Kronprinsessan Victoria lade handen på magen under evenemanget i Stockholms stadshus och på filmen syns hus barnet sparkar. Foto: (C) Pelle T NilssonKronprinsessan Victoria lade handen på magen under evenemanget i Stockholms stadshus och på filmen syns hus barnet sparkar. Foto: (C) Pelle T Nilsson
Kronprinsessan Victoria lade handen på magen under evenemanget i Stockholms stadshus och på filmen syns hus barnet sparkar. Foto: (C) Pelle T Nilsson
Victorias nya bebis väntas komma i början av mars. Foto: (C) Pelle T NilssonVictorias nya bebis väntas komma i början av mars. Foto: (C) Pelle T Nilsson
Victorias nya bebis väntas komma i början av mars. Foto: (C) Pelle T Nilsson

Här presenterar sig den kungliga bebisen

Publicerad

Titta vem som sparkar!

Precis som storasyster Estelle gjorde valde kronprinsessan Victorias bebis att presentera sig själv i ett officiellt sammanhang med ett par kännbara rörelser.

Allt fångades på film.

Victoria kan bli mamma för andra gången vilken dag som helst. I morgon är det första mars och hovet har hela tiden sagt i början av mars som nedkomstdatum för kronprinsessans kommande prinsessa eller prins.

Men redan nu verkar den blivande lilla kungligheten ha presenterat sig i ett officiellt sammanhang - precis som prinsessan Estelle.

Vi minns Nobelfesten 2011. Mitt under Kungssången sparkade det till i kronprinsessans mage. En spark, två sparkar. De som var på plats i Konserthuset eller framför tv-apparaterna kunde inte undgå att se den kungliga bebisens rörelser.

Det var prinsessan Estelle och nu har den kommande lillasystern eller lillebrodern gjort samma sak.

”Zoomade in Victorias gravidmage”

Det var när kronprinsessan nyligen var på sitt sista officiella uppdrag utanför slottet som den kungliga bebisen sparkade till. Kronprinsessan var i Stockholms stadshus för H & M:s ”Global Change Award”. I en midnattsblå klänning från H & M:s Conscious kommande vårkollektion skulle Victoria dela ut priser i fem kategorier.

– Jag skulle filma hela prisceremonin och insåg att det skulle bli slentrian att filma från samma kameravinkeln, berättar fotografen Patrik C Österberg.

– Så mellan ett av priserna zoomade jag in Victorias gravidmage. Jag filmade väl kanske 20 sekunder fram till att Victoria la handen på sin mage.

Det han inte såg då, men upptäckte när han tittade på filmen var varför kronprinsessan la handen på magen:

– Sparkarna! På filmen syns två kraftiga sparkar. Rejäla, som gör att Victoria lugnande lägger handen på magen. Det var verkligen någon där inne som ville presentera sig, säger Patrik C Österberg.

”Ett sundhetstecken”

Många bebisar börjar sparka redan i 18:e veckan.

– Det är ett sundhetstecken att barnet sparkar. Sparkar från barnet visar att det är en normal och frisk graviditet, säger Annsofie Adolfsson medicine doktor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet, som arbetar som docent vid Örebro universitet.

– När bebisen vaknar till i magen och mamman är still kan det bli sparkar. Den är då vaken och sparkar är så klart väldigt vanligt i en graviditet. Om mamman exempelvis sitter ner och sedan ställer sig upp blir det per automatik sparkar i magen, rör sig, blir andra förhållanden, säger Annsofie Adolfsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag