Här presenterar sig den kungliga bebisen

Kronprinsessan Victoria lade handen på magen under evenemanget i Stockholms stadshus och på filmen syns hus barnet sparkar.
Foto: (C) Pelle T Nilsson
Victorias nya bebis väntas komma i början av mars.
Foto: (C) Pelle T Nilsson

Titta vem som sparkar!

Precis som storasyster Estelle gjorde valde kronprinsessan Victorias bebis att presentera sig själv i ett officiellt sammanhang med ett par kännbara rörelser.

Allt fångades på film.

Victoria kan bli mamma för andra gången vilken dag som helst. I morgon är det första mars och hovet har hela tiden sagt i början av mars som nedkomstdatum för kronprinsessans kommande prinsessa eller prins.

Men redan nu verkar den blivande lilla kungligheten ha presenterat sig i ett officiellt sammanhang - precis som prinsessan Estelle.

Vi minns Nobelfesten 2011. Mitt under Kungssången sparkade det till i kronprinsessans mage. En spark, två sparkar. De som var på plats i Konserthuset eller framför tv-apparaterna kunde inte undgå att se den kungliga bebisens rörelser.

Det var prinsessan Estelle och nu har den kommande lillasystern eller lillebrodern gjort samma sak.

”Zoomade in Victorias gravidmage”

Det var när kronprinsessan nyligen var på sitt sista officiella uppdrag utanför slottet som den kungliga bebisen sparkade till. Kronprinsessan var i Stockholms stadshus för H & M:s ”Global Change Award”. I en midnattsblå klänning från H & M:s Conscious kommande vårkollektion skulle Victoria dela ut priser i fem kategorier.

– Jag skulle filma hela prisceremonin och insåg att det skulle bli slentrian att filma från samma kameravinkeln, berättar fotografen Patrik C Österberg.

– Så mellan ett av priserna zoomade jag in Victorias gravidmage. Jag filmade väl kanske 20 sekunder fram till att Victoria la handen på sin mage.

Det han inte såg då, men upptäckte när han tittade på filmen var varför kronprinsessan la handen på magen:

– Sparkarna! På filmen syns två kraftiga sparkar. Rejäla, som gör att Victoria lugnande lägger handen på magen. Det var verkligen någon där inne som ville presentera sig, säger Patrik C Österberg.

”Ett sundhetstecken”

Många bebisar börjar sparka redan i 18:e veckan.

– Det är ett sundhetstecken att barnet sparkar. Sparkar från barnet visar att det är en normal och frisk graviditet, säger Annsofie Adolfsson medicine doktor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet, som arbetar som docent vid Örebro universitet.

– När bebisen vaknar till i magen och mamman är still kan det bli sparkar. Den är då vaken och sparkar är så klart väldigt vanligt i en graviditet. Om mamman exempelvis sitter ner och sedan ställer sig upp blir det per automatik sparkar i magen, rör sig, blir andra förhållanden, säger Annsofie Adolfsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.