Mona Sahlins lysande röda väska från modehuset Louis Vuitton, värd 6 000 kronor, är en del av S-ledarens nya stil. Foto: Yvonne Åsell / Svd / Scanpix
Mona Sahlins lysande röda väska från modehuset Louis Vuitton, värd 6 000 kronor, är en del av S-ledarens nya stil.  Foto: Yvonne Åsell / Svd / Scanpix

Här poserar Mona Sahlin med 6 000 kronorshandväska

Publicerad
Uppdaterad
Här är S-ledaren Mona Sahlins nya maktstil.
Och den nya stilen kröns med en fransk märkesväska för 6 000 kronor från det mäktigaste av lyxmärken - Louis Vuitton.
- Om hon skulle köpa Chaneldräkter och bara såna här Louis Vuitton-väskor skulle det vara ett problem. Det ses inte som okej, säger statsvetaren Jenny Madestam.
När Mona Sahlin satte sig för ett gruppfoto med partiledarkollegorna efter riksdagsdebatten i förrgår pockade en lysande röd handväska på uppmärksamhet - uppmärksamhet som kostar cirka 6 000 kronor i en Louis Vuitton-butik.
Men att arbetarrörelsens främsta företrädare går omkring med en fransk lyxväska är inte helt oproblematiskt.
- En person som Carl Bildt kunde gå omkring i sina oljerockar från Barbour på Karlavägen. Men det skulle inte förekomma bland socialdemokratiska ledare, säger statsvetaren Jenny Madestam.

"Lite clinton-stuk"

Madestam är en av dem som lagt märke till att Mona Sahlin den senaste tiden ändrat stil - och hon tror att det är en smart stiländring.
- Sahlin kör lite Hillary Clinton-stuk.
- Man ska inte sticka under stol med att en människa som ser snygg ut attraherar, men likväl måste man hålla sig inom sitt partis ramar. Det skulle bli helt fel om Sahlin såg ut som en Östermalmstant, säger Madestam.

En födelsedagspresent

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:
- I Monas fall ska kläderna markera att hon är statsmannamässig och kan ta över regeringen.
Men dyra märkesväskor har blivit en symbolfråga. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson, S, kritiserade bruket av väldigt dyra väskor i en debatt i SVT i höstas.
Frågan handlade då om kronprinsessan Victorias väskval.
Larsson sa att en väska borde få kosta högst ett par hundralappar eller ett par tusenlappar. När hon nu får höra vad hennes partiordförande Sahlins väska kostar säger hon:
- Jag tycker inte att det är anmärkningsvärt om en väska kostar ett par hundralappar eller ett par tusenlappar. Och 6 000 kan väl sägas... vara ett par tusenlappar. Så jag tycker att 6 000 är okej.
Mona Sahlins pressekreterare Camila Buzaglo om väskan:
- Mona fick denna väska i 50-årspresent av en väninna. Så hon har haft den några år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag