Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här plagierar M KD:s äldreidéer

Utdrag ur de båda texterna. Obs! Bilden är ett montage.
I en debattartikel om äldrevården kopierar Moderaterna flera meningar rakt av från Kristdemokraterna.
Trots att hela stycken är exakt likadana förnekar artikelförfattaren Mats Gerdau (M) att texten skulle vara stulen.
- Det är inte så att KD på något sätt har skrivit våra artiklar, säger han till Expressen.se.
Artikeln kritiseras hårt av KD.

FAKTA

DN Debatt:
"Oavsett var eller av vem man får sin vård och omsorg ska man kunna lita på att den är trygg och håller hög kvalitet. För oss spelar det ingen roll om verksamheten drivs av en kommun, ett landsting eller någon fristående - den ska hålla för höga krav."

KD:s dokument:
"Oavsett var eller av vem man får sin vård och omsorg ska man kunna lita på att den är trygg och håller bra kvalitet. För mig spelar det ingen roll om verksamheten drivs av en kommun, ett landsting eller någon fristående – den ska hålla för höga krav"

DN Debatt:
"Att vara med och tillhandahålla välfärd i Sverige ställer stora krav på kvalitet och tillgänglighet, men också på god företagsetik och skattemoral."

KD:s dokument:
"Att delta i tillhandahållandet av välfärd i Sverige ställer stora krav på kvalitet och tillgänglighet i verksamheten, men också stora krav på god företagsetik och skattemoral."

DN Debatt:
"Från och med den 1 juli 2011 gäller Lex Sarah alla verksamheter inom socialtjänsten - oberoende av om de drivs i privat eller offentlig regi - och omfattar alla missförhållanden och även risker för missförhållanden."

KD:s dokument:
"Från och med den 1 juli 2011 gäller också Lex Sarah alla verksamheter inom socialtjänsten – oberoende om de drivs i privat eller offentlig regi – och omfattar alla missförhållanden och även risker för missförhållanden."

Efter skandalerna kring äldrevårdsföretaget Carema skrev Sofia Arkelsten och Mats Gerdau, som leder Moderaternas arbetsgrupp för en politik för äldre, en debattartikel i Dagens Nyheter där de presenterade partiets syn på framtiden för äldrevården.
Men debattartikeln kritiseras nu av Kristdemokraterna som menar att Moderaterna - ord för ord och bindestreck för bindestreck - har plagierat stora delar av ett material som KD tagit fram i socialutskottet.
- Vi Kristdemokrater får göra ett grundarbete för att andra partier ska kunna sola sig i fjädrarna, säger Anders Andersson till SVT.
Expressen.se har tagit del av Kristdemokraternas dokument, som är ett underlag från socialdepartementet, och på åtminstone tre ställen är flera meningar exakt likadant formulerade.

"Synd att han är upprörd"

Men Mats Gerdau förnekar att de skulle ha stulit texten från Kristdemokraterna.
- Det var ju synd att han var upprörd över det om vi tycker lika. En del av underlaget är ju från samordnade dokument som regeringen har kommit överens om och som är fria att använda av alla regeringspartierna, säger han till Expressen.se.
- Kristdemokraterna kan ju också skriva artiklar på DN Debatt och på andra ställen om de vill det.
Så du förnekar att ni har kopierat texten?
- Det är inte så att materialet i artikeln kommer från Kristdemokraterna, det är inte med sanningen överensstämmande. Det är inte så att KD på något sätt har skrivit våra artiklar.