Kvinnan låser upp porten till möteslokalen Sputnik i Stockholmsförorten Skarpnäck. Hon tänder lyset och blir stående innanför glasdörren medan hon talar i telefon.
Hon är 38 år, ensamstående tvåbarnsmamma och annonssäljare på en lokaltidning. Samtidigt är hon en av de drivande personerna i den innersta kretsen i det våldsbejakande vänsternätverket Antifascistisk aktion, Afa.
Engagemanget kan kännas betungande. Några dagar tidigare beklagade hon sig för en annan central person i Afa, en 27-årig man:
"Du säger att bara du gör tunga grejer... Jag gör oxå saker, allt som jag kan och de som e mina åtaganden. Utifrån den situation jag är i. Jag arrar (...) våra träningar ( som inte många dyker upp på) har varåt på i princip alla rättegångar. Jävligt mycket tid. (...) Försöker dra i folk till helgen och möter upp folk", skrev hon i ett sms.
Orsaken till att hon "försöker dra i folk till helgen" är att Svenskarnas parti, SvP, ska hålla en marsch i centrala Stockholm på lördagen. En motdemonstration med 12 000 anmälda deltagare ska anordnas i Kungsträdgården och självklart ska även Afa och Revolutionära fronten vara där; ett av deras viktigaste mål är att med både lagliga och olagliga medel hindra SvP från att genomföra sina offentliga aktiviteter.
Nu är det fredag och kvinnan har stannat hemma från jobbet för vård av sjukt barn. I morse sms:ade hon en kollega:

"Kan du göra mig en tjänst. Så kan jag möta upp dig när som? Jag behöver att du skriver ut tio kartor över stan."
Först på plats
Kollegan lovade att ordna fram kartorna, men på grund av störningar i trafiken kunde hon aldrig överlämna dem. Nu står kvinnan vid ingången till Sputnik, först på plats, och väntar på de andra.
Men helt ensam är hon alltså inte. Polisen, som har fått kännedom om mötet, är här och bedriver underrättelsearbete.

Fler mötesdeltagare dyker upp. De flesta är yngre män, flera ingår i Afas innersta krets. Fotografen i bilen räknar till 32 personer och tar bild efter bild när de står och samtalar i entrén.
De försvinner in i lokalen. När de kommer ut igen efter en dryg timme har det mörknat. Fotografen tar nya bilder innan de skingras i sensommarkvällen.
Senare på kvällen får den 38-åriga kvinnan ett sms från den 27-årige mannen, som inte kunde komma till Sputnik:
"hörde det var uppstyrt möte. bra jobbat", skriver han.
"Tack. Ses imorn", svarar hon.
Det framgår inte av polisutredningen hur polisen fick kännedom om mötet. Tomas Lindstrand, pensionerad chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål, säger att det finns flera metoder att få den sortens information.
– En rimlig förklaring är att någon tjallar. Sedan kan det vara några som av andra skäl har sina mobiler avlyssnade. De kanske är misstänkta för ett brott som är så allvarligt att det ger möjlighet till hemlig avlyssning, och så får man det här som överskottsinformation, säger han.
LÄS ÄVEN: Hannes, 33, sa ifrån – blev misshandlad.
Tusentals motdemonstranter
Dagen därpå står tusentals motdemonstranter i Kungsträdgården och väntar på att SvP ska påbörja sin marsch. Polisen har satt upp avspärrningar för att förhindra en konfrontation mellan grupperna.
Klockan 15.15 kastar någon plötsligt in rökfacklor bland poliserna. Sedan går de våldsamma demonstranterna - "det svarta blocket" - till samlat angrepp. Flera personer slår mot en backspegel på en polisbuss. Andra kastar smällare, fulla glasflaskor och bengaler.
De uppträder enligt polisen samordnat och verkar ha "olika roller i angreppet". När de märker att de inte tar sig igenom avspärrningen backar de från platsen.
En fredlig demonstrant protesterar mot genombrytningsförsöket. En av de maskerade går då fram till mannen och slår honom med full kraft i huvudet så att han faller bakåt, slår huvudet i en gatsten och förlorar medvetandet.
När de marscherande nazisterna blir synliga från Kungsträdgården slänger någon en rökbomb över poliserna. Fler börjar kasta smällare, flaskor, metallstaket, gatstenar och stolar. Poliserna använder batonger och pepparsprej, sköldar och brandsläckare för att freda sig.

En man i kamouflagefärgade shorts fastnar flera gånger på bild när han kastar knallskott. Enligt polisen är gärningsmannen en 32-årig fritidsledare som även sågs utanför Sputnik kvällen innan.
En man med mörkblå luvtröja, keps och solglasögon kastar en stol som träffar en polis. Sedan hugger han en annan polis över nacken med en bordsskiva. Mannen identifieras senare som en 25-årig aktivist i Revolutionära fronten.
Hoppspark i ryggen
En man kommer springande bakom en polis och ger honom en hoppspark i ryggen. Mannen identifieras som en 20-åring som tidigare dömts för bland annat rån.
En man i blå jacka filmas när han kastar en gatsten mot två poliser. En av poliserna lyckas parera stenen med sin sköld. Enligt polisen är stenkastaren den 27-årige man som kvällen innan skickade ett uppskattande sms om att mötet på Sputnik var "uppstyrt" till den 38-åriga kvinnan.
Polisen lyckas slutligen splittra de våldsamma demonstranterna som springer ut ifrån Kungsträdgården, varpå det våldsamma upploppet upphör.
Två dagar senare skickar den 27-årige mannen ett sms till den 38-åriga kvinnan:
"hallå nör du skickar ut skicka ut som ett ordinarie möte plus utvärdering."

Enligt polisen var det på mötet på Sputnik som deltagarna i de våldsamma upploppen dagen därpå "ingavs sitt ordningsstörande uppsåt". Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism i Europa, delar bedömningen att våldet var planerat.
– Jag tror att de räknade med att det skulle bli våldsamt och att de gjorde upp en inbördes rollfördelning. Våldet är en viktig del av deras politiska verksamhet. De är väl inlästa på den autonoma rörelsen i Italien, Grekland och Tyskland, där våldet alltid har varit en framträdande del, säger han.
De filmer som polisen tog i Kungsträdgården blir viktiga för den mycket omfattande polisutredning som följer. Säpo bistår med information om den autonoma miljön och om de misstänkta personerna.
Bevis finns också i de misstänktas mobiltelefoner. Den 20-åring som åtalas för att ha sparkat en polis i ryggen skrev morgonen efter de våldsamma upploppen på chattforumet Whatsapp:
"Sprakade en polis igår yeeeyy"
I somras åtalades 15 personer för våldsamt upplopp. Flera av dem åtalas samtidigt för enskilda våldshandlingar. Alla utom två ingår enligt Säpo antingen i Afa eller i den nyligen nedlagda Revolutionära fronten, och flera bedöms ha ledande roller.
De flesta nekar. När den 38-åriga kvinnan i förhör ombeds berätta vad som hände i Kungsträdgården den 30 augusti säger hon:
"Jag har inga kommentarer. Jag har inte sagt heller om jag var där eller inte."
Den 27-årige mannen svarar likadant.
Den 25-åring som misstänks ha slagit en polis med en bordsskiva medger att han var i Kungsträdgården men hävdar att det inte är han som syns på polisens bilder.

Den 32-årige fritidsledaren erkänner att han kastat knallskott. 20-åringen erkänner hoppsparken men hävdar att han inte visste om det var en riktig polis eller en "låtsaspolis".
Nu börjar rättegången
Rättegången inleds i dag i Stockholms tingsrätt. Vid fällande domar väntar sannolikt fängelsestraff för flera åtalade. Det kan tillfälligt försvaga den autonoma miljön enligt Anders Bergman.
– Samtidigt skulle det leda till att de får uppmärksamhet bland autonoma grupper ute i Europa. Det kanske bildas initiativ för att få dem frisläppta. Fällande domar kanske radikaliserar dem ännu mer. Då uppfattar de sig själva som martyrer. Vänsterextremister tycker om martyrer, säger han.
Kan bli farliga
Den pensionerade chefsåklagaren Tomas Lindstrand menar att historien visar att vänsterextrema rörelser kan bli mycket farliga. Som exempel nämner han Röda armé-fraktionens ockupation av västtyska ambassaden i Stockholm 1975, då fyra människor dödades, och de långt gångna planerna på att kidnappa S-politikern Anna-Greta Leijon 1977.
– Man måste hålla ett öga på vissa människor, som man inte vet var man har. Det har inte känts så farligt på senare år, men man vet inte om det kan bli farligt. Det räcker att det finns en som är beredd att gå väldigt långt och har kapacitet, säger han.
Expressen har sökt alla som står åtalade för de våldsamma upploppen i Kungsträdgården. De vi har nått har inga kommentarer.
Fotnot: I dag finns en helt annan verksamhet inhyrd i lokalen i Skarpnäck, utan någon anknytning till den autonoma rörelsen.