Här öppnar Sveriges första kafé med katter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu öppnar ett kattkafé i Stockholm.
Foto: Java Whiskers

Katter, bullar och kaffe på samma ställe?

Ja, kaféet ”Java Whiskers” är nog ett perfekt ställe för kattälskare.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur, säger ägaren Jon Bäcklund, till Stockholm Direkt.

Den 16 februari öppnar ännu ett av Sveriges få kattkaféer. 

På ”Java Whiskers”, vid Surbrunnsgatan i Stockholm, finns möjligheten att både fika och gosa med katter.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur. Här får man komma in till en liten oas och slappna av, säger ägaren Jon Bäcklund till Stockholm Direkt.

Snart öppnar kattkaféet.
Foto: Java Whiskers

Lokalen är anpassad efter de totalt nio katter som gästerna kan kela med. De har leksaker, klösväggar – och ett eget rum för att gå på toa, äta och vila.

– Katterna är extremt sociala men det är så klart viktigt att de också kan dra sig tillbaka. Det är ett lyxigt ställe för dem att vara på.

Det är Solgläntans katthem som har bidragit med djuren till kaféet, vilket innebär att det också ska finnas möjlighet att adoptera en katt.

Kan boka tid med katterna

Om man vill fika med katterna måste man boka tid innan. 

Annars finns det en mindre del av kaféet där man kan fika och titta på katterna genom en glasruta – om man inte har bokat tid.

Man kan boka tid med katterna.
Foto: Java Whiskers

– All kontakt med katterna kommer att ske på deras villkor och det finns vistelseregler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer till exempel inte att vara tillåtet. Vi har regelbundna besök av en veterinär och kontakt med en etolog och djurhållningen utvärderas kontinuerligt, säger Elina Thorsell, platschef på kaféet, till Stockholm Direkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.