Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här poserar statsministern med den dömda rapparen

Thrife pekas ut som tongivande i ett av Stockholms kriminella nätverk.
Rapparen Thrife poserar tillsammans med statsminister Magdalena Andersson.
Foto: Instagram
Magdalena Andersson efter partiledardebatten på onsdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rapparen Thrife, som av polisen pekas ut som tongivande i ett av Stockholms kriminella nätverk, poserar på bild bredvid en leende statsminister Magdalena Andersson.

”Jag och kollegan”, skriver han på Instagram. 

– Det var bara ett slumpmässigt möte på stan, säger David Mörklöv, artistens manager. 

I fjol var rapparen med på polisens särskilda fokuslista över de mest prioriterade personerna i den kriminella miljön.

24-årige Thrife Jack – mer känd under artistnamnet ”Thrife” – har haft en framgångsrik rapkarriär de senaste åren.

Hans låtar har spelats mer än 50 miljoner gånger på Spotify och Youtube och han har samarbetat med flera av genrens största artister, däribland Einár, Dree Low och Z.E.

På tisdagen la Thrife Jack upp en bild på sociala medier där han poserade tillsammans med statsminister Magdalena Andersson.

Bildtexten: ”Jag och kollegan”. 

David Mörklöv, Thrifes manager, berättar att mötet med statsministern i centrala Stockholm var helt slumpmässigt och att rapartisten bestämde sig för att fråga om hon kunde ställa upp på en bild med honom. 

Precis som vilken vanlig medborgare som helst, säger managern.  

I fjol var Thrife Jack en av ett 70-tal personer som fanns med på Stockholmspolisens fokuslista över de mest prioriterade personerna i den kriminella miljön. Flera av de andra på listan har mördats under det senaste året och andra har gripits och häktats för grova brott som mord, planerade mord och grova narkotikabrott.

Thrife är dömd för flera brott

Enligt polisens underrättelseuppgifter bär Thrife regelbundet skyddsväst och han har en tongivande roll i det kriminella Dalennätverket.

Nätverket har de senaste åren varit föremål för flera stora utredningar – bland annat kidnappningen av artisten Nils ”Einár” Grönberg. Den utpekade ledaren för nätverket sitter frihetsberövad i Bulgarien misstänkt för omfattande kokainhandel.

Under vintern och våren har flera skjutningar skett i södra Stockholm där polisen bedömer att nätverket varit inblandat. 

Rapparen är tidigare dömd för flera brott.

År 2015 deltog han i en grov misshandel då han med ett knogjärn i handen slog ner en annan man och medan den andre låg ner slog honom med knogjärnet och sparkade honom. För det brottet dömdes han två år senare till skyddstillsyn.

Samma år fick han åter skyddstillsyn för narkotikabrott efter att vid två olika tillfällen ertappats med ett kilo cannabis och 23 gram kokain.

”Alla har ju haft sina dåliga dagar”

Efter en polisjakt till fots greps Thrife Jack på en kyrkogård 2019. Under jakten hörde en av poliserna ett metalliskt ljud och kort därefter hittade man en halvautomatisk pistol i en soptunna.

Han dömdes tingsrätten till två års fängelse i tingsrätten för grovt vapenbrott – men frikändes senare i hovrätten eftersom bevisen ansågs otillräckliga.

– Jag blev ju frikänd, så jag är oskyldig på den fronten. Jag skulle inte säga att jag har varit kriminell men alla har ju sina upp- och nedgångar i livet. Alla har ju haft sina dåliga dagar, sade han till Expressen då.

Därefter har han flera gånger dömts för ringa narkotikabrott och vid ett tillfälle för brott mot knivlagen.

Thrife: ”Jag har lämnat det bakom mig”

I april gästade Thrife ”Malou efter tio” i TV4. 

I programmet hävdar han att han förändrat sitt liv sedan ett par år tillbaka. 

– Jag har levt lite dåliga banor innan. Men jag har lämnat det bakom mig, sa han till programledaren Malou von Sivers. 

Han berättade även om kompisrelationen till Einár som han beskrivit som en ”lillebror”. 

– Vi var nära vänner, vi var från samma område, Enskededalen. Sedan han varit liten har jag sett hur han växt och blivit en stor artist.

Sanna Marin fotades med mördare

Bilden på statsministern och rapparen Thrife har vissa likheter med en händelse i Finland från i vintras.

Den dömde mördaren Janne Raninen poserade med Finlands statsminister Sanna Marin.
Foto: Instagram
Statsministern tillsammans med rapparen Thrife.

Finlands statsminister Sanna Marin hamnade i blåsväder efter att hon poserat på bild tillsammans med den dömde mördaren Janne Raninen. Raninen sköt ihjäl en gängledare på Solvalla 1998 och dödade en barndomsvän år 2003. 

– Jag blir ofta ombedd att vara med på bild. Jag känner inte alla människor som ber om att ta en bild med mig, sa Sanna Marin till Iltalehti om bilden.

Expressen har sökt Magdalena Andersson som väljer att inte svara på frågor.

Ny musik från Einár – åtta månader efter mordet

Einárs flickvän medverkar i nya musikvideon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.