Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här poserar Mona Sahlin med 6 000 kronorshandväska

Mona Sahlins lysande röda väska från modehuset Louis Vuitton, värd 6 000 kronor, är en del av S-ledarens nya stil. Foto: Yvonne Åsell / Svd / Scanpix
Här är S-ledaren Mona Sahlins nya maktstil.
Och den nya stilen kröns med en fransk märkesväska för 6 000 kronor från det mäktigaste av lyxmärken - Louis Vuitton.
- Om hon skulle köpa Chaneldräkter och bara såna här Louis Vuitton-väskor skulle det vara ett problem. Det ses inte som okej, säger statsvetaren Jenny Madestam.

FAKTA

KULTURBRÅKET
Kulturdebatten brakade loss våren 2007 efter Sisela Lindbloms konsumtionskritiska bok "De skamlösa". I en intervju kritiserade Lindblom modejournalisten Susanne Ljung för att hon hade köpt en väska för 70 000 kronor. Ljung svarade att det inte var sant. Sedan var debatten om lyxkonsumtion i gång.

VICTORIA-DEBATTEN
Kronprinsessan fick stor uppmärksamhet när hon i höstas i samband mellan ett EU-möte i Göteborg hade en av världens mest exklusiva märkesväskor i sin hand. Väskan, en Birkin-väska från det franska modehuset Hermès, kostar mellan 60 000 och 120 000 kronor. Kronprinsessans väska ledde till häftig debatt.

När Mona Sahlin satte sig för ett gruppfoto med partiledarkollegorna efter riksdagsdebatten i förrgår pockade en lysande röd handväska på uppmärksamhet - uppmärksamhet som kostar cirka 6 000 kronor i en Louis Vuitton-butik.
Men att arbetarrörelsens främsta företrädare går omkring med en fransk lyxväska är inte helt oproblematiskt.
- En person som Carl Bildt kunde gå omkring i sina oljerockar från Barbour på Karlavägen. Men det skulle inte förekomma bland socialdemokratiska ledare, säger statsvetaren Jenny Madestam.

"Lite clinton-stuk"

Madestam är en av dem som lagt märke till att Mona Sahlin den senaste tiden ändrat stil - och hon tror att det är en smart stiländring.
- Sahlin kör lite Hillary Clinton-stuk.
- Man ska inte sticka under stol med att en människa som ser snygg ut attraherar, men likväl måste man hålla sig inom sitt partis ramar. Det skulle bli helt fel om Sahlin såg ut som en Östermalmstant, säger Madestam.

En födelsedagspresent

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:
- I Monas fall ska kläderna markera att hon är statsmannamässig och kan ta över regeringen.
Men dyra märkesväskor har blivit en symbolfråga. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson, S, kritiserade bruket av väldigt dyra väskor i en debatt i SVT i höstas.
Frågan handlade då om kronprinsessan Victorias väskval.
Larsson sa att en väska borde få kosta högst ett par hundralappar eller ett par tusenlappar. När hon nu får höra vad hennes partiordförande Sahlins väska kostar säger hon:
- Jag tycker inte att det är anmärkningsvärt om en väska kostar ett par hundralappar eller ett par tusenlappar. Och 6 000 kan väl sägas... vara ett par tusenlappar. Så jag tycker att 6 000 är okej.
Mona Sahlins pressekreterare Camila Buzaglo om väskan:
- Mona fick denna väska i 50-årspresent av en väninna. Så hon har haft den några år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!