Mannen avslöjades av kameran när han öppnade kundernas brev och paket.Mannen avslöjades av kameran när han öppnade kundernas brev och paket.
Mannen avslöjades av kameran när han öppnade kundernas brev och paket.
Mannen har nu avskedats och åtalats.Mannen har nu avskedats och åtalats.
Mannen har nu avskedats och åtalats.

Här öppnar en anställd på Postnord brev på postterminalen

Publicerad

Här river den anställde mannen på Postnord upp flera paket och brev.

När han konfronterades med övervakningsbilderna erkände han direkt.

Nu står han åtalad för brytande av post- eller telehemlighet.

Bilderna från övervakningskameran avslöjade mannen som i maj i fjol jobbade på en postterminal hos Postnord i norra Sverige. 

Vid minst fyra tillfällen misstänks han ha öppnat brev och post som varit adresserat till andra personer, som Mittmedia var först med att berätta.

– Det uppdagades då ett brevbärarkontor upptäckte att de fick lite större brev till sig som var öppnade. Vi startade en utredning och med viss teknik kunde man härleda det här till en person som nu är åtalad, säger Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på Postnord.

Mannen avskedades direkt

Även en kollega som fanns i närheten vid sorteringsavdelningen har vittnat mot mannen. När han konfronterades med bilderna från övervakningskameran erkände han direkt att han öppnat brev. Mannen avskedades därefter.

– Misstänkta brott polisanmäls alltid och påkommer vi en internt anställd som i det här fallet öppnar kunders försändelser så ger det alltid ett avsked, säger Alexis Larsson.

I polisförhör säger mannen att han inte minns varför han öppnat brev och paket. 

– Nej faktiskt inte, idioti, svarade han i förhör enligt Mittmedia. 

Det har dock inte gått att bevisa att han stulit något.

”Strävar efter att arbeta förebyggande”

Mannen åtalades nyligen i februari för brytande av post- eller telehemlighet.

– Vi har ett väldigt bra säkerhetsarbete på Postnord. Det visar det här. Men det är också så att vi har 20 000 anställda. Det kommer alltid vara någon som gör någonting fel, antingen med flit eller med misstag. I det här fallet är det med uppsåt och vi har ett omfattande säkerhetsarbete där vi strävar efter att arbeta förebyggande. Kunderna ska kunna lita på att det man skickar ska komma fram, tryggt och säkert, säger Alexis Larsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag