Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här militärövar kronprinsessan

<p>Kronprinsessan deltog i en pröva-på-helg med militärövningar.</p>Foto: Andreas Karlsson/Försvarsutbildarna
<p>Kronprinsessan fick bland annat testa på att släcka bränder.</p>Foto: Andreas Karlsson/Försvarsutbildarna
<p>Victoria befann sig på Berga örlogsskolor i Haninge, som en del av övningen Military Weekend.</p>Foto: Andreas Karlsson/Försvarsutbildarna
<p>Victoria ska däremot ha avstått från skjutövningarna.<br></p>Foto: Andreas Karlsson/Försvarsutbildarna

Pappa kung Carl Gustaf är fyrstjärnig general och amiral.

Lillebror prins Carl Philip är major.

Kronprinsessan Victoria har inte ett enda streck på axeln.

Men det går desto hetare till när hon övar...

Kronprinsessan Victoria har inte gjort lång militärtjänstgöring som pappa kungen och broder Carl Philip.

Däremot gjorde hon en slags två veckor kort grundutbildning på Swedint (gamla Ing1) i Almnäs utanför Södertälje 2003.

På lördagen var det dags att friska upp sina militära kunskaper tillsammans med ett 30-tal unga tjejer och killar som är nyfikna på att kanske välja den militära banan.

Under hela dagen övade Victoria på Berga örlogsskolor i Haninge, söder om Stockholm.

Övningen, som arrangeras av Försvarsutbildarna och heter Military Weekend, är en pröva-på-helg.

– Kronprinsessan har fått prova på att jobba med sjukvård, släcka bränder och åka bandvagn. Men hon testade inte att skjuta som de andra. Hon har varit väldigt noga med att låta de andra gå före henne vid övningarna, hon ville inte ta plats.

– Vi är väldigt glada över att kronprinsessan ville vara med under en hel dag, säger Per Klingvall vid Försvarsutbildarna, en frivilligorganisation som verkar för att stödja Försvarsmakten.

De andra ungdomarna sov över på Berga för att fortsätta övningarna under söndagen.

Kronprinsessan åkte hem till Haga, där prinsessan Estelle behöver hela tiden pockar på mammas uppmärksamhet.

Men kronprinsessan Victoria har varit med om militära äventyr tidigare. Ett halvår innan det blev giftermål i juni 2010 besökte kronprinsessan Victoria och – som maken då hette – herr Daniel Westling den svensk-finska styrkan i Mazar-e-Sahrif i Afghanistan.

Ockelbosonen Prins Daniel har ett förflutet som fordonsförare (10 månader) på det numera nedlagda regementet I 14 i Gävle.

Victoria sa till de svenska soldaterna:

– Vi är många som tänker på er och uppskattar arbetet som ni utför, det har varit väldigt givande att komma hit och träffa förbandet.

Besöker i Afghanistan var inte riskfritt. Därför var det bara några få personer i försvaret som fått informationen. Och under besöket förstärktes basen med extra många soldater och pansarfordon som skydd mot ett eventuellt terrorattentat.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger:

- Kronprinsessan besökte Military Weekend tillsammans med Landstormsfonden för att se och följa upp fondens engagemang i Military Weekend som Försvarsutbildarna arrangerar. I Landstormsfonden är kronprinsessan ordförande. De ger pengar för att stödja frivilligförsvaret Försvarsutbildarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.