Utdrag ur de båda texterna. Obs! Bilden är ett montage.
Utdrag ur de båda texterna. Obs! Bilden är ett montage.

Här plagierar M KD:s äldreidéer

Publicerad
Uppdaterad
I en debattartikel om äldrevården kopierar Moderaterna flera meningar rakt av från Kristdemokraterna.
Trots att hela stycken är exakt likadana förnekar artikelförfattaren Mats Gerdau (M) att texten skulle vara stulen.
- Det är inte så att KD på något sätt har skrivit våra artiklar, säger han till Expressen.se.
Artikeln kritiseras hårt av KD.
Efter skandalerna kring äldrevårdsföretaget Carema skrev Sofia Arkelsten och Mats Gerdau, som leder Moderaternas arbetsgrupp för en politik för äldre, en debattartikel i Dagens Nyheter där de presenterade partiets syn på framtiden för äldrevården.
Men debattartikeln kritiseras nu av Kristdemokraterna som menar att Moderaterna - ord för ord och bindestreck för bindestreck - har plagierat stora delar av ett material som KD tagit fram i socialutskottet.
- Vi Kristdemokrater får göra ett grundarbete för att andra partier ska kunna sola sig i fjädrarna, säger Anders Andersson till SVT.
Expressen.se har tagit del av Kristdemokraternas dokument, som är ett underlag från socialdepartementet, och på åtminstone tre ställen är flera meningar exakt likadant formulerade.

"Synd att han är upprörd"

Men Mats Gerdau förnekar att de skulle ha stulit texten från Kristdemokraterna.
- Det var ju synd att han var upprörd över det om vi tycker lika. En del av underlaget är ju från samordnade dokument som regeringen har kommit överens om och som är fria att använda av alla regeringspartierna, säger han till Expressen.se.
- Kristdemokraterna kan ju också skriva artiklar på DN Debatt och på andra ställen om de vill det.
Så du förnekar att ni har kopierat texten?
- Det är inte så att materialet i artikeln kommer från Kristdemokraterna, det är inte med sanningen överensstämmande. Det är inte så att KD på något sätt har skrivit våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag