Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här möts motståndarna i infekterade vargstriden

Några av de aktivister som sedan början av januari varit i skogarna mellan Köping och Surahammar för att försöka förhindra och störa den legala jakten på sex vargar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Förra lördagen, några dagar efter att licensjakten på varg avslutats, möttes tre av aktivisterna och en jägare upp i skogarna utanför Köping för att prata om händelserna i januari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rebecca, 28, och Jonna, 23, är två aktivister från Facebookgruppen Hunt Saboteurs Sweden som försökt störa den tillåtna jakten på sex vargar i Kölstareviret i Västmanland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jägaren som Expressen talar med visar ett av de jakttorn som förstörts den senaste tiden. Han säger att han själv sett hur aktivister förstört jakttorn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Bara för att något hotfullt hänt mot jägare så betyder det inte att det är från vår sida", säger Rebecca.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Förra torsdagen sköts den sista av de sex vargar i Kölstareviret i Västmanlamnd som länsstyrelsen gett tillåtelse att fälla mellan den andra januari och den 15 februari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ett raserat jakttorn, som jägarna anklagar motståndarna för att ta tagit ner.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Naturligtvis får man aldrig ta lagen i egna händer. Det är olagligt att sabotera och det är olagligt att slå andra människor", säger Emil Stolpe Nordin, ordförande för Svenska jägareförbundet i Västmanland.
Foto: Privat
Djurrättsaktivisten Jessica Thiel gick in på privat mark. En film från aktivisterna visar hur hon konfronteras och släpas i väg av en jägare.
Foto: Privat
1 / 10

KÖLSTA. På ena sidan står jägare med laglig rätt att skjuta varg. 

På andra sidan djurrättsaktivister som försökt stoppa jakten. 

Den infekterade striden i Västmanlands skogar har uppmärksammats i hela landet.

– Jag blev slagen i huvudet med ett järnrör, säger en aktivist.

Expressen har sammanfört motståndarna.

– Tuuuuut!

En bilist som kör förbi de tre kvinnorna från aktivistgruppen Hunt Saboteurs Sweden på skogsvägen utanför Köping visar att de inte är välkomna. De huttrar till. Sju minusgrader känns i kroppen. Inne i skogen ligger höga snödrivor.

– Det är mycket varghat och masspykos, säger Helene, 51, som i nästan en månad försökt störa licensjakten på varg. 

Förra torsdagen sköts den sista av de sex vargar i Kölstareviret som länsstyrelsen tillåtit att fälla mellan 2 januari och 15 februari. 

– Bakgrunden är den rovdjurspolitik som finns om hur många vargar vi ska ha. I Västmanland ligger man över den nivå vi har som mål och därför kunde vi ta beslut om licensjakt. I Kolsva har varg tagit katter, hundar och tamboskap och varit inne på en skolgård, vilket skapat stor oro, säger Johan Wretenberg, enhetschef på länsstyrelsen. 

På lördagen några dagar senare är de tre aktivisterna tillbaka för att berätta om allt. De vill se andra åtgärder, som rovdjursavvisande stängsel, att försöka skrämma bort vargarna eller förflytta dem.

– Det är vi som bosätter oss i deras hem. Sen blir man arg på att vargen kommer in och visar sig för människor. Unga vargar letar efter lätt föda och deras föräldrar kanske har skjutits. Jägarna tycker bara att vargen tar älg och rådjur som de själva vill jaga, säger Jonna, 23.

Tre av de aktivister som sedan början av januari varit i skogarna mellan Köping och Surahammar för att försöka förhindra och störa den legala jakten på sex vargar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jägaren: Handlar om viltförvaltning

Hemma vid köksbordet sitter en jägare. Han stöder armbågarna mot den hårda träytan och kliar sig i pannan. Han vill precis som aktivisterna dölja sitt ansikte i bild och vill vara anonym av rädsla för hot.

– Det här är något nytt vi ser i Västmanland. Tidigare har vi inte haft licensjakt på varg som vi har nu. Vargen är här för att stanna och jag har inget hat mot den, som aktivister menar och som en del jägare faktiskt visar.

Att jaga varg handlar enligt honom om viltförvaltning av djuren i skogen. Att vargen är en "topp-predator" som utan jakt är ohotad och fritt kan ta för sig av djuren.

– Får vargen fritt spelrum minskar allt annat vilt. Vi har sett en kraftig minskning av älgstammen. Vargar är närgångna och tar tamboskap. Jag vill inte utrota varg men vill se ett samspel där man faktiskt jagar en del.

Han säger att han vintertid ställer ut foder till djuren.

– Givetvis beror det dels på att vi jägare vill ha en större rådjurs- och älgstam att jaga, men det är också trevligt att ha djur i skogen. Jag bor ju här för att jag inte vill ha ett dött och sterilt landskap.

Jägaren som Expressen talar med visar ett av de jakttorn som förstörts den senaste tiden. Han säger att han själv sett hur aktivister förstört jakttorn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Rebecca: ”Har sagt att vi ska vara passiva”

Under jakten har jägare anklagat aktivister för hot, ofredande, förföljelse, för att stoppa bilar, köra på privat mark, blockera vägar, sabotera vägbommar och provocera med kameror och megafoner. Vissa menar att aktivister medvetet fallit när de blivit bortknuffade och kallat det misshandel. 

Rebecca, 28, känner inte igen anklagelserna. 

 – Från vår sida har vi sagt att vi ska vara passiva och inte göra något våldsamt. Vi har filmat ifall saker skulle hända. Vi har stannat bilar och frågat hur jakten går. Man har åkt efter en jägarbil för att veta var jakten är.

Hon säger att några personer som velat ha bråk inte fått följa med och att de inte kunnat kontrollera om andra personer utanför aktivistgruppen varit ute för att bråka.

– Bara för att något hotfullt hänt mot jägare så betyder det inte att det är från vår sida. 

Att medvetet störa eller sabotera legal jakt kan rubriceras som ofredande eller egenmäktigt förfarande. Aktivisterna är medvetna om det.

– Det kan vara värt det, säger Rebecca.

"Bara för att något hotfullt hänt mot jägare så betyder det inte att det är från vår sida", säger Rebecca.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jägare anklagas för övervåld

Samtidigt anklagas flera jägare för övervåld, misshandel och ofredande. En aktivist hävdar att hon blivit utdragen ur en bil och slagen, en annan menar att en jägare siktat på henne i skogen. En film från aktivisterna visar hur de konfronteras när de går in på privat mark och ombeds gå därifrån. 

– När jag började gå tillbaka till vår bil följde en jägare efter och upprepade att jag skulle gå. Jag sa att jag var på väg. Då tog han tag i min kamera och i min arm och drog i väg mig längs marken. En vän blev också nedbrottad och en man höll sina händer mot hennes hals, säger aktivisten Jessica Thiel, 26.

En aktivist säger att han och två andra förra torsdagen satt i en bil när de omringades av jägare som punkterade bilens däck och hällde tändvätska runt bilen. 

– Jag blev slagen i huvudet med järnrör och var livrädd, säger han och menar att de blev av med mobiltelefoner och nycklar innan de flydde i väg i skogen.

Efter att andra jägare och aktivister sökt efter dem återfanns en av dem efter några timmar. De andra hittades efter totalt sju timmar. Jägare och aktivister är kritiska till att polisen först efter flera timmar och åtskilliga påtryckningar kom dit. Svenska jägareförbundet i Västmanland vet inte exakt vad som hände den torsdagen eftersom man som förbund inte deltog i jakten men ordförande Emil Stolpe Nordin säger:

– Naturligtvis får man aldrig ta lagen i egna händer. Det är olagligt att sabotera och det är olagligt att slå andra människor. Tyvärr verkar som att aktivisterna målat på bilar, saboterat jakttorn och blivit påkomna av jägare. Därefter ska bråk ha uppstått. Tyvärr måste jag konstatera att polisen inte lyckats förhindra nya sammanstötningar.

Polisen utreder nästan 20 anmälningar mot båda grupper. Det handlar om misshandel, ofredande, skadegörelse, olaga hot och stöld. 

– Vi har flera gånger varit på plats, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Förra lördagen, några dagar efter att licensjakten på varg avslutats, möttes tre av aktivisterna och en jägare upp i skogarna utanför Köping för att prata om händelserna i januari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Bra att vi kan träffas och prata”

Få politiska frågor rör upp så mycket känslor i Sverige som vargjakten. Expressen sammanför jägaren vi pratat med och de tre aktivisterna på en snötäckt skogsväg. Jägaren suckar djupt.

– Hade vi alla setts så här och pratat mer hade nog allt gått bättre.

– Det är jättesynd att vargarna är döda. Vi har skilda åsikter men det är bra att vi kan träffas och prata, säger Jonna.

Jägaren påpekar att aktivisterna varit trevliga mot honom men att ett 30-tal jakttorn raserats och att en bil blivit spraymålad.

– De har mest påverkat vanliga privatpersoner. Hästar har skrämts, man har stått i vägen och vissa har känt obehag av att det stått en bil med maskerade personer i mörkret.

Han säger dock att flera jägare avvisats under jakten, varav några anklagas för misshandel.

– En handfull av de över 100 jägare som varit här har förstört för oss andra. Det tar jag fullständigt avstånd från.

Enligt honom försökte flera jägare lugna ner situationen i gruppen.

– Flera gånger höll vi förmaningstal till varandra. Merparten av oss har varit lugna och samarbetsvilliga men några har inte varit det. Nästan alla jägare är från trakten för vi ville hålla koll på vilka som kom men det har inte riktigt fungerat. Det har varit svårt att veta vilka som skulle ställa till det. 

– Vi har haft fel personer på fel ställe, som varit hetlevrade, stått längst fram, velat ta kontakt med aktivister och haft en annan agenda. De känns inte som seriösa jägare. Det är som att gå på hockey och ett gäng ska bråka efteråt. 


Årets licensjakt

Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.

Om vissa förutsättningar är uppfyllda kan Naturvårdsverket delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna.

För att en delegering av licensjakten till länsstyrelserna ska kunna ske krävs att Naturvårdsverket har fastställt miniminivåer för varg och att antalet vargföryngringar överstiger miniminivån för rovdjursförvaltningsområdet.

Länsstyrelsernas beslut om licensjakt startar från den inriktning som den regionala förvaltningen har beslutat sig för ska gälla i länet.

Licensjakt får aldrig ske så att antalet föryngringar i ett län eller ett förvaltningsområde understiger den miniminivån som Naturvårdsverket fastställt för länet och förvaltningsområdet. En föryngring är en varghona som har eller har haft valpar.

Naturvårdsverkets inventering förra vintern visade att det finns omkring 355 vargar i Sverige

Totalt får 22 vargar fällas vid årets licensjakt som får pågå mellan 2 januari och 15 februari:

Värmland – 6 vargar

Örebro – 2 vargar

Dalarna – 6 vargar

Gävleborg – 2 vargar

Västmanland – 6 vargar

Källa: Länsstyrelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.