Erik Videgård. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Erik Videgård. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Här protesterar de mot utförsäkringarna

Publicerad
Påskuppropet samlades tusentals människor över hela landet i protest mot utförsäkringarna.
- Jag är här för att jag vet att så många människor ligger hemma och lider, säger cancersjuke Erik Videgård.
Videgård, som gått ut i en debattartikel och berättat om hur han nekats pengar, talade under annandagen på ett sommarhett Medborgarplatsen i Stockholm inför hundratals personer. Han har fått många samtal och mejl från personer som är sjuka.
- Det är alltifrån barn med föräldrar som har slutat att jobba och inte har pengar, till cancersjuka som tvingas ut i arbete, säger han.

Väntan är värst

Själv fick han sin cancerdiagnos för ett år sedan och han har ännu inte fått några pengar. Han har överklagat till förvaltningsrätten, men ett besked kan dröja fram till jul
- Det måste gå fortare att få ett beslut. Väntan är det värsta för många eftersom man inte får någon ersättning under tiden, säger han.
Marita Castro från Stockholm stod vid sidan av den påskpyntade scenen och applåderade under Videgårds tal.
- Jag ser grannar och bekanta som blivit sjuka och utförsäkrade. Jag är här för att visa mitt stöd, en dag är det jag som blir sjuk, säger hon.
Manifestationerna på annandagen anordnades på minst ett 30-tal orter av ett nätverk med personer från olika kyrkor, fackförbund och andra organisationer.


"Något är fel"

Starten på uppropet kom med det brev som Sveriges kristna råd (SKR) skickade till regeringen i mars i protest mot sjukförsäkringssystemet. Många präster och diakoner fanns med vid måndagens manifestationer.
- Människor faller mellan stolarna i dag. Vi ser allt fler som inte klarar sin ekonomi och som vänder sig till kyrkan, säger Lennart Molin, generalsekreterare i SKR.
TT: Men regeringen har ju redan gått ut med ändringar av systemet?
- Det är ett steg i rätt riktning, men något är fel så länge det finns folk som inte får pengar när de är sjuka, säger Molin.

Sofia Tanaka/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag