Här, vid disken på Mynta kafé i Rinkeby, sköts bröderna ihjäl. Foto: Alex LjungdahlHär, vid disken på Mynta kafé i Rinkeby, sköts bröderna ihjäl. Foto: Alex Ljungdahl
Här, vid disken på Mynta kafé i Rinkeby, sköts bröderna ihjäl. Foto: Alex Ljungdahl
Wazeer El Goul (till vänster) och Montaser Saqfalhait värmer sig med te. "När någon blir skjuten här så får det enorm uppmärksamhet och det kommer journalister från andra länder, varför skriver ni inte lika mycket när det händer i stan?" frågar Wazeer El Goul. Foto: Alex LjungdahlWazeer El Goul (till vänster) och Montaser Saqfalhait värmer sig med te. "När någon blir skjuten här så får det enorm uppmärksamhet och det kommer journalister från andra länder, varför skriver ni inte lika mycket när det händer i stan?" frågar Wazeer El Goul. Foto: Alex Ljungdahl

Wazeer El Goul (till vänster) och Montaser Saqfalhait värmer sig med te. "När någon blir skjuten här så får det enorm uppmärksamhet och det kommer journalister från andra länder, varför skriver ni inte lika mycket när det händer i stan?" frågar Wazeer El Goul.

 Foto: Alex Ljungdahl
Kaféägaren berömmer hyresvärden Familjebostäder som renoverat lokalen så att Mynta kunde öppna efter att ha haft stängt en vecka. Foto: Alex LjungdahlKaféägaren berömmer hyresvärden Familjebostäder som renoverat lokalen så att Mynta kunde öppna efter att ha haft stängt en vecka. Foto: Alex Ljungdahl
Kaféägaren berömmer hyresvärden Familjebostäder som renoverat lokalen så att Mynta kunde öppna efter att ha haft stängt en vecka. Foto: Alex Ljungdahl

Här mördades de två bröderna i Rinkeby

Publicerad

För en vecka sedan sköts de två bröderna ihjäl bakom den här disken på Mynta kafé i Rinkeby.

Under fredagen slog den marockanska restaurangen upp portarna på nytt – och gäster fyllde lokalen.

– Det är klart att det känns speciellt, säger kaféägaren, som var hemma när han fick höra om dådet.

Under fredagsförmiddagen är Myntas lokal fylld av gäster och endast några stolar gapar tomma. Kaféägaren, som vill vara anonym, visar upp platsen bakom disken där de två bröderna sköts ihjäl för en vecka sedan – strax intill diskrummet.

– Jag var hemma då. Personal ringde till mig och sa att de skjutit och att det låg döda människor här.

Vad tänkte du då?

– Jag var i chocktillstånd. Jag kom hit men fick inte komma in på restaurangen för polisen, säger ägaren, som berättar att personalen som var på plats under dubbelmordet är sjukskrivna.

Hundratals sörjande på brödernas begravning

Bröderna, båda i 25-årsåldern, mördades av maskerade gärningsmän som ska ha använt pistol och automatvapen.

Under fredagen begravdes de vid Strandkyrkogården i Skrubba och hundratals sörjande tog ett sista farväl.

Samtidigt ska polisen ha ordnat ett säkerhetsarrangemang kring ceremonin och övervakat den.

Butiksägaren var inte bekant med de två unga bröderna.

– De hade varit här några gånger kanske. Men det här är ett populärt ställe och alla i Rinkeby kommer hit.

Kaféägaren: "Livet måste gå vidare"

Det finns inga hål kvar från kulorna som ven i restaurangen. Ägaren berömmer hyresvärden Familjebostäder som renoverat lokalen så att Mynta kunde öppna efter att ha haft stängt en vecka.

– Vi har varit oroliga att inga skulle komma hit. Men vi har haft många gäster i dag. Livet måste gå vidare.

Tycker du själv att Rinkeby känns som en farlig plats?

– Nej, det tycker jag inte. Jag känner mig trygg här med mina barn. Det är inte vanligt att det händer sådana här saker.

Gäst: "En tung tid för alla i närområdet"

Vid ett bord sitter ett sällskap och en man berättar om sorgen de känner.

– Det är olyckligt. En tung tid för alla i närområdet. Jag hade inte planerat att komma hit igen, egentligen, säger han.

Wazeer El Goul (till vänster) och Montaser Saqfalhait värmer sig med te. "När någon blir skjuten här så får det enorm uppmärksamhet och det kommer journalister från andra länder, varför skriver ni inte lika mycket när det händer i stan?" frågar Wazeer El Goul.Foto: Alex Ljungdahl

Vid ett bord i kylan utanför lokalen sitter Montaser Saqfalhait och Wazeer Al Goul och värmer sig med te.

– När någon blir skjuten här så får det enorm uppmärksamhet och det kommer journalister från andra länder, varför skriver ni inte lika mycket när det händer i stan? frågar Wazeer El Goul.

Bådas hjärtan klappar varmt för Rinkeby där de kan få tag på mat och varor från världens alla hörn, men Montaser Saqfalhait är orolig att dödsskjutningarna kan leda till en större våldsspiral.

– Jag tror att det kan bli värre med fler oroligheter, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag