Någon har ritat ett hakkors på Donald Trumps stjärna på Hollywood Walk of Fame Foto: TwitterNågon har ritat ett hakkors på Donald Trumps stjärna på Hollywood Walk of Fame Foto: Twitter
Någon har ritat ett hakkors på Donald Trumps stjärna på Hollywood Walk of Fame Foto: Twitter
Donald Trump fick sin stjärna på Hollywood Walk of Fame 2007 Foto: Photo Jim Smeal/BeimagesDonald Trump fick sin stjärna på Hollywood Walk of Fame 2007 Foto: Photo Jim Smeal/Beimages

Donald Trump fick sin stjärna på Hollywood Walk of Fame 2007

 Foto: Photo Jim Smeal/Beimages

Här nazisthånas Donald Trump

Publicerad

Här är nazistattacken mot Donald Trump.

Den skandalomsusade presidentkandidatens stjärna på Hollywood Walk of Fame och vandaliserats – med ett svart hakkors.

– Jag har aldrig sett den här typen av hat på en stjärna förut, säger gatuskådisen Austin Franklin till The Wrap.

Sanningens ögonblick närmar sig för presidentkandidaterna inför det amerikanska valet.

Störst fokus på den republikanska sidan har riktats mot den skandalomsusade multimiljardären och fastighetsmagnaten Donald Trump.

Trump har flera gånger uttalat sig om invandringen till USA och har bland annat sagt att det bör införas ett inreseförbud för muslimer, och att en mur bör byggas vid gränsen till Mexiko.

– Jag skulle bygga en stor, stor mur vid vår södra gräns och jag skulle låta Mexiko betala för det, har han sagt.

På grund av det – och andra uttalanden – har republikanen flera gånger anklagats för att vara rasist, och när tonläget blivit som högst har han jämförts med Adolf Hitler.

Hakkors över Trumps namn

I slutet av förra veckan rapporterades att Anne Franks styvsyster Eva Schloss, 86, anser att det vore en katastrof om Trump väljs till USA:s president. Till Newsweek sa hon då att republikanen beter sig som just Hitler.

– Om Donald Trump blir USA:s nästa president skulle det vara en total katastrof, sa hon då.

Nu cirkulerar ännu en nazireferens riktad mot Donald Trump på nätet. Det är Washington Post som refererar till en nyhet publicerad förra veckan. Flera sajter, däribland The Wrap, visade då en bild på Donald Trumps stjärna på Hollywoods Walk of Fame – täckt av ett svart hakkors. Bilden dök först upp i forumet Reddit.

 

 

"Aldrig sett den typen av hat"

Austin Franklin, en skådespelare som tillbringar sina dagar på Hollywood Boulevard utklädd till Batman, sa då till The Wrap:

– Jag har aldrig sett den här typen av hat på en stjärna förut, inte ens Bill Cosbys stjärna.

Det Batman syftade på var när skådespelaren Bill Cosby, kort efter att det uppdagades att han drogat och förgripit sig på flera kvinnor, fick ordet rapist – våldtäktsman – skrivet på sin Hall of Fame-stjärna.

– När folk är missnöjda med någon av våra hedersutnämnda personer, föredrar vi att de visar sin ilska på mer positiva sätt, sa The Hollywood Chamber of Commerce, som sköter om stjärnorna, i ett uttalande då.

Klottrade gult "X"

Det är emellertid inte första gången Donald Trumps stjärna vandaliserats sen den dök upp 2007. I september 2015 klottrade någon ett stort gult "X" över den.

– Personer som känner ett missnöje med Donald Trump borde inte ta ut det här, sa Leron Gubler, vd för The Hollywood Chamber of Commerce, till Hollywood Reporter då.

Hakkorsklottret – som tvättades bort på fredagen – har inte kommenterats av The Hollywood Chamber of Commerce eller polisen, skriver The Wrap.

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag