Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här möts mugglarna - i SM i quidditch

SM i Harry Potter-sporten Quidditch som pågår hela helgen på Visättra Sportcentrum i Huddinge. Lag Liquid Lynxes möter Hagrid's Fernet Boys. Sebastian Helge sjkuter mot korgen.Foto: Christine Olsson / Scanpix

Dunkare, den gyllene kvicken och rockringar som mål.

I skuggan av OS i London startar SM i Harry Potter-sporten quidditch – mugglarversionen.

– Vi har inga kvastar, säger Kajsa Thilander, en av arrangörerna.

Så spelas mugglarversionen

Den gyllene kvicken som i böckerna är en magisk boll ersätts med en gulklädd person som springer runt på planen. En svart strumpa med en tennisboll instoppad i kvickens shorts ska hänga baktill som en svans som ska fångas av sökarna.

Varje lag består av sju personer – tre jagare, två slagmän, en vaktare och en sökare.

Målen består av tre ringar uppställda på stolpar på varje sida om planen.

De spelare som är jagare ska göra mål genom att kasta en boll, klonken, genom ringarna. I mugglarversionen är klonken en handboll. Ringarna vaktas av målvaktare som kallas vaktare.

Slagmännen försöker störa de andra spelarna genom att kasta dunkare, mjuka skumgummibollar, på dem. Den spelare som träffas av en dunkare måste lämna planen och göra high five med en funktionär.

Den spelare som är sökare, i böckerna är detta Harry Potter, försöker fånga kvicken. Fångas kvicken avslutas spelet och sökarens lag får 50 poäng.

Källa: Arrangörerna av quidditch-SM (TT)

I böckerna om Harry Potter flyger quidditch-spelarna på kvastar och gör mål i ringar som sitter högt uppe i luften. Den som fångar kvicken vinner. Men eftersom vanliga människor, mugglare, saknar magi har reglerna anpassats när SM i sporten för tredje året i rad drar i gång i Huddinge, söder om Stockholm.

Intresset ökar

Att flyga på kvastar är till exempel inte nödvändigt.

Och intresset är stort.

– Det kommer spelare från hela Sverige. Vi har runt 80 personer som deltar i spelen och ytterligare en del som kommer och tittar. Intresset bara ökar, säger Thilander.

Idén med att anordna en anpassad version av quidditch i Sverige startade bland medlemmarna i ett Harry Potter-forum för två år sedan. Liknande tävlingar finns i bland annat USA och Storbritannien där intresset är enormt.

Nio lag

SM i Quidditch pågår den 3–5 augusti ute på Visättra sportcenter i Huddinge. Till årets tävlingar är nio lag anmälda.

– Det är jättekul med gemenskapen, att alla samlas på ett ställe och att man kan ta en idé från en bok och göra det på riktigt, säger Kajsa Thilander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.