Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här möts Vladimir Putin och Kim Jong-Un

Rysslands president Vladimir Putin anländer till mötet. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Här sitter de båda ledarna tillsammans. Foto: CNN
Det är första gången de träffas. Foto: CNN
”Jag hoppas att vi kan diskutera konkreta frågor om fredsförhandlingar på Koreahalvön, och våra bilaterala relationer”, har Kim Jong-Un sagt till rysk tv enligt Reuters. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

I onsdags anlände Nordkoreas ledare Kim Jong-Un till den ryska staden Vladivostok. 

Nu träffar han för första gången Rysslands president Vladimir Putin.

– Han är en smart och intressant person att prata med, säger Putin enligt Sky News efter mötet.

Efter att Jong-Un anlänt till den ryska hamnstaden Vladivostok på onsdagen har nu de båda ledarna träffats och mötet inletts.

– Jag hoppas att vi kan diskutera konkreta frågor om fredsförhandlingar på Koreahalvön, och våra bilaterala relationer, har Kim Jong-Un sagt till rysk tv enligt Reuters. 

Putin har sagt att han välkomnar Kims och Nordkoreas försök att försöka förbättra relationen med USA.

Enligt den ryska, statligt ägda, nyhetsbyrån TASS varade mötet i tre och en halv timme. 

Sky News skriver att Putin efter mötet säger att han är nöjd med hur samtalet gick. Han beskriver Kim Jong-Un som en öppen person som är redo att diskutera problem.

– Vi hade en rad olika ämnen att prata om och vi lyckades diskutera dem alla, nedrustning av kärnvapen inkluderat. Han är en smart och intressant person att prata med, säger Putin.

Är för nedrustning på Koreahalvön

Putin säger också att Ryssland, precis som USA, är för vapennedrustning på Koreahalvön.

Han lägger till att han tror att Kim vill samma sak, men att Nordkorea behöver säkerhetsgarantier först. 

Det historiska handslaget. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Mötet skedde ungefär två månader efter det att Kim Jong-Un träffade Donald Trump i Hanoi.

De två ledarna sågs hälsa på varandra när Kim Jong-Un klivit ur den limousine som han anlände i till ett universitet på en ö utanför Vladivostok där mötet hålls. De två skakade hand och poserade för kamerorna samtidigt som de bytte några ord med varandra.

Träffade Kim Jong-Il i Vladivostok

Sedan gick de in i en byggnad på universitetet. Där sågs de sedan sitta i två vita fåtöljer samtidigt som de pratade med varandra. 

Kim tackade Putin för att han tog emot honom.

– Jag har redan grattat dig genom ett brev förra året, men jag vill gratulera dig igen till att du vann förra årets presidentval och fortsätter leda det ryska folket, säger han enligt CNN. 

– Jag tror att det blir ett möte som kommer att vara mycket fördelaktigt för att utveckla relationen mellan våra länder, som stoltserar med en lång historia och tradition av vänskap.

Situationen på Koreahalvön

Putin sa innan besöket att han trodde att Kims besök kommer att hjälpa dem båda att förstå hur de kan hjälpa till att lösa situationen på den Koreahalvön, halvön som är delad mellan Sydkorea och Nordkorea.

Kim Jong-Un är sagd att stanna i den ryska staden under fredagen, då han ska delta vid flera kulturella event – bland annat ska han besöka en balett och stadens akvarium, rapporterar rysk media enligt AFP. 

För Vladimir Putin är det dock inte första gången han träffar en nordkoreansk ledare på den här platsen. 2002 träffade han Kim Jong-Uns pappa, Kim Jong-Il, i just Vladivostok.