Här pressas Jimmie Åkesson i BBC

Publicerad
Uppdaterad
Här pressas SD-ledaren Jimmie Åkessson i brittisk tv.
På bästa sändningstid i BBC börjar SD-ledaren stamma när han ska förklara partiets politik för britterna.
- Vanligtvis säger jag sanningen, säger Åkesson i programmet Hard Talk när han ska bevisa sambandet mellan invandrare och brottslighet.
SD-ledaren har nu fått ännu en möjlighet att synas i europeisk tv - den här gången i intervjuprogrammet Hard Talk i brittiska public service-kanalen BBC News.
I programmet pressar intervjuaren Sarah Montague Åkesson hårt på partiets bakgrund och dess syn på islam. Han får också stå till svars för att personer i hans parti sagt saker som att invandrare präglas av en ”aggressiv gen” och att svarta afrikaner är genetiskt programmerade att våldta barn.
– Jag är säkert på att du hittar såna åsikter hos kandidater i andra partier. Vi är ett mycket mindre parti än de andra och har varit ett mindre parti och det är därför som de personerna har tagit större plats än i Socialdemokraterna, säger han i programmet.

Tänder till rejält

När Montague tar upp att Sverigedemokraterna gör kopplingen mellan invandrare och brottslighet tände det till rejält. SD släppte före valet en våldtäktsrapport där de påstod att nära hälften av de dömda våldtäktsmännen under 2009 var födda utomlands.
Men BBC:s Hard Talk har inför programmet kontaktat Brottsförebyggande rådet, BRÅ - som totalsågar SD:s underlag och slutsatser.
När intervjuaren ber om bevis för det SD påstår om invandrare och brottslighet svarar Åkesson:
– Jag har dem inte här. Men om man läser en bok om invandring och brott - det har gjorts två, en 1996 och en 2005...


"Vanligtvis säger jag sanningen"

BBC: Tror du att om du förvränger bilden, påstår saker som inte är sanna, att du får folk att känna saker inför invandrare som inte är sanna, och att samhället splittras på grund av det?
– Well... well... det är därför jag inte säger saker som inte är sanna. Det är viktigt att säga sanningen och vanligtvis så säger jag sanningen.
Från Sverigedemokraternas sida är man inte helt nöjd med intervjun.
– Det är alltid tufft att uttrycka sig på sitt andraspråk, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund och tillägger:
– Vi visste att det skulle vara tufft och det är inget vi ryggar för. Däremot var det direkt ohederligt av henne att blanda ihop BRÅ:s rapport med vår egen våldtäktsrapport, samt att be Jimmie belägga sina påståenden under sittande intervju när han satt inför en green-screen i en studio i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag