Här plockas gässen levande: "Djurplågeri"

Åhléns stoppar sina inköp av dunprodukter. 

Anledningen ser ni i TV4:s "Kalla fakta" i kväll: 

Gäss plockas levande. 

- Vi vill inte delta i djurplågeri, säger Susanne Holmberg, inköpsdirektör på Åhléns.

Dun är ett populärt material  i täcken, kuddar och jackor. Men få känner till var dunet kommer ifrån och hur det produceras.

 - Jag är förvånad och förskräckt. Det är förskräckliga scener. Så får man inte behandla djur, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef för Sveriges veterinärförbund, som även medverkar i "Kalla fakta".

 TV4:s "Kalla fakta" visar i kväll smygfilmade bilder från en farm  i Ungern där skrikande gäss under plågsamma former plockas levande och stora sår sys ihop utan bedövning. Delar av dunet hamnar sedan via mellanhänder i produkter hos kedjor som Åhléns, Jysk, Sova och Sängjätten.

"Känner stor avsky"

- Jag känner stor avsky när jag ser det här. Det är över alla gränser, säger Johan Beck-Friis, som jämför det med att rycka håret av en människa.

 Dun kan plockas på två sätt: från levande fåglar eller från slaktade.

 Att plocka dunet från levande fåglar är förbjudet inom EU. Anledning: det är ytterst plågsamt för djuren. Det finns, enligt "Kalla fakta", tre stora dunproducentländer: Polen, Ungern och Kina.

 Fjällrävens dunjackor har varit populära bland unga de senaste åren. Dunet i dem kommer från Kina.

 - Vi accepterar inte dun plockade från levande fåglar, säger Fjällrävens chef Martin Axelhed.

 Hur vet ni att dunet inte är från levande fåglar?

 - Om något annat skulle bevisas är det självklart att vi vidtar åtgärder, säger Axelhed.

Tio mellanled

Men enligt programmet är det i stort sett omöjligt att få garantier för att dun är framställt på ett bra sätt. Det kan vara upp till tio mellanled från farm via tvätteri, grossister och leverantör till butiker och konsumenter. "Kalla fakta" uppger att nästan 90 procent av de producenter de talat med uppgav att de plockar dun från levande fåglar. Beck-Friis tror att det delvis handlar om olika länders syn på djurhantering, men att det framför allt är en ekonomisk fråga. Att plocka från levande djur gör att samma fågel kan ge dun fyra, fem gånger i stället för bara en.

 - Jag hoppas att programmet kommer att röra om i grytan, säger Beck-Friis.

 Där verkar han redan ha fått rätt.

 - I vår värld fanns det inte att man plockade från levande fåglar, säger Åhléns inköpsdirektör Susanne Holmberg, som även medverkar i programmet.

Åhléns slutar köpa in dun

Åhléns har i veckan haft kontakt med tre dunleverantörer.

 - Vi stoppar våra köp tills vi har garantier, vi lägger inga nya ordnar innan vi vet att det är schyst. Det är ändå så att ingen vill delta i djurplågeri, säger Susanne Holmberg.

 Veterinär Beck-Friis framhåller att dun är ett bra material, men att inköparna bör ställa krav på leverantörer och producenter. Han jämför med debatten kring merinoull, där får plågades.

 - Där slutade H&M att köpa. Det blev ramaskri. Det blev förändring över en natt, vilket ett lagförslag aldrig skulle kunna åstadkomma, säger han.

 Susanne Holmberg, som sitter i Åhléns ledning, tar också merinoullen som parallell:

 - Det var samma sak där: ingen vill delta i djurplågeri. Det är fruktansvärt.

 - Vi kommer avstå tills branschen ändrar sig, säger Susanne Holmberg om dunet.


Fotnot: "Kalla fakta", gjort av reporten Per Hermanrud och filmaren Veronica Kindblad, visas 19.20 i TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.