstat i valet om självständighet för Iraks kurder. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Kurdiska flaggor i citadellet i centrala Irbil, huvudstaden för fem miljoner i de tre kurdiskdominerade regionerna av norra Irak. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅNKurdiska flaggor i citadellet i centrala Irbil, huvudstaden för fem miljoner i de tre kurdiskdominerade regionerna av norra Irak. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Kurdiska flaggor i citadellet i centrala Irbil, huvudstaden för fem miljoner i de tre kurdiskdominerade regionerna av norra Irak. Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Glädje i Erbil i norra Irak efter omröstningen. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNGlädje i Erbil i norra Irak efter omröstningen. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Glädje i Erbil i norra Irak efter omröstningen. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: SHAHAR AZRAN / POLARIS POLARIS IMAGESTurkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: SHAHAR AZRAN / POLARIS POLARIS IMAGES
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: SHAHAR AZRAN / POLARIS POLARIS IMAGES

Här röstar kurderna för självständighet

Publicerad

Trots påtryckningar från stora delar av världen genomfördes folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan på måndagen.

Turkiske presidenten säger att den turkiska armén är redo att ta "nödvändiga steg" på den irakiska gränsen om de sätts i fara, enligt AP.

Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna, uppger BBC på onsdagen.

– Jag är orolig för vad som kommer att hända, sade svenska Dalia Hassan på måndagen efter att ha röstat från Sverige.

 

Valet har utlysts av Kurdistans regionala regering och presidenten Massoud Barzani. Tre miljoner människor förväntas ha röstat i de tre regionerna i norra Irak som utgör det irakiska Kurdistan, skriver ABC News.

– Vi är redo att betala det pris som krävs för självständighet, sa den kurdiske presidenten Masoud Barzani inför tv-kamerorna när han röstade på måndagsmorgonen.

Folkomröstningen genomförs trots en växande opposition från centralmakten i Bagdad och från grannländerna. Valet är inte bindande, men tros ge legitimitet till den nuvarande presidenten Barzani, för att han ska kunna förhandla med regeringen i Bagdad.

På onsdagen förklarade den kurdiska valkommissionen att 3,3 miljoner personer röstat. Och resultatet var ett överväldigande ja. Hela 92 procent av alla röster var för en separation med Irak, uppger brittiska BBC. 

Kurder i Erbil firar efter omröstningenFoto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Irak: Folkomröstningen bryter mot lagen

Så sent som på söndagen vädjade den irakiske premiärministern Haider al-Abadi i tv. Då sade han:

– Folkomröstningen bryter mot konstitutionen. Den hotar Irak, befolkningen och är ett hot mot regionen.

Omvärlden har reagerat på liknande sätt mot folkomröstningen. FN:s säkerhetsråd är motståndare till valet.

Turkiska myndigheter har sagt att de inte kommer att erkänna resultatet av valet och att kurderna borde släppa alla "utopiska mål". Turkiet har också hotat med att stänga gränsen, inför valet. På måndagskvällen släckte turkiska myndigheter också ner tre kurdiska tv-kanaler, enligt AFP.

Vid 21.30 på måndagen, svensk tid, ser ja-sidan ut att gå mot seger.Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Soldater vid gränserna

Kanalerna – Rudq, Kurdistan 24 och Waar TV – sänder från Irak, och Turkiet menar att de saknar sändningstillstånd.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har på valdagen fördömt de irakiska kurdernas röst. Han säger också att den turkiska armén är på den irakiska gränsen, redo att ta "nödvändiga steg" om de sätts i fara, skriver AP.

Iran, med tolv miljoner människor av kurdisk börd, är också motståndare till omröstningen. Där har gränsen stängts.

https://twitter.com/AP/status/912265586654240768

Militärt hot

Författaren och debattören Kurdo Baksi förklarar hoten mot valet:

– Irak har parlamentsval i november. Att gå med på kurdisk självständighet vinner man inga val på. Turkiet hotade att stänga gränserna, sedan ändrades det till att förstärka gränskontrollen. Men det är hoten från Iran som är värst.

Arez Ramazani, svensk talesperson för PDK, kurdiska partiet i Iran, säger till Aftonbladet:

– Om tanken är att attackera våra peshmergastyrkor så är man redo att försvara sig.

– De är redo att försvara sig, med tanke på att det är rörelser från iransk militär vid gränsen.

Hur kommer valet att sluta?

För två månader sedan visade opinionsundersökningarna på en knapp seger för ja-sidan. Nu är läget annorlunda. Siffrorna har ökat ju närmare valet undersökningar gjorts.

– Jag tror att 90–95 procent kommer att rösta för självständighet, säger Kurdo Baksi, med rötter i det turkiska Kurdistan.

Kurdo Baksi tror på ett "kurdexit" som kan träda i kraft om tidigast två år:

– Alla partier är positiva till självständighet och jag tror att det kan vara bra för alla kurder.  Jag hoppas att det går att bilda ett nytt land utan att spilla något blod.

25 000 fick rösta i Sverige

Det bor cirka 100 000 personer i Sverige med kurdiskt ursprung. Hälften är från Irak och hälften av dem är under 18.

https://twitter.com/Soranismail/status/912247432355991552

Dalia Hassan, 28, enhetschef på familjeenheten i Stockholm och tidigare Miss Grand Kurdistan, är en av dem som röstat på internet. 

"Äntligen, röstat och klart ! Hazar jar BALE BALE ❤️🙏 #baleboreferandom", skrev hon på sin Facebooksida.

– Jag är jätteglad att ha fått möjlighet att rösta. Det är mycket glädje, men jag är orolig för vad som kommer att hända i morgon, säger Dalia Hassan.

Anledningen är hur Bagdad och omvärlden kommer att reagera. Många kurder är besvikna på västvärlden. 

– Jag önskar att få se ett fritt Kurdistan där alla minoriteter kan få leva i demokrati, med rättigheter och skyldigheter. Och där vi kan leva i fred med omvärlden. Vi förtjänar att få bestämma över vår framtid och öde efter så många år av förtryck. Alla demokrater i omvärlden som tror på demokrati borde stötta omröstningen, säger Dalia Hassan.

"Jag hoppas valet leder till självständightet", säger Dalia Hassan med rötter i Bashur i södra delen av det irakiska Kurdistan.Foto: / FACEBOOK
Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag