Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här rasar ringmuren i Visby ihop till stenhög

Foto: Tommy Söderlund / Scanpix

Delar av Visby ringmur har rasat. 30 kubikmeter sten ligger nu i en hög nedanför muren och området är avspärrat.

- Det kom alltihop i stort sett samtidigt med ett riktigt brak, säger Mikael Pettersson, brandmästare vid räddningstjänsten på Gotland, till Expressen.

Visbybor som var ute och promenerade vid Östergravar, strax norr om Österport, vid 20-tiden på fredagskvällen hörde plötsligt ett kraftigt ljud.

- Det var ett antal personer som var på promenad som hörde när det släppte. Det kom alltihop i stort sett samtidigt med ett riktigt brak, säger Mikael Pettersson.

Han fortsätter:

- Jag har aldrig varit med om det tidigare.

Ett parti på cirka tio gånger sju meter av det yttre lagret av stenmuren hade rasat ut och räddningstjänsten som larmades spärrade av området.

- Sedan dess har det inte hänt så mycket från vår sida. Vi har lämnat över det till Region Gotlands tekniska avdelning, säger Mikael Pettersson, på lördagsförmiddagen.

"Väldigt konstigt"

Beskedet om raset gjorde Gun Westholm, förste antikvarie på Gotlands museum, mycket förvånad.

- Det låter väldigt konstigt. Det enda jag kan tänka mig har orsakat det är att det fortfarande finns cementfogar från 50-talets lagningar kvar i den delen av muren, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.