Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här möts Löfven och Trump för första gången

Ulla Löfven, Stefan Löfven, Donald Trump och Melania Trump vid en mottagning i New York på tisdagskvällen. Foto: Andrea Hanks

Här träffas Stefan Löfven och Donald Trump för första gången. 

Statsministern var inbjuden till en mottagning hos den amerikanska presidenten. 

Mötet skedde bara några timmar efter att Trump hotat att "förstöra Nordkorea totalt". 

Donald Trump och Melania Trump tog emot Stefan Löfven och Ulla Löfven vid en mottagning på ett hotell på Manhattan. Mottagningen hölls i samband med FN:s generalförsamlings öppnande i går. 

Enligt vad TT erfar hann de två ledarna prata i några minuter – och de ska ha hunnit avverka Nordkorea. 

Stefan Löfven ska ha tagit upp Nordkoreakrisen med Trump, som enligt TT visade sig öppen för inspel. Löfven underströk vikten av att hitta en diplomatisk lösning och lyfte Sveriges möjligheter och vilja att bidra.

Det hela beskrivs som ett samtal i god ton. 

Trump hotade att "förstöra Nordkorea totalt"

Mötet skedde bara timmar efter att Donald Trump höll sitt tal i FN:s generalförsamling – där han hotade med att "förstöra Nordkorea totalt". 

–  USA är ett militärt starkt land, med ett stort tålamod. Men om vi tvingas försvara oss och våra allierade då har vi inget annat val än att förstöra Nordkorea totalt. Rocket man (Kim Jong-Un) är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim, sa han i sitt tal. 

 

Läs mer: Trump riktade nytt hot mot Nordkorea  

 

Efteråt reagerade Stefan Löfven på utspelet: 

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande. Ju mer vi trappar upp det här, desto större är risken att ett misstag sker. Vi måste hålla fokus på det faktum att vi har ett enigt säkerhetsråd när det gäller sanktioner. Nordkoreas agerande är förstås inte acceptabelt, men det är en politisk lösning som måste till här.