Annie Lööf blev intervjuad av Anna Hedenmo i SVT:s Agenda. Foto: SVT
Annie Lööf blev intervjuad av Anna Hedenmo i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Här provoceras Lööf av SVT-journalistens fråga

Publicerad
Uppdaterad
Här lyckas SVT-journalisten med sin provokation mot Centerpartiets nyblivna partiordförande.
När Annie Lööf frågas ut om sin vision för Sverige med arbetskraftsinvandring får en fråga Lööf att se rött.
- Jag vänder mig väldigt, väldigt skarpt mot den beskrivningen, säger hon.
Annie Lööf berättade i SVT:s Agenda under söndagskvällen att hon vill göra Sverige till ett nybyggarland och öppna landet för stora skaror arbetskraftsinvandrare.
– Vi ser att människor som vill komma hit och arbeta och driva företag, men också människor som flyr undan krig och förtryck, ska få komma hit, skapa sitt arbete, starta sitt företag, göra rätt för sig, betala skatt och kunna själv.
Anna Hedenmo undrar hur många invånare Sverige skulle kunna ha.
– Det är helt omöjligt att säga. Det viktigaste är att vi har ett öppet förhållningssätt, att vi verkar för fri rörlighet och frihet oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi ska välkomna människor hit så länge man har möjlighet att både försörja sig själv eller driva företag.

40 miljoner invånare

I Centerpartiets eget migrationspolitiska program dras paralleller till Kanadas modell för arbetskraftsinvandring. Och omräknat till svenska förhållanden skulle det innebära att Sverige är ett land med 40 miljoner invånare.
– Det är inte realistiskt i ett kortare perspektiv. Det är ett exempel på om Sverige under ett sekel haft en så offensiv linje som Kanada haft vad gäller arbetskraftsinvandring, där man från första dagen låter en invandrare som kommer få arbeta och komma in och integreras. Då kan man nå de här siffrorna, säger Annie Lööf.
Man kan tänka sig det, att vi skulle vara så många fler? frågar Hedenmo.
– Ja, absolut. Så länge människor kan komma hit, arbeta, försörja sig själv och driva företag, integreras så ser jag inga problem med detta.
Men vad händer med det svenska? Den svenska kulturen? Det svenska språket?
– Det är oerhört viktigt. Vi pratar svenska. Människor som kommer hit pratar svenska.
Men om den svenska urbefolkningen, så att säga, bara är nio miljoner?
Här reagerar Lööf på SVT-journalistens fråga.
– Jag vänder mig väldigt, väldigt skarpt mot den beskrivningen. De nio miljonerna som är här är både vi som är infödda svenskar, det är min mormor som är född i Kanada, det är mina klasskompisar som är uppvuxna i Bosnien, Tyskland, Kina och i Afrika. Det är väldigt många människor som är svenska medborgare och som bor här och som jag är väldigt stolt över att få kalla svenskar.

"Hon reagerade på vad jag sa"

Anna Hedenmo berättar till Expressen.se efter programmet att hon medvetet ville provocera fram en reaktion.
– Någon irritation kände jag inte av, det kan jag inte säga. Det har jag känt många andra gånger i en tv-studio. Men inte den här gången. Men hon markerade tydligt mot vad jag sa, men det var ju meningen med själva intervjun.
Det var medvetet ett provocerande sätt att uttrycka det på?
– Ja. Det jag var ute efter var att hon skulle beskriva den här visionen av Sverige, med 40 miljoner invånare. Det är många intresserade av. Jag tror att det var många tittares frågor. Jag tror att många tittare satt med den undran.¨
Expressen.se har sökt Annie Lööf, men hon har avböjt att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag