Hur förvaltar Moderaterna arvet efter Anders Borg? Foto: Anna-Karin NilssonHur förvaltar Moderaterna arvet efter Anders Borg? Foto: Anna-Karin Nilsson
Hur förvaltar Moderaterna arvet efter Anders Borg? Foto: Anna-Karin Nilsson
Anders Borg, dåvarande finansminister, presenterar höstbudgeten i riksdagen 2013. Foto: Robban AnderssonAnders Borg, dåvarande finansminister, presenterar höstbudgeten i riksdagen 2013. Foto: Robban Andersson
Anders Borg, dåvarande finansminister, presenterar höstbudgeten i riksdagen 2013. Foto: Robban Andersson

Har någon sett till
Ulf Kristersson?

Publicerad

Han var arkitekten bakom den ekonomiska politik som förde Moderaterna till makten. Nu suddas han ut ur historieböckerna till förmån för.... ja vad då?

Högst upp i gamla riksdagshuset, i ett sammanträdesrum känt för en väggbonad med motiv från nubiernas förlorade civilisation, hölls för halvannan vecka sedan ett seminarium.

Niklas Wykman, en ung man utan hår, hälsade välkommen. Han hade lett något som kallades Moderaternas reformgrupp. Denna hade partiet inte gjort någon större sak av – evenemanget hade knappt annonserats och några journalister syntes inte till – men åhörarna satt där likväl runt små cafébord och bläddrade nyfiket i papperen som gruppen lagt fram.

Man hade, kunde folk snabbt konstatera, inte hållit igen på ambitionerna:

 

"Det här är utlyst som ett mycket tråkigt seminarium", sade Niklas Wykman.Foto: Christian Örnberg

Gör om reavinstskatten på bostäder, fyll det finanspolitiska ramverket med mål om sysselsättning och fattigdom, ersätt studielån för vissa utbildningar med bidrag, ta fram fler jobbskatteavdrag, gör om föräldraförsäkringen, höj kvaliteten på den högre utbildningen genom studieavgifter, sänk inkomstskatten för nyanlända som just fått jobb, slopa aktivitetsstödet, ge Stabilitetsrådet mer makt, trappa ner ränteavdragen på bostäder, säkerställ att inspektionsmyndigheter tar över driften av välfärdsverksamheter med kvalitetsbrister, låt Konjunkturinstitutet granska alla riksdagspartiers budgetmotioner. Och se till att verka för en omfattande skattereform.

”Vi efterlyser”, skrev Wykman i rapporten, ”en reformriktning som orkar vara obekväm och utmanade. Det är hög tid för en renässans för plikt och ansvar, som en motvikt mot populism och ständig popularitetstävlan.”

– Det här är utlyst som ett mycket tråkigt seminarium, påminde han från podiet.

Då fnissade de runt borden.

Så mycket Anders Borg

Och så steg de fram, en efter en, och lovordade arbetet. Det vetenskapliga anslaget. Socialdemokraten Jens Henriksson sa att det är så här man vinner val och drog sedan en historia om hur han formulerat överskottsmålet med Ingemar Hansson hängande över axeln. Professor John Hassler påpekade vikten av att välja noggrant vid målstyrning. Ulrica Schenström, nymoderaternas presschef, hade svårt att i upphetsningen finna ord:

– Det här är så borgskt! Så mycket Anders Borg! Det är så här man måste göra!

 

Hela den policyprofessionella borgerligheten fanns församlad där i Nubiska rummet. De nickade och hummade med. Gamla statssekreterare, utredare, folk från tankesmedjor, forskare, flugbeklädda centerpartister, ja till och med en och annan tänkande riksdagsledamot.

Alla var där.

Utom Ulf Kristersson.

Han som ansvarar för den moderata ekonomiska politiken.

Som Trotskij

En sak är underlig i den långvariga och tragikomiska eftervalsdebatten i borgerlighetens största parti. Den gamla ledaren, Fredrik Reinfeldt, har man skällt ut och distanserat sig ifrån. Men han som tog fram stora delar av politiken – Anders Borg – låtsas man inte ens om.

Alla var där. Utom Ulf Kristersson.Foto: Anna-Karin Nilsson

Han är som Trotskij efter mordet, bortretuscherad från bilderna.

Det är underligt inte minst med tanke på att det var Borgs politik som gjorde partiet så framgångsrikt. När man i valen 2006 och 2010 erövrade högst förtroende i frågor om jobb och ekonomi tog man också det avgörande klivet och placerade sig som ett parti jämbördigt med det socialdemokratiska.

Hur förvaltar Moderaterna arvet efter Borg?

Inte alls.

Toivo Sjörén, chef på Sifo, påpekade nyligen att en del av tappet från Moderaterna till Sverigedemokraterna tycks bero på skatter och ekonomi, inte migration. De som lämnat partiet är mer skattekritiska än de som stannat kvar. Den moderata tystnaden i de frågorna har gjort partiet mindre relevant.

I denna lilla iakttagelse ligger ett stort hot.

Internt i partiet talades det länge om ett liberaliseringspår. Att Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson skulle ta vid där Fredrik Reinfeldt och Anders Borg satt stopp.Foto: Nils Petter Nilsson

 

Även om moderater nu fnyser åt den utsagan är det fullt realistiskt att partiet helt förlorar tätpositionen i frågor om jobb och ekonomi.

Naturligtvis kan detta förklaras av samtidsdiskussionen. Konflikter relaterade till migration tar det mesta av syreutrymmet. Men partier har också inflytande över dagordningen, de kan välja sina strider och därmed styra intresset. Moderaterna har valt bort ekonomin eller misslyckats i ambitionen att göra den debatten relevant.

I förlängningen riskerar inte bara det moderata partiet utan också de marknadsliberala krafter man säger sig företräda att förlora initiativet. Ta bara bråket om vinsterna i välfärden. Näringslivet massproducerar debattmaterial och öser in pengar, men draghjälpen från partipolitiken är svag. För femton år sedan hade detta varit en fråga som engagerat varenda människa i svensk höger, parlamentarisk som utomparlamentarisk.

Nu är det bara de med direkta intressen som bryr sig på riktigt.

Arvet efter Borg

Internt i partiet talades det länge om ett liberaliseringspår. Att Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson skulle ta vid där Fredrik Reinfeldt och Anders Borg satt stopp; de skulle ersätta regeringströttheten med nya reformer, utmana LO på riktigt, avreglera, liberalisera, ta de konflikter nymoderaterna inte riktigt vågade.

Det har man inte sett mycket av.

 

Just därför var det där seminariet så intressant. Niklas Wykman vill fullfölja arvet från Borg. Mitt i allt statsfiskalt snack om ansvar och finanspolitiska ramverk fanns ju en rad på riktigt utmanande idéer och ett driv att faktiskt göra något. Lyssnar man p viskningarna i partiet – de som inte handlar om partiledarbyte alltså – så rör de just de här frågorna: bidragsnivåer, jobbskatteavdrag, varför gör vi ingenting?

Wykman, en gammal falangkrigare från ungdomsförbundet, petades av Anna Kinberg Batra från posten som skattepolitisk talesperson häromåret och utgör väl inte något direkt hot mot någon i närtid. Påfallande nog fanns alla hans fans på plats vid seminariet men ingen av påläggskalvarna från den andra falangen. Wykman splittrar mer än enar. Men ge honom några år så kan det låta annorlunda.

Fram till dess kan man fråga sig vad som egentligen är moderat ekonomisk politik.

Vill Ulf Kristersson något?

Utom att gömma sig i skuggan och ligga bra till när någon har tagit fram yxan och huggit ner Kinberg Batra?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag