Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här möts Obama och Putin efter bråket

Vladimir Putin och Barack Obama möttes i S:t Petersburg.
Foto: Dmitry Lovetsky
Där skakade de hand i det första mötet sedan bråket om Syrien.
Foto: Dmitry Lovetsky
De båda ledarna möttes i samband med G 20-mötet.
Foto: Dmitry Lovetsky
Sprickan är djup mellan Putin och Obama – men på bilderna ler de.
Foto: Grigory Dukor
G 20 är ett forum för ekonomiska frågor – men denna gång lär det eventuella militära ingripandet i Syrien överskugga alla andra ämnen.
Foto: Alexander Zemlianichenko

Snowden och Syrien – sprickan är djup mellan Vladimir Putin och Barack Obama.

Men när de båda presidenterna möttes inför G 20 skakade de hand och log mot varandra.

– Den är vacker, sa Obama om mötesbyggnaden.

Barack Obama nobbade Putin – och valde Sverige i stället. Anledningen var att läckan Edward Snowden givits asyl i Ryssland

När Barack Obama strax innan lunch i dag lämnade Stockholm bar det trots det av till Ryssland och S:t Peterburg där G 20-möte väntar ledarna för världens största ekonomier.

G 20 är ett forum för ekonomiska frågor – men denna gång lär det eventuella militära ingripandet i Syrien överskugga alla andra ämnen.

Barack Obama lutar åt att ingripa militärt medan Putin är tveksam till planerna på sig ett icke FN-stött anfall mot Bashar al-Assad som är en allierad till Ryssland som man också stöder med vapen.

Försvarsministern attackerar

Otillåtna vapen, enligt USA:s försvarsminister Chuck Hagel. När han på onsdagen fick frågan om hur Bashar al-Assad fått tag på de kemvapen han påståtts ha använt i den uppmärksammade gasattacken den 21 augusti vidgades sprickan ytterligare när Hagel svarade följande:

"Tja, ryssarna förser dem, även andra förser dem med de kemiska vapnen. De gör några själva," skriver Slate.com.

"Ingen jättebra timing" kommenterar New York Times Vita huset-korrespondent Peter Barker försvarsministerns uttalande på sin Twitter – timmen innan Obama landade i S:t Petersburg.

Pentagon har försökt mildra Chuck Hagels uttalande, skriver Slate.

Man nämnde dock att de vapendelar som Ryssland förser Bashar al-Assad med, i kombination med det "under decennier pågående kemvapenprogram" som Syrien påstås driva, i slutänden kan resultera i kemiska vapen.

Inget möte

Som Expressen.se berättade i går ska Obama bland annat träffa ryska hbtq-aktivister under sitt besök i Ryssland, men något möte med Putin ser inte ut att bli av.

Förhoppningar har uttryckts för att de båda presidenterna ska genomföra ett enskilt möte i S:t Peterburg och diskutera Syrien-konflikten, men källor inom Kreml uppger för ryska medier att det inte planeras för något möte, rapporterar Dagens Nyheter.

Vidare har den ryska sidan vidtagit speciella åtgärder för att Putin och Obama inte ska hamna för nära varandra under G 20, uppger tidningen Izvestiva enligt DN.

Vanligtvis brukar mötesdeltagarna placeras bredvid varandra i bokstavordning utifrån värdlandets alfabet.

Hade detta gjorts hade Obama och Putin blivit bordsgrannar.

Nu har man i stället valt att använda ländernas engelska namn och då hamnar Russian Federation och United States på betryggade avstånd från varandra och skiljs åt av bland annat Turkiet och Sydkorea.

"Konversation"

De båda ledarna kommer dock inte att helt undvika varandra, vilket Putins presstalesman Yury Ushakov tar upp i ett uttalande på torsdagen.

– Ett separat möte är inte planerat, men det kommer oavsett att bli någon form av konversation, säger han till RIA Novosti, en engelskspråkig rysk nyhetssida.

Och när Putin och Obama möttes och skakade hand inför att G 20 tog sin start på torsdagseftermiddagen var stämningen till synes god.

Båda log stort och utbytte några ord.

I 15 sekunder hälsade de på varandra inför världens medier.

– Den är vacker, sa Obama bland annat om Konstantinpalatset där mötet sker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.