Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här poserar ministern med känd homofob

Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic, S var på besök i Bosnien.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Där tog hon en selfie med Haris Zahiragic, en ungdomspolitiker som uttalats sig homofobiskt.

Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic, S, poserade ihop med en homofob ungdomspolitiker, under ett besök i Bosnien, skriver GP.

Han ska bland annat ha kallat homosexualitet en "systematisk och smittsam sjukdom som måste behandlas".

– Givetvis förkastar hon den här typen av uttalanden, de är fullkomligt vidriga, säger Hadzialics pressekreterare Gösta Brunnander.

Händelsen inträffade då gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic, S, var på besök i Bosnien.

Under samma period rullades en nationell skandal upp. Det framkom att Haris Zahiragic, president för Sarajevouniversitetets studentparlament, gjort flera homofoba uttalanden.

Enligt GP, som först rapporterade om nyheten, började det med en attack på en lokal i centrala Sarajevo den 4 mars i år där fyra unga män ropade glåpord och kastade flaskor och askfat mot anställda och gäster.

Händelsen tros vara direkt kopplad till att personer på baren var homosexuella. Den fördömdes av flera internationella människorättsorganisationer.

"Homosexualitet smittsam sjukdom"

Men studentpolitikern Haris Zahiragic gjorde efter detta flera homofoba uttalanden. Han skrev bland annat att homosexualitet "systematisk och smittsam sjukdom som måste behandlas".

Han skrev även att homosexualitet endast kan anses vara en sexuell orientering i "homosexuellt orienterade, ateistiska Europa". Efter att han mött kritik försvarade han sina uttalanden genom att hävda yttrandefrihet.

Han uttalande rönte stor uppmärksamhet i bosniska medier precis då Aida Hadzialic besökte Bosnien.

Hon gjorde då ett besök på universitetet för att hålla en föreläsning om enighet och antinationalism och fångades i samband med det på bild tillsammans med Haris Zahiragic.

Då selfien på dem två tillsammans spreds på hennes Facebook och Twitter-konto dök de kritiska reaktionerna upp.

"Jag önskar att du hade gjort en bakgrundskoll innan du tog bilder med den här killen", skriver en användare enligt GP.

– Bakgrunden är att Aida Hadzialic höll en föreläsning för tvåhundra personer om de svenska värderingarna. Den här killen befann sig tydligen i lokalen, säger Aida Hadzialics pressekreterare Gösta Brunnander.

Aida Hadzialic har under onsdagen kritiserat miljöpartisten Yasri Khan, som efter att ha kritiserats för att han vägrat ta en kvinnlig reporter i hand, drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen och lämnar alla sina uppdrag inom partiet.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Kvinnor och män ska behandlas lika, säger Aida Hadzialic.

Tar kraftigt avstånd

Att hon nu själv hamnat på bild med en kontroversiell person kommenterar hennes pressekreterare Gösta Brunnander så här:

– Naturligtvis tar vi avstånd å de grövsta från en här typen av uttalanden, de är fruktansvärda. De står i djup kontrast till det budskap som Aida Hadzialic förde med sig till Bosnien, säger han och fortsätter:

– Givetvis förkastar hon den här typen av uttalanden, de är fullkomligt vidriga.

I ett uttalande säger Aida Hadzialic:

"Som femåring tvingades jag och min familj fly ifrån forna Jugoslavien på grund av dessa avskyvärda värderingar som gjorde skillnad på människor. Landet söndrades av nationalism och hat. Därför var min resa som svenskt stadsråd till Balkan särskilt viktig. Jag propagerar för demokrati, människors lika värde och mot nationalism."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.