Här räddas förvildade fåret – klippte bort 35 kilo ull

Här får han en rejäl omgång med trimmern.
Foto: HANDOUT / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANDOUT / AFP TT NYHETSBYRÅN

Snacka om att behöva en ny frisyr!

Det här förvildade fåret hittades utmattad i en skog i Australien – med så lång päls att han var nära döden.

Nu visar före- och efterbilder den otroliga förvandlingen efter att 35 kilo ull klippts bort.

Så här i coronatider är det många som inte gått lika regelbundet till frisören som man brukar. Men hur långt hår man än fått så kan det nog inte jämföras med det här fåret. Han hittades i en skog och det var först inte helt enkelt att se att han verkligen var ett får. 

– Personen som hittade honom ”kämpade för att förstå att under den röriga massan av matt ull, prydd med otaliga pinnar, kvistar och insekter var det inte Australiens svar på yeti - utan ett får”, skrev räddningsfarmen Edgar's Mission som tog hand om djuret. 

Bild på fåret Baarack innan hans ull klipptes bort.
Foto: EDGAR'S MISSION INC

Räddningsfarmen gav det förvildade fåret namnet Baarack. Först var de osäkra på om han skulle klara sig.

 – Klövarna var fina eftersom han sprungit över klipporna i skogen, men annars var han i dåligt skick, säger Kyle Behrend från farmen till Reuters. 

– Han var undernärd och på grund av all ullen runt ansiktet såg han knappt någonting.

Volontärer såg till att han fick en välbehövlig ny frisyr. Och efter att hela 35 kilo ull klippts bort är den tjocka luggen borta och han kan äntligen se omvärlden igen. 

Farmen berättar att Baarack nu mår bra. Han börjar även känna sig hemmastadd bland de andra djuren på gården.


Därför måste får klippas

I Sverige står det i djurskyddslagstiftningen att får ska klippas minst en gång om året. Inga undantag ges. Vanligtvis klipps de flesta får två gånger per år, vår och höst. Men det finns situationer när djurskyddet kan kräva en klippning på annan tid, exempelvis när ullen blivit djupt hoptovad med lera eller gödsel.

Som ett resultat av människans förädling har tamfåret fått den täta ullpäls som den har i dag. Om inte fåren klipps regelbundet kan ullen bli en sanitär olägenhet.

Satte sig på dass – blev biten i rumpan av en björn

”Öppnade luckan, där var en stor björn som stirrade på mig”-

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.