Förband från flera delar av Sverige har skickats till Gotland. Tillförandet av resurser skedde i närtid till att sex stycken ryska landstigningsfartyg befann sig i Östersjön, men Försvarsmakten menar att det snarare har att göra med en mer allmän omvärldsbevakning, som legat till grund för den trupp förflyttningen.
På sin hemsida skriver de:
”Truppförflyttningarna och patrulleringen på Gotland var i varje fall ingen beredskapshöjning. Det var inte ens någon förändring av verksamheten.”
Under fredagseftermiddagen övade de ditresta förbanden tillsammans.
– Det är ett övningsmoment som vi gjort inom ramen för den här förstärkningsoperationen som funnits under några veckor, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef P 18 Gotland.
Förband från P4 Skaraborgs regemente, I19 Norrbottens regemente, livgardet, Bodens artilleriregemente A8 samt Norrbottens flygflottilj F21 utförde tillsammans en så kallad markmålsbekämpningsövning.
– De har alltså beskjutit mål som befinner sig på marken. Det har gjorts med stridsvagn och stridsfordon med indirekt eld, det vill säga granatkastare och med stridsflyg som har skjutit automatkanon, förklarar Ängshammar.
Insatschefen: ”En bekräftelse”
Ställföreträdande insatschef Jonas Wikman är mycket nöjd med dagens övning, som han beskriver som komplex.
– Övningen ska uppfattas som en verifierande övning och en utvecklande övning, för att utveckla vår förmåga på ön. Det är ju en bekräftelse och en utveckling av den förmågan som vi skapat genom att tillföra resurser till Gotland, säger Wikman.
Han berättar vidare att det inte finns någon tidsgräns för hur länge förbanden ska stanna på Gotland.
– Utvecklingen och bekräftelsen innefattar även förmågan att tillföra resurser och utveckla den förmåga vi har på ön.
Finns det något läge där ännu fler resurser kan tillföras?
– Det är svårt att ge ett scenario. Men vi utvecklingen och anpassar vår verksamhet, inte bara på Gotland utan i övriga delar av landet också, säger Wikman.
– Beroende på händelseutveckling kommer vi, och är beredda, att anpassa läget. Åt båda håll, både uppåt och nedåt.