Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här provoceras Lööf av SVT-journalistens fråga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf blev intervjuad av Anna Hedenmo i SVT:s Agenda.
Foto: SVT

Här lyckas SVT-journalisten med sin provokation mot Centerpartiets nyblivna partiordförande.

När Annie Lööf frågas ut om sin vision för Sverige med arbetskraftsinvandring får en fråga Lööf att se rött.

- Jag vänder mig väldigt, väldigt skarpt mot den beskrivningen, säger hon.

Annie Lööf berättade i SVT:s Agenda under söndagskvällen att hon vill göra Sverige till ett nybyggarland och öppna landet för stora skaror arbetskraftsinvandrare.

 – Vi ser att människor som vill komma hit och arbeta och driva företag, men också människor som flyr undan krig och förtryck, ska få komma hit, skapa sitt arbete, starta sitt företag, göra rätt för sig, betala skatt och kunna själv.

 Anna Hedenmo undrar hur många invånare Sverige skulle kunna ha.

 – Det är helt omöjligt att säga. Det viktigaste är att vi har ett öppet förhållningssätt, att vi verkar för fri rörlighet och frihet oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi ska välkomna människor hit så länge man har möjlighet att både försörja sig själv eller driva företag.

40 miljoner invånare

I Centerpartiets eget migrationspolitiska program dras paralleller till Kanadas modell för arbetskraftsinvandring. Och omräknat till svenska förhållanden skulle det innebära att Sverige är ett land med 40 miljoner invånare.

 – Det är inte realistiskt i ett kortare perspektiv. Det är ett exempel på om Sverige under ett sekel haft en så offensiv linje som Kanada haft vad gäller arbetskraftsinvandring, där man från första dagen låter en invandrare som kommer få arbeta och komma in och integreras. Då kan man nå de här siffrorna, säger Annie Lööf.


Man kan tänka sig det, att vi skulle vara så många fler? frågar Hedenmo.

 – Ja, absolut. Så länge människor kan komma hit, arbeta, försörja sig själv och driva företag, integreras så ser jag inga problem med detta.

 Men vad händer med det svenska? Den svenska kulturen? Det svenska språket?

 – Det är oerhört viktigt. Vi pratar svenska. Människor som kommer hit pratar svenska.


Men om den svenska urbefolkningen, så att säga, bara är nio miljoner?

 Här reagerar Lööf på SVT-journalistens fråga.

 – Jag vänder mig väldigt, väldigt skarpt mot den beskrivningen. De nio miljonerna som är här är både vi som är infödda svenskar, det är min mormor som är född i Kanada, det är mina klasskompisar som är uppvuxna i Bosnien, Tyskland, Kina och i Afrika. Det är väldigt många människor som är svenska medborgare och som bor här och som jag är väldigt stolt över att få kalla svenskar.

"Hon reagerade på vad jag sa"

Anna Hedenmo berättar till Expressen.se efter programmet att hon medvetet ville provocera fram en reaktion.

 – Någon irritation kände jag inte av, det kan jag inte säga. Det har jag känt många andra gånger i en tv-studio. Men inte den här gången. Men hon markerade tydligt mot vad jag sa, men det var ju meningen med själva intervjun.


Det var medvetet ett provocerande sätt att uttrycka det på?

 – Ja. Det jag var ute efter var att hon skulle beskriva den här visionen av Sverige, med 40 miljoner invånare. Det är många intresserade av. Jag tror att det var många tittares frågor. Jag tror att många tittare satt med den undran.¨

 Expressen.se har sökt Annie Lööf, men hon har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.