Kartellen-rapparen Sebastian Stakset i tröjan där Jimmie Åkesson blöder från näsa och mun.
Kartellen-rapparen Sebastian Stakset i tröjan där Jimmie Åkesson blöder från näsa och mun.

Har mordhotat Åkesson - inbjuden till Almedalen

Publicerad

Rapparen Sebastian Stakset, 26, är inbjuden av Fryshuset att delta i politikerveckan i Almedalen i Visby. Detta trots att han förespråkat icke demokratiska metoder och hotat folkvalda politiker.

Stakset har tidigare polisanmälts för att ha mordhotat Jimmie Åkesson (SD) på Twitter. Och i en ny musikvideo står han iklädd en tröja där en tecknad Åkesson kraftigt blöder från näsa och mun samtidigt som han rappar om att slå sverigedemokrater.

– Jag är förvånad över Fryshusets agerande, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot i kulturutskottet och vice gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

På Almedalsveckan samlas varje år de politiska partierna och olika intresseorganisationer för att diskutera politik och samhällsfrågor. Almedalsveckan har vuxit enormt de senaste åren och är idag den största och viktigaste mötesplatsen i Sverige för debatter, seminarium och politiska tal.

Under Almedalsveckan i sommar arrangerar Fryshuset en teaterföreställning och diskussion som beskrivs som ett "vittnesmål från dagens Sverige".

Pjäsen "Medans vi faller" är skriven av rapparen Sebastian Stakset, medlem i den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, och med ett kriminellt förflutet.

Sverigedemokraterna är förvånade över att Stakset är inbjuden till politikerveckan.

– Jag är förvånad över Fryshusets agerande så här långt, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot i kulturutskottet och vice gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Polisanmäld

Stakset är sedan tidigare polisanmäld efter att ha skrivit på Twitter att han ville tortera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med en avbitartång och döda honom.

"Jag tog naturligtvis mycket illa vid mig och blev särskilt skrämd när jag fick kännedom om personens bakgrund", sa Åkesson i maj i en skriftlig kommentar till TT.

Stakset medverkar nu i en ny musikvideo där han är iklädd en T-tröja med ett porträtt av Jimmie Åkesson som kraftigt blöder från munnen och näsan. T-tröjan säljs också via Facebook.

"Jurister tittar på detta"

I videon rappar Stakset bland annat: "nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder."

– Jag hoppas innerligt att svenska folkets skattepengar inte har används till att producera musik och T-tröjor där man hotar ta livet av människor på grund av deras politiska tillhörighet. Vi har för närvarande jurister som tittar på detta, säger Mattias Karlsson.

Katja Wåhlström, kommunikatör på Fryshuset, säger att de tar avstånd från Staksets uttalanden.

– Han står inte för det han uttryckte i tweeten, den är en grov och rå jargong i hans kretsar. Han befinner sig i en utvecklingsprocess som absolut inte är färdig. Hans tweets var ett olyckligt och grovt sätt att uttrycka att han tycker illa om den politik som Jimmy Åkesson står för, säger hon och fortsätter:

"Viktigt dokument"

– Fryshusets arrangemang tillsammans med Sebastian Stakset i Almedalen rör sig om en uppspelning av pjäsen "Medans vi faller" som skrivits av honom. Pjäsen är ett viktigt dokument som skildrar Sebastian Staksets egen bakgrund och destruktiva utanförskap bland unga människor i dag. En viktig pjäs om vår egen samtid.

Sebastian Stakset har avböjt att lämna en kommentar till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag