Här övar USA krig – vid gränsen mot Ryssland

Drygt 300 amerikanska soldater övar på gränsen till Ryssland
Foto: Bilder från CNN
Foto: Bilder från CNN

Här övar USA för krig – vid gränsen till Ryssland.

I nordöstligaste Norge, ett 50-tal mil från Sverige, gör man sig redo på ett Krimscenario, skriver CNN.

– Vi har sett ett mer aggressivt mönster när det kommer till ryska flygplan som flyger in över den norska kusten. Ubåtsaktiviteten har inte varit så här frekvent sen Kalla kriget, säger en norsk armétalesperson.

Drygt 300 amerikanska soldater, så kallade marines – amfibiekåren, ska placeras på rotation i nordöstra Norge. Från i januari 2017 och ett år framåt ska de vara där i en del av ett åtgärdspaket för att lugna en av Natos östligaste medlemmar: Norge. Det rapporterar amerikanska CNN.

Trupperna ska placeras drygt 100 mil från gränsen till Ryssland, och planen är att placera ut stridsvagnar och andra vapen där.

Innan trupplaceringen är i gång skarpt är det dock övning. I en veckas tid krigsövar de amerikanska trupperna tillsammans med sina norska kolleger strax utanför Bardufoss.

Övar inför ett Krimscenario

Anledningen till övningen går att sammanfatta med ett ord, skriver CNN: Ukraina.

– 2014, det var ett tydligt tecken på att Ryssland har tagit ett kliv in i ett område där de är villiga och kapabla till att använda militär kraft. Plötsligt har vi bytt fokus från vad som händer i Afghanistan, till ett kollektivt nationellt försvar, säger Eldar Bernil, brigadgeneral vid norska försvaret, till CNN.

Krigsövningarna går bland annat ut på att patrullera vid ryska gränsen i vintermiljö. Ibland får gränsvakterna syn på ryska trupper, uppger de för CNN.

– Det händer. Man hälsar bara på dem, säger en vakt.

Enligt CNN övar man på ett scenario i stil med det på Krimhalvön i Ukraina, där mindre grupper av pro-ryska separatister fick backning av Rysslands militärmakt.

"Strategiska meddelanden" från Moskva

För att stå emot ett liknande angrepp handlar det först och främst om närvaron av bepansrade och beväpnade fordon. För att eventuella separatister skulle kunna stå emot dem, skulle en militär stormakt tvingas visa sig inblandad.

För det andra gäller det just den amerikanska närvaron, som ska visa att USA automatiskt dras in om den norska gränsen överträds.

Från officiellt norskt håll meddelas att de, under de senaste två åren, sett en ökning av "strategiska meddelanden skickade från Moskva" och president Vladimir Putin.

– Vi har sett ett mer aggressivt mönster när det kommer till ryska flygplan som flyger in över den norska kusten. Ubåtsaktiviteten har inte varit så här frekvent sen Kalla kriget.

Okända föremål över svensk militärövning

I samband med samövningen med den amerikanska amfibiekåren utreder norsk polis mer än tio oidentifierade drönare som setts ovanför området. Ole Johan Skogmo, talesperson för norska armén, säger att utredningarna handlar om ”intresserade lokalinvånare eller främmande nationer”.

För en vecka sen gick svenska försvaret ut med att oidentifierade flygande föremål, misstänkta drönare, synts ovanför den svenska militärövningen Swenex i Östersjön.

Vapen laddades då med skarp ammunition för att skjuta ner föremålet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.